Skip to main content

Örnfestival och okända Altajbergen

Följ med på en expedition till Mongoliets okända västra bergstrakter vid Altajbergen och till sällan besökta områden i Ryssland.  Regionen Altaj ingår i WWF Världsnaturfondens Global 200 eko-regioner med hög biologisk mångfald.  Vår resa går till det inre av Asien så långt från världshaven man kan komma. Både naturen, kulturen och historien är mycket varierande då Altaj är en korsväg av kulturer och historia. På den ryska sidan färdas vi genom ett grönt och frodigt, skogsklätt landskap, medan den mongoliska sidan bjuder på ett kargt stäpplandskap och bergsöknar. Vi möter mongoliska nomader som lever på i stort sett samma sätt som sina förfäder för 2 000 år sedan, träffar kazakiska örnjägare vars sätt att jaga har tagits upp på Unescos världsarvslista och får ta del av örnfestivalens många tävlingar och traditioner –kanske resans höjdpunkt!

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Program
Med reservation för programförändringar och omkastning av programpunkterna.

Dag 1: Flyg till Barnaul i Ryssland
Vi flyger med Aeroflot från Stockholm mitt på dagen via Moskva till Barnaul i Ryssland.  (Nattflyg, måltider ombord på planet enligt flygbolagets regler)

