Skip to main content

Kvinnornas Nepal med Jenny Adhikari

Vackra, vilda, vänliga Nepal. Under den här resan i Nepal får du verkligen uppleva landet och möta människorna. Vår svenska färdledare Jenny Adhikari är bosatt i Nepal och hon ger oss en god inblick i hur människor lever, landets historia, politik och religion. Jenny talar nepali och många av de nepaleser vi möter under resan är hennes personliga vänner. Under resan kommer vi nära lokalbefolkningen och får svar på många frågor samtidigt som nya väcks. Hur är det att vara nunna i ett buddhistiskt kloster? Vad kan man vänta sig av livet som funktionsnedsatt och varför frodas människohandeln i Nepal? Vad gör myndigheter och organisationer för att ge nepaleserna ett bättre liv? Det kommer bli många omvälvande inblickar, men även glada skratt och goda samtal. Dessutom får vi njuta av landets storslagna berg och rika djurliv. Följ med på en mångfacetterad resa som ger dig nya perspektiv!

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Program
Med reservation för programförändringar och omkastning av programpunkterna

Dag 1, må 24 mars: Flyg till Kathmandu 
Flyg från Skandinavien via Istanbul. (Måltider på flyget enligt flygbolagets regler)

Dag 2, ti 25 mars: Ankomst till Nepal och Kathmandu
Vi landar i Kathmandu på förmiddagen och välkomnas av vår färdledare Jenny. Med vår privata buss åker vi till vårt hotell och vi får ett första intryck av Nepals huvudstad. Övernattning på hotell i Kathmandu. (Lunch och middag ingår)

Dag 3, on 26 mars: Besök på HRDC sjukhuset, lunch i Nalaklostret och rundvandring i Bhaktapur
Vi startar dagen med att besöka ett projekt som stöds av Gränslösa Resor, ortopedsjukhuset HRDC. Sjukhuset har mobila mottagningar över hela Nepal, för att barn med funktionsnedsättningar på landsbygden och i avlägsna bergsbyar ska få möjlighet till vård.  I Nepal är en fysisk funktionsnedsättning ett stort hinder för ett normalt liv och barn förlorar sin möjlighet till utbildning, då man helt enkelt inte kan ta sig till skolan. Många fysiska funktionsnedsättningar går att operera och behandla, men i Nepal finns ingen fri sjukvård. HRDC hjälper de barn vars familjer inte har ekonomiska förutsättningar att bekosta dyra operationer och sjukhusvistelse. Sedan åker vi till det vackra Nalaklostret för att äta lunch tillsammans med de 140 lamorna som lever och verkar här. Eftermiddagen ägnar vi åt Bhaktapur, ett av Kathmandudalens många världsarv och en av de forna kungliga huvudstäderna. Vi strövar runt på stadens stenbelagda gränder, kikar in på bakgårdar och får se de pampiga tempelbyggnaderna runt torget. Newari är den dominerande folkgruppen i Bhaktapur, de är kända för sina duktiga keramiker och träsnidare och vi kommer med all säkerhet att få se prov på mycket fint hantverk. Övernattning på hotell i Kathmandu. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4, to 27 mars: Klimatsmarta spisar och palatset i Nuwakot
Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och fortsätter vår resa med buss till Nuwakot. Dagens första besök gör vi hos familjer i Nuwakot som fått tillgång till klimatsmarta spisar genom ett klimatprojekt som långsiktigt förbättrar människors levnadsvillkor i Nepal. Att klimatinvestera är Gränslösa Resors sätt att ta ansvar för den klimatpåverkan vår verksamhet leder till och för att stötta projekt som arbetar för klimatnytta. I Nepal använder många hushåll fortfarande öppen eld för matlagning, vilket ger negativa hälsoeffekter och skadar miljön. De klimatsmarta spisarna kräver hälften så mycket bränsle, vilket gör att det går åt mindre tid till att samla ved och avskogning kan motverkas. Dessutom slipper familjerna andas in hälsovådlig rök och barn skyddas från att bränna sig. Efter lunch besöker vi palatset i Nuwakot beläget på en kulle vid den gamla handelsvägen mellan Kathmandu och Tibet. Ett fortliknande palatskomplex uppfört på 1700-talet för att skydda ingången till Kathmandudalen. Övernattning på en Newarigård som är ombyggt till ett fint hotell.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5, fr 28 mars: Kvinnokooperativ i Majhigaun och newaristaden Bandipur
Efter frukost och utcheckning reser vi vidare till byn Majhigaun, belägen på en sluttning ovanför Trisulifloden. Föreningen för gatubarn i Nepal har engagerat sig i byn och arbetar för att ge byborna möjlighet att bli självförsörjande, ett viktigt led i föreningens arbete mot att barn hamnar i tiggeri på Kathmandus gator eller faller offer för trafficking. Många byar i Nepal ligger bortom allfartsvägarna och Majhigaun är inget undantag. Den sista biten fram till byn får vi promenera, en lätt vandring på ca 20 minuter och vi får en fin utsikt över floden när vi går över den långa hängbron. Vi äter lunch med byborna och får se de projekt som gjort att byborna kan försörja sig. Vatten, getter och biodling, ger kvinnorna inkomster och barnen får möjlighet att gå i skolan.

Vi lämnar Majhigaun och fortsätter till den pittoreska newaristaden Bandipur. Staden är vackert belägen på en bergskam och tidigare var detta en viktig handelsstad, då den låg intill den stora handelsleden mellan Tibet och Indien. Vägen leddes om och staden föll i glömska, men idag blomstrar den igen och vi kan beundra de renoverade byggnaderna i newaristil.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6, lö 29 mars: Till Pokhara
Idag fortsätter vi vår resa med buss till staden Pokhara, vackert beläget vid Phewasjön vid foten av Annapurnamassivet. Eftermiddagen och kvällen fri för egna upptäcktsfärder. Övernattning i Pokhara. (Frukost och lunch ingår)

Dag 7, sö 30 mars: I Pokhara – hantverksprojektet Women Skills Development Center
På förmiddagen gör vi ett intressant besök hos Women Skills Development Center. Ett projekt som tar tillvara och utvecklar kvinnors hantverksskicklighet, för många kvinnor den enda möjligheten till egen försörjning. Eftermiddagen och kvällen tillbringar var och en efter tycke och smak. Övernattning i Pokhara.  (Frukost och lunch ingår)

Dag 8, må 31 mars: Soluppgång i bergen och tibetaner i Nepal
Tidig uppstigning för att ta linbana till Sarangkot, där vi vid vackert väder kan beundra solen som stiger upp och ger ett guldskimmer över Himalayas höga bergstoppar. Vi fortsätter med buss upp bland bergen till Deurali för lunch och fler vackra bergsvyer. På eftermiddagen besöker vi en tibetansk bosättningen. Här lär vi oss mer om exiltibetanernas situation i Nepal och vi besöker deras buddhistkloster. Övernattning i Pokhara.  (Frukost och lunch ingår)

Dag 9, ti 1 april: Hantverksstaden Tansen
Vi checkar ut från vårt hotell i Pokhara och fortsätter med buss till staden Tansen som är känd för sina duktiga hantverkare. Här väver kvinnorna vackra dhakatyger och männen svarvar karaffer av mässing. Vi kommer att besöka en av vävstugorna i staden, här får vi se hur kvinnorna väver tyger i de mest fantastiska mönster.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10, on 2 april: Buddhas födelseplats Lumbini och övernattning i ett nunnekloster
Idag reser vi vidare till Buddhas födelseplats Lumbini, som är belägen på låglandet, nära indiska gränsen. Vi färdas på ”Siddharta highway” och ser hur landskapet ändrar sig från berg och böljande kullar till ett platt landskap där människorna och stadsmiljön påminner mer om Indien än om norra Nepal. Efter lunch promenerar vi till Maya Devi-templet, som är platsen där Buddha föddes för ca 2500 år sedan.  Vi ska också se Lumbini Garden, där buddhistiska organisationer från hela världen byggt vackra tempel och kloster för att hedra Buddha. År 1997 togs Lumbini upp på Unescos världsarvslista. Passande nog tillbringar vi natten i ett mycket enkelt buddhistiskt kloster, där sju nunnor mellan 8 och 50 år blir våra värdar och vi får chansen att få en inblick i deras klosterliv. Nunnorna äter endast ett mål mat om dagen så middag får vi inta på en restaurang i närheten. Övernattning på kloster i Lumbini.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11 – 12, to-fr 3-4 april: Chitwan National Park
Vi äter frukost och får en trevlig pratstund med nunnorna, som berättar om sin vardag och klosterlivet de valt att leva. Därefter sätter vi oss i bussen och påbörjar resan till den världsarvslistade nationalparken Chitwan, den skyddar salträdsskog, elefantgrässlätter och flodbäddar och är känd som en av Asiens bästa nationalparker för att se vilda djur. Det finns stor chans att se enhornade indiska pansar-noshörningar, hjortar, apor, vildsvin, gavialer, krokodiler, fåglar, fjärilar. I nationalparken finns också den asiatiska tigern, men trots att beståndet på senare år ökat, ska vi ha en god portion tur för att få se den. Under dagarna i Chitwan kommer vi att göra safariturer med båt, till fots och med jeep. Tharufolket tillhör Chitwans ursprungsbefolkning och de lever ett traditionellt liv i enighet med naturen. En av kvällarna bjuds vi på en dansuppvisning av ungdomarna i den intilliggande byn och nästa dag åker vi till tharubyn för att delta i traditionell husmålning tillsammans med kvinnorna.  Ett bra tillfälle att få veta mer om tharukvinnornas liv. Övernattning i Chitwan två nätter.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 13, lö 5 april: Till huvudstaden Kathmandu
Efter frukost lämnar vi Chitwan och påbörjar resan till huvudstaden Kathmandu. Vi får räkna med att resan tar i stort sett hela dagen, men det finns mycket att se från bussfönstret och vi gör flera stopp efter vägen. Under sen eftermiddag kommer vi fram till Kathmandu och vårt hotell som är beläget i det tibetanska buddhistcentret Boudha. Här lever en stor del av Kathmandus buddhistiska befolkning och här känner man närhet till den tibetanska kulturen. Mitt i området tronar den stora Boudhastupan dit buddhister vallfärdar för att gå runt stupan och snurra på bönekvarnarna. Boudha är Nepals största buddhistiska stupa och ett av Kathmandudalens sju världsarv. Övernattning i Kathmandu.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 14, sö 6 april: Sightseeing i Kathmandu och besök vid Pashupatitemplet
Idag ska vi utforska den nepalesiska huvudstaden. Vi promenerar genom stadens stora livliga marknadsområde, där lokalbefolkningen köper sin mat och andra förnödenheter. Här doftar det av spännande kryddor och på tyggatan kan vi se färgglada tyger i olika material. I Kathmandu är religionen ständigt närvarande. Vi passerar trånga gränder som leder till stora torg med tempel och offerplatser. Vår färdledare känner till de spännande berättelserna om alla lokala gudomligheter och demoner som hör hemma här. Naturligtvis ska vi också besöka det världsarvslistade Durbartorget med vackra tempel och palats från 1500 till 1700-talet. Därefter åker vi till Pashupatinath, ett av de viktigaste hindutemplen i Nepal. Templet är vackert beläget vid Bagmatiflodens strand och hit vallfärdar 10 000-tals pilgrimer varje år. På trappstegen ”ghats” ned mot floden kremeras de döda. Eldarna brinner dygnet runt alla dagar i veckan och området är fyllt med heliga män, besökare, blommor, rökelse och apor. Den starka atmosfären berör! Övernattning i Kathmandu.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 15, må 7 april: Organisationen Free a Girl och middag hemma hos en familj
Vi besöker organisationen Free a Girl som kämpar mot trafficking och hjälper flickor som utsatts för människohandel och sexuellt utnyttjande. Under vårt besök här får vi också prova på att laga mat tillsammans med några av kvinnorna. Vi får lära oss hur vi tillagar nepalesiska dumplings, momos och det blir vår lunch idag. Resterande del av dagen är fri för egna strövtåg eller shopping. Färdledare Jenny ger gärna tips om sevärdheter. I kväll är vi hembjudna på middag till en familj. Vi får njuta av god nepalesisk mat och trevligt umgänge. En fin avslutning på vår resa! Övernattning i Kathmandu.  (Frukost, lätt momolunch och middag ingår)

Dag 16, ti 8 april: Hemresa
Flyg från Kathmandu via Istanbul till Skandinavien. (Måltider på flyget enligt flygbolagets regler)

Vi reserverar oss för ändringar och att programmet kan komma att kastas om. Vi är inbjudna till Jennys vänner, men naturligtvis kan saker inträffa som gör det omöjligt att träffa dem så som planerat. Om något möte eller programpunkt inte skulle gå att genomföra försöker vi alltid hitta ett likvärdigt alternativ. I Nepal har man alltid en plan B och C!

Färdledare Jenny Adhikari

Färdledare Jenny Adhikari

Vår svenska färdledare, Jenny Adhikari, talar flytande nepali och är bosatt i Nepal. Hon är en mycket uppskattad färdledare som älskar kultur och hantverk. Jennys specialområde ligger inom antropologin, men hon har även studerat statsvetenskap. 

Resefakta och pris

Datum: 24 mars - 8 april 2025

Pris per person från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn     42 900 kr

Enkelrumstillägg:  5 900 kr
På våra kvinnoresor garanterar vi del i dubbelrum och skulle det inte finnas någon att dela med så står vi för enkelrumstillägget. Den som önskar enkelrum kan naturligtvis boka det mot tillägg.

Antal deltagare: 10–15 kvinnor

I priset ingår:

  • Klimatfinansiering av 2 klimatsmarta spisar till familjer i Nepal (ett projekt vi besöker under resan.)
  • Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn inkl skatt
  • Svensk färdledare under hela resan
  • Nationalparksavgift
  • Måltider enligt program
  • Alla lokala transporter i egen buss med chaufför
  • Del i dubbelrum på utvalda hotell samt en natt på kloster enligt program
  • Alla utflykter och besök enligt program inklusive entréer
  • Ekonomiskt bidrag till de projekt vi besöker
  • Dricks
  • Praktisk information inför resan

I priset ingår ej: Visum till Nepal som vi får vid inresan i landet (f. n. USD 30 för visum i 15 dagar), ett fåtal måltider, måltidsdryck, personliga utgifter och annat som ej är listat under i priset ingår.

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 3 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

 I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

Preliminära flygtider

Preliminära flygtider med Turkish Airlines från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn
Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar

Från Stockholm, Arlanda
Dag 1
17.50 Avresa från Stockholm, Arlanda, TK1796
23.35 Ankomst till Istanbul
Dag 2
01.10 Avresa från Istanbul, TK726
10.55 Ankomst till Kathmandu

Dag 16                  
07.35 Avresa från Kathmandu, TK727
13.05 Ankomst till Istanbul
15.00  Avresa från Istanbul, TK1795
16.35  Ankomst till Stockholm, Arlanda

Från Göteborg, Landvetter
Dag 1
11.45 Avresa från Göteborg, Landvetter, TK1798
17.15 Ankomst till Istanbul
Dag 2
01.10 Avresa från Istanbul, TK726
10.55 Ankomst till Kathmandu

Dag 16                  
07.35 Avresa från Kathmandu, TK727
13.05 Ankomst till Istanbul
15.00  Avresa från Istanbul, TK1799
16.30  Ankomst till Göteborg, Landvetter

Från Köpenhamn, Kastrup
Dag 1
17.55 Avresa från Köpenhamn, Kastrup, TK1786
23.15 Ankomst till Istanbul
Dag 2
01.10 Avresa från Istanbul, TK726
10.55 Ankomst till Kathmandu

Dag 16                 
07.35 Avresa från Kathmandu, TK727
13.05 Ankomst till Istanbul
16.05  Avresa från Istanbul, TK1785
17.25  Ankomst till Köpenhamn, Kastrup

Resans förutsättningar och godbitar

Resans godbitar

  • En inblick i hur livet ser ut för människor från olika folkgrupper och samhällsklasser i Nepal
  • Varierande natur och vackra vyer
  • Studiebesök hos organisationer som arbetar för kvinnor och barn
  • Fint, traditionellt nepalesiskt hantverk
  • En god inblick i landets historia, politik och religioner
  • Genom din resa bidrar du till de projekt vi besöker Vi övernattar i kloster, på homestay och äter middag hos en nepalesisk familj

 

Resans förutsättningar
Det är ingen vandringsresa, men vi kommer att göra ordentliga stadspromenader och kortare strövtåg i naturen. För att komma till byn Majhigaun måste vi gå en bit till fots i ca 20 minuter. För att delta fullt ut i de olika utflykterna krävs det att du kan röra dig obehindrat. Naturligtvis har du alltid möjlighet att avstå från en programpunkt eller del av en utflykt. Eftersom det är en rundresa kommer vi att färdas en hel del med buss och vägstandarden är långt ifrån den vi har i Sverige, räkna med att vägarna är både krokiga och skumpiga.

Resan är inte en sociologisk eller antropologisk resa där vi studerar kvinnor och inte heller en vanlig turistresa, men resan ger tillfälle att se Nepal och att möta nepaleser genom vår färdledare Jennys kontakter och olika studiebesök. Vi vill ge dig möjlighet att komma in bakom kulisserna där du får se och uppleva landet på ett sätt som du inte gör på en vanlig turistresa. Ett möte är ömsesidigt och hur det blir är oförutsägbart, det är dynamiken mellan människorna som gör mötet. Ibland händer ingenting, ibland uppstår vänskap. Vi kommer inte att besöka några barnhem under resan, då vi inte vill bidra till att redan utsatta barn exploateras som turistattraktioner. Jenny kommer att berätta mer om detta under resan och du kan också läsa mer på www.barnhemskollen.se, en webbplats som bland annat Childhood Foundation står bakom.

Klimat
Mars och april är bra månader att besöka Nepal. Generellt sett är det låg risk för nederbörd men regn förekommer. Temperaturen varierar beroende på vilken plats vi besöker. Ungefärliga dygnsmedeltemperaturer är i Kathmandu 13 – 24 grader och i Pokhara 15 – 29 grader. På låglandet i Chitwan kan temperaturen stiga uppemot 30 grader dagtid. De flesta hotell i Nepal är inte uppvärmda och därför behöver du varma kläder att sova i.

Logi
Under resan bor vi på bra medelklasshotell med privat dusch och toalett. En natt tillbringar vi i ett nunnekloster, men även om rummen är enkla har de privat dusch och toalett.
På våra kvinnoresor garanterar vi del i dubbelrum och skulle det inte finnas någon att dela med så står vi för enkelrumstillägget. Den som önskar enkelrum kan naturligtvis boka det mot tillägg.

Karta

Avgångar

AvresaReslängdAvreseortDestinationFrån pris
2025-03-2416 dagarStockholm, ArlandaKvinnornas Nepal med Jenny Adhikari (STO)
Reseledare: Jenny Adhikari
42 900:-BokaMer information
2025-03-2416 dagarKöpenhamn, KastrupKvinnornas Nepal med Jenny Adhikari (CPH)
Reseledare: Jenny Adhikari
42 900:-BokaMer information
2025-03-2416 dagarGöteborg, LandvetterKvinnornas Nepal med Jenny Adhikari (GOT)
Reseledare: Jenny Adhikari
42 900:-BokaMer information
  • Bisnode logo
  • SRF logo
  • SGS logo
  • Klimat logo
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet