Preliminärt program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna.
Dag 1, fredag 4 juli: Stockholm-München-Tbilisi-Telavi
Flyg från Skandinavien via München till Tbilisi där vi landar tidig kväll. Vi fortsätter vår resa med buss och efter en paus för middag kommer vi fram till staden Telavi, belägen i vindistriktet Kachetien. Här checkar vin in på vårt centralt belägna hotell. (Middag ingår)
Dag 2, lördag 5 juli: Marknad i Telavi – besök hos kvevrimakare och polyfonisk sån
Efter frukost åker vi till Telavis lokala marknad som är känd över hela Georgien för sin storlek och design. Här gör lokalbefolkningen sina inköp och det finns mängder av frukt, grönsaker, mejeriprodukter och en stor avdelning med de georgiska godsakerna tjurtjchela. När vi botaniserat klart på marknaden gör vi en rundtur i staden för att beundra de vackra husen med sina dekorerade balkonger, den gamla fästningen och den enorma platanen som sägs vara 900 år gammal. Georgien sägs vara vinets födelseland och här har vin tillverkats i 8000 år och än idag finns vin som lagras på stenåldersvis. Druvsaften tappas upp i stora lerkärl ”kvevri” och grävs ner i jorden, där den får rätt temperatur för att jäsa. Många vingårdar sätter stor vikt vid att hålla fast vid denna speciella jäsningsmetod och de traditionella lerkrusen tillverkas bara av ett fåtal krukmakare. Vi ska besöka Zaza Kbilashvili som är fjärde generationens kvevri-makare och få höra om konsten att göra ett perfekt vinlagringskärl, ett arbete som tar flera månader. Å andra sidan kan en välgjord kvevri hålla i 150 år. Vi äter lunch och provsmakar vin hos Zaza och återvänder därefter till vårt hotell. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg eller vila och under kvällen samlas vi till middag då vi får lyssna till georgisk polyfonisk sång. (Frukost, lunch och middag ingår)
Dag 3, söndag 6 juli: Med jeep till Tusjeti i Stora Kaukasus
Efter frukost och utcheckning tar vi sikte mot bergen som vi just nu ser på håll. Bergskedjan Kaukasus är nästan som en slags länk mellan Europa och Asien genom sitt läge mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Det ihop med Georgiens många klimatzoner gör landet väldigt artrikt och unikt, med mängder av både europeiska och asiatiska arter. Fyrhjulsdrivna jeepar tar oss upp i Stora Kaukasus och vi färdas på slingrande bergsvägar, genom hårnålskurvor och förbi branta stup. Vägen till och från Tusjeti är bara farbar under årets varma månader och under vintern stannar endast ett fåtal människor kvar däruppe, då området blir helt isolerat då vägen stängs. Resan tar hela dagen men den är en upplevelse i sig! Vi kommer att köra igenom Abanopasset beläget på 2850 meter över havet. Vyerna är hissnande och vi kommer att göra flera pauser under resans gång för att njuta av utsikten, fotografera och äta vår picknicklunch. Ibland kan det också bli ofrivilliga stopp när vi möter herdar med stora fårflockar. På eftermiddagen når vi byn Sjenako och vårt gästhus där en god middag väntar. (Frukost, picknicklunch och middag ingår)
Dag 4, måndag 7 juli: Vandring från Sjenako via Sonechipasset till Dartlo
Vår första riktiga vandringsdag och vi laddar upp med en rejäl frukost på gästhuset. Vi packar våra vandringsryggsäckar med det vi behöver under dagen och jeeparna kör vårt övriga bagage till nästa gästhus. När vi vandrar genom byn Sjenako ser vi den enda ortodoxa kyrkan i hela regionen. Alldeles intill kyrkan finns en hednisk offerplats, ett exempel på hur olika trosuppfattningar flätas samman. Ständig kontakt med olika etniska grupper från norra Kaukasus och isoleringen från övriga Georgien har gett Tusjeti en säregen blandning av religiösa seder och traditioner där ortodox kristendom har inslag av animism och hedendom. Böne- och offerplatser i form av små stenformationer prydda med gethorn är en vanlig syn. Vid många av helgedomarna är det endast tillåtet för männen att vistas och skulle en kvinna komma för nära blir det med all säkerhet oväder. Vi har en lång, härlig vandring framför oss och gott om tid att njuta av de vackra vyerna över de snöklädda bergstopparna och de grönskande sluttningarna. Under sen eftermiddag tar vi oss ner i dalen där byn Dartlo och vårt gästhus ligger. Gemensam middag. (Frukost, picknick lunch och middag ingår)
I dag vandrar vi ca 20 km under ca 7–8 timmar. Efter en lite utmanande start – som går uppför ca 400 höjdmeter – planar det ut med härliga vyer åt olika håll. Sen eftermiddag avslutar vi med en nedstigning på ett par hundra höjdmeter.
Dag 5, tisdag 8 juli: Strövtåg runt byn Dartlo
Vi vaknar upp till en ny härlig dag och efter frukost ska vi utforska omgivningarna. Byn Dartlo är naturskönt belägen i Pirikitidalen och med sina vackra stenhus med skiffertak och de höga vakttornen ser den nästan ut som en plats ur sagornas värld. Många menar att just Dartlo är Tusjetis pärla bland alla fina bergsbyar. Mest känd är kanske byn för sin rättssal som är belägen utomhus, med tolv stenstolar där tolv domarna samlades för att skipa rättvisa. I dessa isolerade trakter lever folktron och animistiska traditioner av förkristna Georgien kvar med lokala helgedomar och heliga platser. Fläskkött förekommer inte alls i Tusjeti, men däremot är förstås får och lamm vanliga på menyn. Här har tusjerna vallat sina djur bland bergen sedan urminnes tider och som traditionen bjuder offras ett lamm när gäster kommer på besök. Efter våra strövtåg runt byn får vi njuta av en lammlunch ute i det fria. Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder - kanske upp till de medeltida ruinerna av byn Kvavlo, ovanför Dartlo, där vyerna är makalösa - eller vila. (Frukost, lunch och middag ingår)
Strövtåg i och runt byn Dartlo utan fysiska utmaningar.
Dag 6, onsdag 9 juli: Vandring från by till by Dartlo-Chesho-Parsma-Girevi
Vi fortsätter vår vandring över blomsterfyllda, alpina ängar och vi följer den stig som lokalbefolkningen använt sig av under århundraden. Under dagen får vi stifta bekantskap med fler små medeltidsbyar och på flera platser kan vi se så kallade chati-helgedomar, som än idag spelar en viktig roll för människorna här. Tack vare Tusjetis isolerade läge är naturen på många ställen orörd och människorna här lever fortfarande enligt gamla traditioner, med lokala variationer när det gäller såväl religion och kultur som mat. Under eftermiddagen når vi vårt mål, byn Girevi. Gemensam middag och övernattning på gästhus. (Frukost, picknick lunch och middag ingår)
Heldagsvandring på ca 6 – 7 timmar då vi förflyttar oss ca 12 km med ett par mindre upp- och nedstigningar.
Dag 7, torsdag 10 juli: Vandring Girevi-Nakaicho-Ghele och vidare med jeep till Omalo
Solen går upp över bergstopparna och vi har ännu en fin vandringsdag att se fram emot. Den här vandringen är kanske resans mest utmanande, då vi börjar med att ta oss upp ca 1000 höjdmeter, till Nakaicho-passet och en platå som vilar på knappt 3000 meter. Men, den bjuder också på några av resans mest spektakulära och dramatiska vyer över Stora Kaukasus snöklädda toppar och djupa dalar, samtidigt som naturen runtom oss är i full blom, som till exempel enorma fält av rhododendron. Naturligtvis finns det utrymme för pauser och efter lunch kan det vara skönt att sträcka ut sig i gröngräset och blunda en stund. Sen eftermiddag, efter en nedstigning i dalen på andra sidan passet, når vi byn Ghele, där våra jeepar väntar på att köra oss den sista biten fram till vårt trevliga pensionat i Omalo där vi ska bo två nätter. Byn är den största i Tusjeti, belägen på 1880 meters höjd över havet och på en klippa ovanför oss ser vi byns landmärke, ruinen av fästningen Kesolo med sina karaktäristiska försvarstorn. Vi avslutar dagen med gemensam middag. (Frukost, picknick lunch och middag ingår)
Heldagsvandring på ca 8 – 9 timmar då vi vandrar ca 17 km. Vandringen börjar med en utmanande stigning om ca 1000 höjdmeter och avslutas med en motsvarande nedstigning. Denna dag når vi resans högsta punkt på knappt 3000 meter.
Dag 8, fredag 11 juli: Vandring till Oretisjön – åter till Omalo
Frukost på vårt pensionat och därefter jeep till en bra utgångspunkt för dagens vandring. Målet för dagen är den vackra bergssjön Oreti på 2650 meter över havet, varifrån man har en fantastisk utsikt över nästan hela Tusjeti. För att ta oss dit vandrar vi upp genom en fantastisk urskog med barrträd där mossor och lavar vittnar om både den rena luften och riktigt gamla träd. Då och då öppnar stigen upp sig och går över en blomstrande äng. Stigningen upp till åsen, där det planar ut, går lite i etapper och är bitvis utmanande. Men så här långt på resan är ni inne i lunken och allt går i lugnt tempo. Sjön har sitt tillflöde från en liten bäck av smältvatten som rinner från klipporna ovanför och är en populär rastplats för herdar och deras djur. I juni och juli har Oretisjön gott om vatten och den omgivande naturen är som allra vackrast. Vi äter vår picknicklunch vid sjön och den som vill kan också ta sig ett dopp i den turkosblå, kalla bergssjön. Efter lunch och lite vila vandrar vi ungefär samma vackra väg tillbaka till våra jeepar som tar oss åter till gästgiveriet i Omalo. Där väntar en god middag medan vi sammanfattar dagens upplevelser. (Frukost, picknick lunch och middag ingår)
Vi vandrar ca 13 km under ca 7 timmar. Vandringen börjar med bitvis utmanande stigning i etapper om totalt ca 800 höjdmeter.
Dag 9, lördag 12 juli: Strövtåg i Omalo och georgisk matlagning
Idag ska vi utforska byn Omalo och dess omgivningar. Byn är huvudorten i Tusjeti och består egentligen av två delar, övre och nedre Omalo. På en klippa ovanför övre Omalo tronar Keselofästningen som uppfördes i mitten av 1200-talet under den mongoliska invasionen. Vi vandrar upp till fästningen för att på nära håll kunna utforska försvarsmurarna och de karaktäristiska vakttornen, härifrån har vi också en underbar utsikt över byn och omgivningarna. Idag har vi också några timmars fri tid så att var och en får möjlighet att gå på upptäcktsfärd på egen hand. Vi återsamlas under eftermiddagen då vi får chansen att lära oss mer om georgisk matlagning. Chinkali är en form av dumplings som äts i hela Georgien, men olika regioner har förstås sin egen lokala specialitet. Tusjetis chinkali har lite tjockare deg, fyllningen består av lamm eller nötkött och den kryddas ofta med kummin. Det gäller att få till en perfekt deg, för att kunna forma snygga dumplings med så många veck som möjligt, och som sedan ångkokas och avnjuts varma. Vi får också lära oss laga tusjetiska kotori, som är deras variant på georgiska Chatjapuri – som är en slags symbios av pizza och pirog med otroligt god lokal ost i. (Frukost, lunch och middag ingår)
Strövtåg i och runt byn Omalo utan större fysiska utmaningar.
När man reser är möten något av det viktigaste. Oavsett hur vacker naturen må vara. För när man maler ner allt, så är det oftast just DET man minns. Och Lena kommer göra allt för att du ska få fina möten. För det, i kombination med vandring i något av världens vackraste bergslandskap, är just det denna resa är.
Dag 10, söndag 13 juli: Vi lämnar bergen och reser till huvudstaden Tbilisi
Det dags att lämna Tusjeti, men vi har ännu en dag fylld med vackra vyer framför oss då vi återigen ska färdas på serpentinvägen ner från bergen. I byn Alvani stannar vi för lunch och då passar vi på att tacka av våra duktiga jeepförare. Lunchen äter vi hemma hos en familj som är känd i trakten för sitt fina hantverk och som vi får ta del av. Vi fortsätter sedan resan med buss och anländer till Tbilisi under sen eftermiddag. Vårt hotell är centralt beläget i den gamla delen av staden och härifrån har vi gångavstånd till de flesta sevärdheterna. Ikväll avnjuter vi vår middag i stadsmiljö och sedan kanske någon vill utforska Tbilisis nattliv. (frukost, lunch och middag ingår)
Dag 11, måndag 14 juli: Stadsvandring och vinprovning i Tbilisi
Frukost på hotellet som vid vackert väder med fördel avnjuts på hotellets terrass. Härifrån har vi en fantastisk vy över gamla staden och den pampiga Narikalaborgen. Lena tar oss med på en ordentlig stadspromenad då vi bland annat får uppleva de smala, kuperade kullerstensgatorna som är kantade av färgglada hus med vackert snidade träbalkonger. I Abanotubanikvarteret ser vi de karaktäristiska kupolformade badhustaken och vi stannar till utanför det blå badet för att beundra den vackra mosaiken. Rundvandringen avslutas med lunch och därefter är vi redo att göra en djupdykning ner bland de goda och spännande georgiska vinerna på en av Tbilisis bästa vinprovarbarer. Dagen avslutas med en festlig avskedsmiddag på en trevlig restaurang.(Frukost, lunch och middag ingår)
Dag 12, tisdag 15 juli: Fri tid i Tbilisi och hemresa
Vårt flyg hem avgår tidig kväll, vilket innebär att det finns gott om tid att utforska Tbilisi på egen hand. Tag linbana upp till Narikalaborgen, besök något av badhusen för ett svavelbad, botanisera på loppmarknaden, gå på museum eller njut av att bara ströva omkring i denna vackra stad. Färdledaren ger gärna tips! Under eftermiddagen återsamlas vi på hotellet för busstransfer till flygplatsen för vidare resa hem till Skandinavien. (Frukost ingår)