Dag 2: Ankomst Barnaul och vidare landvägen till Gorno-Altaisk
Vi blir mötta på flygplatsen och beger oss genast söder ut i vår privata buss. Vi åker över den mäktiga floden Ob, en av Sibiriens stora floder som rinner ut i Norra ishavet. Vår färd går uppströms längs Katunfloden som har sin källa vid berget Belukha i centrala Altajbergen. Lagom till lunch kommer vi fram till den ryska staden Gorno-Altaisk. På eftermiddagen besöker vi det berömda och påkostade Anokhin-muséet där vi får en guidad rundvandring. Här finns den världskända mumien isprinsessan av Ukok som levde på 500-talet f. Kr. och var en del av skyternas och hunnernas kultur, nomader och hästfolk som levde i Altajbergen under järnåldern. Isprinsessan ligger dock i en övertäckt sarkofag, och visas endast under 3 timmar 3 gånger i månaden. Vårt hotell ligger centralt med gångavstånd till affärer, caféer och museum. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3: Till Uch-Enmek naturpark
Vi följer Chuya Highway till naturparken Uch-Enmek och stannar till i Seminskiy-passet, 1 717 meter över havet. Till dessa trakter i södra Ryssland kommer få utländska besökare, men naturparken Uch-Enmek är populär bland lokalbefolkningen. Här besöker vi de arkeologiska platserna från turkfolkens tid. Skyterna styrde över ett stort område i Asien. Berget Uch-Enmek var heligt för dem och är fortfarande heligt för människorna i Altaj. Tack vare att området varit skyddat under lång tid lever här många endemiska och rödlistade arter, bland annat återfinns svart stork och snöleopard. På kvällen får vi höra strupsång, ett traditionellt sätt att sjunga som har djupa rötter här. Vi övernattar på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4: Strövtåg, hantverk och kulturhistoria
Idag reser vi cirka 15 mil i vår buss över det sceniskt vackra Chike-taman-passet. Här finns många fina utsiktspunkter och vi gör en kortare promenad och njuter av vyerna. Vi besöker också Kalbak-Tash med stora hällristningar, typiska för Altaj. Här har i tusentals år hällristningar gjorts av nomadfolken som kämpat om herraväldet i Altaj. Folket som levde här för 2 400 år sen var ättlingar till dagens altajer och en blandning av skyter och hunner. De djupa gravrösena, så kallade kurgangravar, är nu helt utgrävda och alla föremål i dem är på olika museum - alla fantastiskt välbevarade då de legat djupt och nedfrysta. Mest känd är kanske världens äldsta bevarade matta som idag hänger på Eremitaget i Sankt Petersburg. Även många träföremål har bevarats tack vare att de legat nedfrusna. Forskare jämför betydelsen av dessa gravar - för mänskligheten - med Egyptens pyramider. Oerhört spännande! Övernattning på hotell i Aktash/Chibit där vi bor två nätter. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5: En dag att vandra, strosa i byn eller ta det lugnt
Vi får en heldag att sträcka på benen under en vandring i den vackra naturen, strosa i byn eller bara ta det lugnt, skriva dagbok och smälta intrycken. Här finns fina vattenfall och forsar, skogar och ängar, en djup kanjon och böljande berg. Möjligheterna är många och vi bestämmer på plats utifrån väder och dagsform vad vi vill göra. Övernattning igen på hotell i Aktash/Chibit (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6: Vidunderliga vyer ovan trädgränsen
Idag bär det av uppför i bergen till byn Kurai vid trädgränsen. Här byter vi bussen till 4-hjulsdrivna fordon och fortsätter sedan upp till den vackert belägna Jangyskolsjön. Här strövar vi till fots och njuter av vyerna över den snöklädda bergskammen Chuya som avtecknar sig mot den blå himmelen om vädret är klart. Med våra fordon fortsätter vi till byn Chagan Uzun på Chuyaplatån. Här påminner landskapet om Titicacasjöns omgivningar i Anderna. Vi är ovanför trädgränsen med milsvid utsikt och snöklädda bergstoppar i horisonten. Om vädret är torrt gör vi en liten vandring genom det fascinerande landskapet vid Kyszyl-chin-floden innan vi rullar in i staden Kosh-Agach nära gränsen till Mongoliet. Här bor kazaker, altajer och ryssar. Övernattning på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7: Till Mongoliet – vi är gäster hos örnjägarna
Efter en tidig frukost färdas vi cirka en timme till gränsen mot Mongoliet. Ibland går gränspassagen väldigt snabbt, men det händer att man får vänta många timmar. Efter gränspassagen färdas vi vidare till Altantsögts som ligger på norra sidan av de två snöklädda tvillingtopparna Tsambagarav och Tsast.  Här är vi gäster hos örnjägarna och ska bo i jurtor två nätter. Vi får följa dem och se hur de lever och preparerar sig för de stora tävlingarna. Vi bor fyra personer i varje jurta. Du får en varm, traditionell sovsäck att krypa ner i. Du somnar till eldens sprakande i kaminen. Övernattning två nätter i jurta. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8: Förberedelser inför örnfestivalen med din värdfamilj
En heldag med örnjägarna. Mr Sailuu är en av örnjägarna i Altantsögts och vida omtalad för sin skicklighet. Vi träffar honom och kanske också hans son, som sannolikt även han kommer att delta på festivalen. Du får också vara med din värdfamilj och lära känna dem, delta i deras förberedelser och vardagsbestyr. Sista natten i jurta. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9: Till staden Ölgii som är vår bas under örnfestivalen
Efter frukost tar vi adjö av vår värdfamilj och åker till den lilla staden Ölgii som har i huvudsak en kazakisk befolkning. Det sägs att om man vill uppleva traditionell kazakisk kultur och traditioner är västra Mongoliet bästa platsen – inte Kazakstan där mycket gått förlorat. Det är inte omöjligt att vi på vår resa in till staden ser örnjägare till häst med sina örnar eller på motorcykel på väg liksom vi till festivalen som går av stapeln inte långt från staden Ölgii där vi ska bo de kommande tre nätterna. Eftermiddagen ägnar vi åt att utforska den lilla staden, besöka moskén och marknaden. Övernattning på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10: Örnfestival
Idag brakar örnfestivalen i gång! I området där vi bor har ett sextiotal av traktens örnjägare samlats i sina spektakulära dräkter. Örnjägarna kallas berkuter och de tävlar med kungsörnar som är halvt domesticerade. Örnarna släpps från bergen för att jaga ett rävskinn som bundits fast bakom ryggen på en ryttare som rider långt nere i dalen. Det blir fina fotomöjligheter! Här blir också ryttartävlingar som att kyssa brud från galopperande häst samt Kok Bar, dvs dragkamp med en död get till häst. Dagarna fylls av tävlingar och upptåg. Vi får en djupdykning i örnjägarnas traditioner och kultur. Övernattning på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11: Örnfestival
En heldag på festivalen! Vi får se örnar som flyger till sin tränares hand under ritt och mycket annat. Idag blir det också kamelrace. Övernattning på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 12: Flyg till Ulan Bator
Idag lämnar vi höglandet och våra mongoliska vänner. Med flyg reser vi till landets huvudstad, Ulan Bator. Det är många som ska tillbaka till staden och det finns risk för förseningar, varför vi inte har något planerat program för dagen. I Ulan Bator blir vi mötta och får skjuts till vårt centralt belägna hotell. Övernattning på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 13: Ulan Bator
Efter frukost ger vi oss ut i staden på guidad rundtur till fots där vi bland annat besöker det buddhistiska Gandanklostret där cirka 150 munkar bor. Bogd Khans vinterpalats ska vi också se, det är det enda som är kvar efter hans tid som politisk och religiös ledare för Mongoliet i början av 1900-talet. Efter lunch får vi en summering av Mongoliets kultur och historia när vi besöker stadens Nationalmuseum. Innan vår avskedsmiddag har vi egen tid för att packa, köpa presenter till dem där hemma eller göra egna upptäcktsfärder. Övernattning på hotell. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 14: Transfer till flygplatsen. Flyg till Stockholm via Moskva

Resefakta och pris

Preliminärt datum: I dagsläget har vi ingen avresa inplanerad då UD avråder från resor till Ryssland.
Preliminärt pris: 56 900 kr från Stockholm Arlanda
Antal deltagare: 12–15 personer
Enkelrumstillägg: 5 800 kr (Gäller ej de två nätter vi bor i jurta, då vi bor flera i samma jurta. De tre nätter vi bor i Ölgii kan enkelrum inte garanteras).

I priset ingår:

  • Internationellt flyg från Stockholm till Barnaul samt Ulan Bator till Stockholm
  • Inrikesflyg till Ulan Bator
  • Alla transporter enligt program
  • Transport med 4-hjulsdrivna jeepar i västra Mongoliet
  • Logi enligt program
  • Helpension
  • Alla utflykter, besök och entréer enligt program
  • Visum till Ryssland och Mongoliet (värde cirka 1 300 kr)
  • All dricks utom till dina lokalguider och bussförare
  • Lokala guider
  • Lena Haglund som svensk färdledare under hela resan
  • Klimatkompensation för flyget – din resa ger en familj i Nepal en klimatsmart spis

 

I priset ingår ej: personliga utgifter, dricks till lokalguide och förare

Resans karaktär
Det här är en expedition in i Altajbegen, genom områden som sällan besöks av västerlänningar och till människor som lever ett traditionellt liv på Altajs högplatå. Vår samarbetspartner har ett stort kontaktnät som öppnar dörrar för oss, som annars är stängda. I Altaj finns ingen eller minimal infrastruktur för att ta emot utländska turister och vi får anpassa oss och vara öppna för att våra planer kan ändras. Det kan vara beroende på väder och vind, ett hotell som stängt, människor vi planerar att möta som får förhinder eller en ceremoni vi inte vill missa. Vi har alltid en plan B och ibland även plan C för att ge dig bästa möjliga alternativ. Räkna med att vägarna är dåliga och boendet enkelt, men i gengäld väntar stora upplevelser!

Logi
Vi bor på bästa möjliga logi på de mindre orter vi besöker. 10 nätter bor vi på hotell och 2 nätter hos örnjägare i jurtor. Samtliga hotellövernattningar har privat dusch/toalett på rummet, utom i Ongudai/Uch-Enmek där det är dusch och WC i korridoren (1 natt). De två nätter vi bor i jurtor bor vi som mongolerna själva. Det betyder att vi inte har tillgång till dusch, men toalett finns i form av ett rent och fräscht toatält med toastol så att vi kan sitta. Toatältet är rest för vår bekvämlighet. Möjlighet att tvätta sig finns i handfat och vi får varmvatten för morgontoaletten. Du får en varm, ny mongolisk sovsäck med kamelhårsstoppning som håller dig varm om natten och vår egen kock lagar maten. Vi blir väl omhändertagna! Möjlighet till bastu finns i Ryssland på flera ställen.

Transporter
Vi har erfarna chaufförer och privata, säkra fordon under hela resan. I Ryssland reser vi i buss och i Mongoliet har vi 4-hjulsdrivna jeepar och åker 4 personer i varje.

Klimat
September är ganska stabilt med sol på mongoliska sidan, medan Ryssland fångar upp vädret och ofta har mer moln och nederbörd. Räkna med att vädret kan växla snabbt och du kan få både blå himmel och strålande sol, liksom regn, snö och blåst på en dag. Temperaturen kan vara +20 grader, men också krypa ner under nollan när det är som kallast.  Vanligtvis är dagstemperaturen ca 14 grader.

Pass och visum
För att hinna få visum till Ryssland och Mongoliet räknar vi med att påbörja visumhanteringen redan drygt 2 månader innan avresa, dvs redan i början av juli. Därför bör du skaffa ett extra pass om du vet att du ska resa under den perioden. Planerar du att resa inom EU går det bra med ett Internationellt ID-kort istället för pass.  Senast 10 juni behöver vi få en fotokopia av namnsidorna på ditt pass, som skall skickas i förväg till de lokala myndigheterna i Mongoliet. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst och ha minst 4 lediga sidor. Är du inte svensk medborgare, ska du kontrollera vad som gäller för dig. Kontakta oss gärna!

Resan leds av frilansjournalisten Lena Haglund
Frilansjournalisten Lena Haglund har genom åren producerat dokumentärer och reseskildringar från hela världen för SVT. Hon har alltid lockats lite extra av polartrakterna och varit i Antarktis, på Grönland och Svalbard. Men Ryssland och länderna i forna Sovjetunionen ligger henne extra varmt om hjärtat. Lena har rest runt i hela det forna Sovjetunionen och talar flytande ryska. Hon är en erfaren och mycket uppskattad färdledare med intresse och kunskap om många olika kulturer, traditioner och sätt att leva i området.

Lokala guider
Under resan medföljer lokala guider som talar engelska.

 

Sammanfattad resplan och flygtider

Sammanfattad resplan
Dag 1: Flyg till Barnaul i Ryssland
Dag 2: Ankomst Barnaul och vidare till staden Gorno-Altaisk. Besök på Anokhin-museéet.
Dag 3: Till Uch-Enmek naturpark och strupsång
Dag 4: Till Aktash/Chibit, tid för strövtåg, hantverk och kulturhistoria
Dag 5: En dag att vandra, strosa i byn eller ta det lugnt
Dag 6: Över trädgränsen till staden Kosh-Agach, en färd med vidunderliga vyer
Dag 7: Till Mongoliet och våra värdfamiljer i Altantsögts
Dag 8: Vi bor hos örnjägare och får delta i förberedelser inför örnfestivalen
Dag 9: Till staden Ölgii som är vår bas under örnfestivalen
Dag 10: Örnfestival
Dag 11: Örnfestival
Dag 12: Flyg till Ulan Bator
Dag 13: Ulan Bator
Dag 14: Flyg hem

Preliminära flygtider

Dag 1
Stockholm–Moskva                   1240–1550                                 
Moskva–Barnaul                           2140–0555 dag 2                

Dag 14
Ulan Bator–Moskva                  0705–0840                               
Moskva–Stockholm                  1025–1145                                  

Färdledare Lena Haglund

Färdledare Lena Haglund

Resan leds av frilansjournalisten Lena Haglund
Lena Haglund har genom åren producerat dokumentärer och reseskildringar från hela världen för SVT. Hon har alltid lockats lite extra av polartrakterna och varit i Antarktis, på Grönland och Svalbard. Men Ryssland och länderna i forna Sovjetunionen ligger henne extra varmt om hjärtat. Lena har rest runt i hela det forna Sovjetunionen och talar flytande ryska. Hon är en erfaren och mycket uppskattad färdledare med intresse och kunskap om många olika kulturer, traditioner och sätt att leva i området. Lena ledde även vår resa hösten 2019 och här kan du läsa hennes blogg och se bilder från resan. Altajbloggen

Karta

  • Bisnode logo
  • SRF logo
  • SGS logo
  • Klimat logo
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet