Turister i Nepal hjälper handikappade barn

Turister i Nepal hjälper handikappade barn

PRESSMEDDELANDE – 15 december 2016

Turister i Nepal hjälper handikappade barn

Genom att bekosta en tillfällig läkarmottagning i fält hjälper svenska vandringsturister handikappade barn i Nepal.

 

Många barn i Nepal kan inte ta sig till skolan på grund av fysiska handikapp och förlorar därmed sin utbildning och möjlighet till ett normalt liv. Handikappen kan ofta botas med sjukgymnastik, proteser eller medicin, men ibland krävs operation. Särskilt på landsbygden är fattigdom och brist på sjukvård vardag. Men det finns hopp: Barnsjukhuset HRDC (The Hospital and Rehabilitation Center for Disabled Children) är specialiserat på barn med fysiska funktionsvariationer och ger vård till människor som inte kan bekosta den själva. Främst handlar det om ortopediska besvär. På tillfälliga mottagningar i fält erbjuds både konsultation och uppföljning.

 

Genom ett unikt samarbete med sjukhuset HRDC erbjuder nu den svenska researrangören Gränslösa Resor sina resenärer att vara med då en sådan tillfällig fältmottagning sätts upp i en by sydväst om Mount Everest. Fältmottagningen bekostas till del av Gränslösa Resor och till del av resenärerna som förutom att göra en god gärning också vandrar tillsammans med lokala bärare i en oexploaterad trakt.

 

– Det här är turism som gör positiv skillnad, säger Lotta Borgiel på Gränslösa Resor. Tack vare att vi väljer att vandra just här och att vi bidrar ekonomiskt kommer en tillfällig fältmottagning för första gången någonsin att sättas upp i byn Charikot. Vi kommer att bjudas in på studiebesök och den som önskar har möjlighet att delta utifrån kompetens och vilja.

 

Vandringsleden i det oexploaterade Dolakha-distriktet öppnades redan 2009 och så sent som 2014 hade endast 700 personer gått den. Det är lite med tanke på att drygt 800 000 turister besökte Nepal bara år 2014.

 

Gränslösa Resors vandringsresa i östra Nepal äger rum i mars 2017 och leds av svenska Jenny Adhikari som är gift med en nepales och bor stora delar av året i Nepal. Jenny talar flytande nepali och har lett otaliga resor i Nepal.

 

Presskontakt
Lotta Borgiel
+46 706 86 88 55
lotta@granslosaresor.se

 

Pressbilder

Nedanstående bilder får användas fritt i samband med artiklar där Gränslösa Resor omnämns.

img_8437

img_8315

img_8739

 

Om Gränslösa Resor
Företaget grundades 2003 av Lotta Borgiel, nuvarande VD och ägare.
Gränslösa Resor öppnar ögon och hjärta för fördomsfria, unika upplevelser som gör oss klokare. Resorna är planerade med passion. Vi beaktar miljön och den lokala kulturen.

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara