Nyhet! Kamtjatka med tv-journalisten Lena Haglund
Nyhet! Kamtjatka med tv-journalisten Lena Haglund

Nyhet! Kamtjatka med tv-journalisten Lena Haglund

Print Friendly, PDF & Email

Spännande möten med Lenas vänner, unikt besök vid aktiv vulkan och gott hopp om brunbjörnar!
Vår färdledare Lena Haglund har under sommaren och hösten haft kontakt med flera av sina vänner på Kamtjatka. Hösten 1991 lärde Lena bland andra känna Natasja i byn Esso. Hon såg henne hala den sovjetiska flaggan och hissa upp den ryska, när nya tider tog sin början i dåvarande Sovjetunionen. Natasja lever fortfarande kvar i byn Esso och är en kulturpersonlighet i samhället. Hon har under denna tid fortsatt att ha kontakt med Lena. Vi träffar Natasja och också en nära vän till Lena, evenska Matrjona – barnbarn till ett even-par som Sten Bergman levde hos på Kamtjatka på 1920-talet. I huvudorten Petropavlovsk kommer Viktor, som hjälpte Lena i arbetet med hennes dokumentär 2000–2002, att bland annat visa oss till den svenska expeditionens högkvarter. Viktor är folklivsforskare och har ägnat större delen av sitt liv åt att studera och vara nära Kamtjatkas olika kulturer.
På vägen söderöver har vi också fått bekräftat att vi kan göra ett unikt besök vid den aktiva vulkanen Mutnovskij. Där finns möjlighet att på hösten när vi är där, göra en lite enklare vandring upp till kraterkanten, än andra delar av året. Vandringen är graderad till medelsvår vandring på cirka en timme upp och en timme ner, som de flesta klarar av. Detta är en fantastisk naturupplevelse. Om någon inte kan/vill följa med kommer det gå att göra en kortare vandring kring vårt läger intill vulkanen Mutnovskij.
Den här hösten rapporterar också Lenas vän Andrej att antalet brunbjörnar har varit ovanligt många vid Kurilskojesjön, där vi kommer att spendera ett par dagar för att jaga björn med våra kameror. Det bådar gott för 2017!

Nedan är ett preliminärt program för resan. MEN, som vi nämnt tidigare, kan saker och ting komma att ändras på vägen. Beroende på sådant vi inte kan styra över på Kamtjatka – väder och vind och, liksom i Australien, att någon försvinner iväg på en ”walk about”. För många på Kamtjatka går inte livet inrutat efter en almanacka. Livet självt får ofta gå före och styra. Och vi som gäster på halvön får visa respekt och förståelse för det. Självklart kommer vi göra vårt allra bästa för att detta ska bli en oförglömlig resa, men Lena vill att alla som följer med oss, är medvetna om detta faktum. Vissa saker kan man helt enkelt inte styra över. Och det kan kanske vara en nyttig erfarenhet för oss effektiva och välplanerade västeuropéer. Oavsett kommer detta bli en resa utöver det vanliga!

 

INTRESSEANMÄLAN 2018
DATUM: 24 augusti – 12 september 2018 (preliminärt datum)
INTRESSEANMÄLAN FÖR 2018: Du kan redan nu göra en intresseanmälan för resan! Program och pris väntas klart under hösten 2017 och då öppnar resan för bokning. Du betalar ingen anmälningsavgift förrän du anmäler dig definitivt. Som intresseanmäld har du förtur till resan.
Pris från Stockholm Arlanda 2017:
16 deltagare: 62 900 kr
14–15 deltagare: 65 900 kr
12–13 deltagare: 70 900 kr
Flyg från Köpenhamn på förfrågan.
RESANS FYSISKA GRADERING (1=ENKEL, 5=SVÅR)

 

Karta

kartakamtjatka-2017-10

Resans godbitar

 • Goda chanser att se de ståtliga Kamtjatka-brunbjörnar när vi under ett par nätter bor i ett av de mest björntäta områdena. (Man säger här att ungefär var 50:e invånare är björn).
 • Mitt ute i vildmarken bor vi hos renskötande evener, intill deras jurta.
  Där tar vi del av deras vardagsliv och får en känsla för hur livet var på Kamtjatka för nästan 100 år sen, när Sten Bergman var här.
 • Lena försöker ordna möten med släktingar till några av de renskötare som Sten Bergman och de andra mötte på 20-talet i den lilla byn Esso. I Esso får vi också ta del av lokalt hantverk och med Lenas hjälp möta andra spännande människor bland halvöns evener, korjaker, kamtjadaler, ryssar…..
 • Vandring vid en av Kamtjatkas aktiva vulkaner Mutnovskij med fantastiska vyer över Kamtjatkas vulknalandskap.
 • Bad i heta källor.
 • Vi upplever Kamtjatkas huvudstad Petropavlovsk, där den svenska Kamtjatka-expeditionens högkvarter fortfarande finns kvar.

Sammanfattad resplan

 • Dag 1 den 2 sep: Flyg från Stockholm till Moskva
 • Dag 2 den 3 sep: Sightseeing i Moskva och flyg till Kamtjatka
 • Dag 3 den 4 sep: Ankomst Kamtjatkas huvudstad Petropavlovsk
 • Dag 4 den 5 sep: Huvudstaden Petropavlovsk med möjlighet till extrautflykt till Gejsirdalen och Uzon-vulkanen.
 • Dag 5 den 6 sep Helikopter till vulkanen Ksudatj och vidare till Kurilskojesjön och björnspaning
 • Dag 6-7 den 7–8 september Kamtjatka-brunbjörn, lax och jättehavsörn
 • Dag 8 den 9 sep Björnexkursion och helikpoter till Petropavlovsk
 • Dag 9 den 10 sep Båtutflykt i Avatjabukten med säl och sjöfågel
 • Dag 10 den 11 sep: Till byarna Milkovo och Esso
 • Dag 11 den 12 sep: Med helikopter till de evenska renskötarna
 • Dag 12 den 13 sep En heldag i renskötarlägret och vandring
 • Dag 13 den 14 sep Helikopter till byn Esso, etnografiska museet och möte med Lenas vänner
 • Dag 14 den 15 sep Tillbaka till huvudstaden Petropavlovsk
 • Dag 15 den 16 sep: Vulkaner
 • Dag 16 den 17 sep Mer vulkaner och vandring
 • Dag 17 den 18 sep Flyg hem

Extra utflykt till Gejsirdalen och Uzon-vulkanen

En så speciell plats att vi vill erbjuda möjligheten även om det innebär att du missar sightseeingen i Petropavlovsk. Vi har dock valt att lägga den som ett frivilligt tillägg då priset är – och alltid har varit – mycket högt. Det är en heldagsutflykt, väderberoende och ingår inte i resans pris. Geijsirdalen är den näst gejsirtätaste platsen på vår jord. Här bubblar och fräser det ”överallt” och ni kommer att se utbrott med flera meter höga vattenkaskadrar. Ni gör en cirka 2 timmar lång vandring i området. Gejsirdalen ingår i Kronotsky nationalpark och är ett av UNESCOS världsarv. Hit kommer man bara med helikopter. Efter besöket i Gejsirdalen flyger ni vidare till Uzon-vulkanen, ytterligare ett vulkaniskt aktivt område med varma källor. Här vandrar ni cirka en timme innan ni flyger ut, får lunch och sedan återvänder till Petropavlovsk. Priset är cirka EUR 700/person, vilket betalas på plats (ingår ej). Utflykten ska bokas innan, så kontakta Gränslösa Resor om du är intresserad!

 

Fullständig resebeskrivning

Läs fullständig resebeskrivning här

Bildgalleri

Klicka på bilderna för bildspel

Resefakta och pris

Datum: 24 augusti – 12 september 2018 (preliminärt datum)

Max antal deltagare: 16 personer

Pris från Stockholm Arlanda 2017:
16 deltagare: 62 900 kr
14–15 deltagare: 65 900 kr
12–13 deltagare: 70 900 kr
Flyg från Köpenhamn på förfrågan.

Enkelrumstillägg: 6 200 kr (ej då vi spanar björn dag 5–8, 3 nätter. Då bor vi i sovsalar)

Tilläggsutflykt till Geysirdalen: cirka EUR 700/person. Bokas i förväg, men betalas på plats.

 

I priset ingår:

 • Flyg från Stockholm med Aeroflot
 • Logi på hotell, lodge med flerbäddsförläggning, tält, ev jurta
 • Transport i 6-hjulsdriven buss
 • Helikopter byn Esso–evenskt renskötarläger t/r
 • Helikopter Petropavlovsk–vulkanen Ksudatj–Kurilskojesjön t/r
 • Björnspaning från båt, utkikstorn, till fots och från lodgen vi bor (!)
 • Erfaren björnguide som är beväpnad
 • Båtutflykt i Avatjabukten
 • Inträden, nationalparksavgifter enligt programmet
 • Helpension inklusive måltidsdryck
 • Visum (värde 1 290 kr)
 • Svensk färdledare, Lena Haglund
 • Lokalguide
 • Litteraturlista och praktisk information inför resan

 

I priset ingår ej: sovsäck och liggunderlag (kan hyras för 400 kr), dricks till lokala guider och chaufförer

 

Anmälningsavgift: 6 000 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

 

Avbokningsvillkor: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor:
Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris. I övrigt gäller Gränslösa Resors resevillkor. Dessa återfinns här eller översändes på begäran.

Färdledare

Resan leds av frilansjournalisten Lena Haglund

Frilansjournalisten Lena Haglund har genom åren producerat dokumentärer och reseskildringar från hela världen för SVT. Hon har alltid lockats lite extra av polartrakterna och varit i Antarktis, på Grönland och på Svalbard. Men det finns en annan karg och vild plats, som ligger henne lite extra varmt om hjärtat – Kamtjatka, i ostligaste Ryssland. Lena har varit på halvön många gånger och producerade 2003 en dokumentär i upptäckts- och forskningsresanden Sten Bergmans fotspår för SVT. Hon har stor erfarenhet av Ryssland, både som journalist och reseledare. Hon har rest runt i hela det forna Sovjetunionen och talar flytande ryska. På Kamtjatka har hon fortfarande kontakt med många av sina vänner. Det var under sin första resa dit 1991 – när halvön precis öppnats för utlänningar och hon var bland de tidigaste utländska besökarna – som hon bestämde sig för att det var journalist hon skulle bli. 2013 skrev hon också en bok om Sten Bergman tillsammans med två andra journalister, där hon delade med sig av både Bergmans och sina egna erfarenheter av denna spännande halvö. Det här är en resa genom tiderna på Kamtjatka med Lena Haglund som vägvisare.

KA 35 Lena & Matrjona tif

Preliminära flygtider 2017

Flygbolag:  Aeroflot
Avresa från Köpenhamn på förfrågan. Alla tider är lokala.
2 sep Stockholm–Moskva 20.05–23.10
3 sep Moskva–Petropavlovsk 16.45–09.55 den 4 sep
18 sep Petropavlovsk–Moskva 12.45–12.20
18 sep Moskva–Stockholm 18.30–19.40

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se  Hemsida: www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

5 Responses to Nyhet! Kamtjatka med tv-journalisten Lena Haglund

 1. Marijke Schoenmaker skriver:

  Sett alla reseskildringar som Lena Haglund haft via SVT, så spännande äventyr.
  Kamtjatka och Lena Haglund på samma resa kan bara bli perfekt!

 2. Anneli Åslund skriver:

  Den här resan har jag letat efter. kan inte åka 2017 men hoppas 2018. Är det här en resa som kommer att bli varje år?

  • Anna-Karin Staflin skriver:

   Vi planerar bara resan 2017, men blir intresset stort gör vi eventuellt en resa även 2018. Håll utkik på vår hemsida och i vårt nyhetsbrev!

 3. Anette L skriver:

  Jag är intresserad 2018. Det är en resa som kostar mycket och därför måste planeras tillsammans med plånboken! Jag hoppas hoppas att ni gör en resa även 2018. Eller kasnke istället för 2017 om det är för få deltagare i år?

  • Anna-Karin Staflin skriver:

   Hej Anette! Vad roligt att du gillar vår Kamtjatkaresa. I nuläget är bara resan 2017 inplanerad, men vid stort intresse finns chans att vi kommer att ha den även under 2018. Håll utkik på vår hemsida och i vårt nyhetsbrev!

Leave a reply