Preliminärt program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna
Dag 1: Skandinavien - Tbilisi
Avresa med flyg från Skandinavien via München till Tbilisi, där vi landar tidig kväll. Busstransfer till vårt hotell som är beläget centralt i den gamla historiska delen av Tbilisi. Efter incheckning samlas vi för en gemensam välkomstmiddag. (Middag ingår)
Dag 2: Vi utforskar Tbilisi och njuter av georgisk folkdans
Vi landar i Tbilisi på natten/tidig morgon och på flygplatsen möts vi av vår engelsktalande lokalguide. Busstransfer till vårt hotell som är beläget centralt i den gamla historiska delen av Tbilisi. Morgonen är fri, så att den som vill sova ut kan göra det och frukost serveras ända fram till klockan elva. Någon timme före lunch samlas vi på hotellet och Eva Elmsäter ger oss en första introduktion av Georgien och de upplevelser som väntar under kommande dagar. Sedan är det dags att utforska Tbilisi som grundades redan 458 e. Kr. Vi vandrar genom den gamla staden på smala, kuperade kullerstensgator, kantade av färgglada hus med vackert snidade träbalkonger. Tbilisi betyder varm och i staden strömmar svavelhaltiga, varma källor upp ur underjorden. Vi vandrar igenom Abanotubanikvarteret där vi kan se de karaktäristiska kupolformade badhustaken och vi stannar till utanför det blå badet för att beundra den vackra mosaiken. Vi tar linbanan upp till Narikalaborgen från 300-talet, härifrån har vi en storslagen utsikt över staden och de höga Kaukasusbergen i fjärran. Lunch på en trevlig restaurang och sedan besöker vi Nationalmuseet som ger oss en god inblick i landets historia. Museet har omfattande samlingar av arkeologiska föremål och en avdelning som skildrar den sovjetiska ockupationen av Georgien. Vi återvänder till vårt hotell och senare under kvällen samlas vi middag, där vi förutom god mat får njuta av georgisk folkmusik och dans. I Georgien är musik och dans ett viktigt inslag och folkdanserna utgör en viktig del av landets kultur. (Frukost, lunch och middag ingår)
Dag 3: Dagsutflykt till Dzjvariklostret, Uplistsiche och Gori
Efter frukost åker vi buss till det världsarvslistade Dzjvariklostret beläget på ett berg, med en hänförande utsikt över den vackra dalen där floderna Aragvi och Mtkvari möts. Den välbevarade medeltida kyrkan uppförd i slutet av 500-talet är ett enastående exempel på medeltida georgisk arkitektur. I Gori, Josef Stalins födelsestad, besöker vi Stalinmuseet som är beläget intill huset där han tillbringade sina första fyra levnadsår. Museet har behållit det gamla, sovjetiska perspektivet där man ser hur Stalin dyrkades, en relik från tiden före Sovjetunionens sammanbrott. Här finns porträtt, byster, personliga ägodelar och tågvagnen från Jalta- och Teherankonferenserna. Vi fortsätter vår bussfärd genom det vackra landskapet och stannar till för lunch på en liten, familjeägd vingård. Här har man producerat vin i generationer och naturligtvis kommer vi att få smaka flera olika viner från gårdens sortiment. Vi avslutar vår heldagstur med att besöka den spektakulära grott- och klippstaden Uplistsiche. Här, i en av Georgiens äldsta städer, bodde en gång uppemot 20 000 människor. Staden är uthuggen direkt ur klippan och det är fascinerande att se hur man för över 2 500 år sedan har skapat de olika grott-rummen. Från 500-talet f. Kr. och fram till 100 e. Kr. var staden ett förkristligt religiöst centrum där solgudinnan dyrkades. Efter den arabiska invasionen i området år 645 blev Uplistsiche residens för kristna konungar som övertog de hedniska templen och gjorde om dem till kyrkor. Vi återvänder till Tbilisi och dagen avslutas med en gemensam middag. (Frukost, lunch inkl. vinprovning och middag ingår)
Dag 4: Dagsutflykt till berget Kazbegi, Gergeti och militärvägen till Ananuri
Vi färdas på den georgiska militärvägen som anlades av ryssarna i samband med deras erövring av Kaukasus på 1800-talet. Vi stannar vid den vackra fästningen Ananuri, som var Aragviklanens centrum under flera hundra år. Från fästningen har man en fin utsikt över den konstgjorda sjön och de grönklädda bergen. Det blir en dag fylld av vackra vyer över Georgiens dramatiska landskap och vi hoppas på fint väder så vi kan få se den snöklädda toppen på berget Kazbegi. Vi färdas med buss till staden Stepantsminda (Kazbegi) belägen på 1 700 meters höjd över havet. Här byter vi bussen mot 4-hjulsdrivna fordon och fortsätter på slingrande bergsvägar upp till Tsminda Sameba (Treeninghetskyrkan vid Gergeti). Härifrån har man vid klart väder en enastående utsikt över de gröna dalarna, bergen och den drygt 5 000 meter höga bergstoppen Kazbegi som blivit något av en nationalsymbol för Georgien. Lunch och middag intas på lämpliga restauranger under dagen och vi återkommer till Tbilisi sen kväll. (Frukost, lunch och middag ingår)
Dag 5: Ledig dag för att utforska Tbilisi på egen hand
En ledig dag för att var och en ska kunna utforska Tbilisi efter eget tycke och smak. Någon kanske vill prova något av de fina baden, shoppa eller besöka något museum. Eva Elmsäter och vår lokala guide tipsar gärna om sevärdheter och restauranger. (Frukost ingår)
Dag 6: Bodbe klostret, staden Sighnaghi och Kachetien - Georgiens vindistrikt
Nu lämnar vi stadslivet och beger oss ut på landsbygden och vi reser österut till Kachetien. Regionen, som gränsar till grannlandet Azerbajdzjan, är ett vackert område med bördiga dalar omgivna av höga berg, men också dramatiskt halvökenlandskap. I Bodbe besöker vi Sankta Ninos nunnekloster som har anor ända från 900-talet. Klostret är helgat åt Sankta Nino som evangeliserade Georgien på 300-talet. Nino är för övrigt det populäraste flicknamnet i Georgien. I regionen Kachetien ligger vingårdarna tätt och dagens lunch avnjuts på en liten familjeägd vingård. Vi fortsätter till den lilla romantiska staden Sighnaghi, som i folkmun brukar kallas ”kärlekens stad” Staden har anor från medeltiden och hade en viktig strategisk roll under 1700-talet, vilket en imponerande ringmur vittnar om. Vi gör en stadspromenad och går ut på den tjocka ringmuren för att beundra utsikten över det böljande odlingslandskapet och i bakgrunden tronar Kaukasus höga berg. Tidig kväll kommer vi fram till vårt hotell som är beläget i anslutning till en vingård. Vi checkar in och därefter får vi en visning av vingården och vi provsmakar gårdens vin. Dagen avslutas med en gemensam middag. (Frukost, lunch och middag ingår)
Dag 7: Marknad i Telavi, lunch hos kvevrimakare och en inblick i det georgiska köket
Staden Telavi är Kachetiens administrativa och kulturella centrum och vi besöker den lokala marknaden som är känd över hela Georgien för sin storlek och design. Här gör lokalbefolkningen sina inköp och det finns mängder av frukt, grönsaker, mejeriprodukter och en stor avdelning med de georgiska godsakerna churchkhela. När vi botaniserat klart på marknaden gör vi en rundtur för att beundra de vackra husen med sina dekorerade balkonger, se den gamla fästningen och den enorma platanen som sägs vara 900 år gammal. Georgien sägs vara vinets födelseland och här har vin tillverkats i 8000 år och än idag finns vin som lagras på stenåldersvis. Druvsaften tappas upp i stora lerkärl ”kvevri” och grävs ner i jorden, där den får rätt temperatur för att jäsa. Många vingårdar sätter stor vikt vid att hålla fast vid denna speciella jäsningsmetod och de traditionella lerkrusen tillverkas bara av ett fåtal krukmakare. Vi ska besöka Zaza Kbilashvili som är fjärde generationens kvevrimakare och få höra om konsten att göra ett perfekt vinlagringskärl, ett arbete som tar flera månader. Å andra sidan kan en välgjord kvevri hålla i 150 år. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell på vingården och nu ska vi få lära oss hur man tillagar den omtyckta maträtten Chinkali, degknyten med fyllning efter tycke och smak. På kvällen samlas vi till avskedsmiddag, då vi inte bara får njuta av god mat utan också traditionell georgisk, polyfonisk sång. En fin avslutning på resan.(Frukost, lunch och middag ingår)
Dag 8: Palatset Tsinandali och hemresa
Vår sista dag i Georgien och ännu en fin upplevelse väntar. Vi checkar ut från hotellet och åker till Tsinandali. Här lät författaren Alexander Tjavtjavadze uppföra ett italienskinspirerat palats i mitten av 1800-talet där han bland annat utvecklade vinproduktionen genom att tillföra en europeisk touch till den tusenåriga georgiska vintraditionen. Palatset blev också en litterär samlingspunkt för dåtidens ledande kultur- och politikerskikt i Georgien. Vi besöker museet och njuter av den vackra parken som omger egendomen. Vi äter lunch och fortsätter sedan till flygplatsen i Tbilisi för hemresa till Skandinavien med Lufthansa via München. (Frukost och lunch ingår)