Skip to main content

Press

Välkommen till vårt pressrum!
 

Under flikarna hittar du våra senaste pressmeddelanden. Du är alltid välkommen att kontakta oss för mer information.

Bilder och kontakt
För mer information och högupplösta bilder kontakta: 
Gränslösa Resor, Lotta Borgiel, tel 0151-209 00, mobil 0706-86 88 55,
e-post info@granslosaresor.se, webb www.granslosaresor.se
 
Om Gränslösa Resor
Företaget grundades 2003 av Lotta Borgiel, nuvarande VD och ägare.
Gränslösa Resor öppnar ögon och hjärta för fördomsfria, unika upplevelser som gör oss klokare. Resorna är planerade med passion. Vi beaktar miljön och den lokala kulturen.

Sök resa

2019-04-03 Svenska globetrotters sätter kurs mot Tristan da Cunha

2019-04-03 Svenska globetrotters sätter kurs mot Tristan da Cunha

PRESSMEDDELANDE  3 april 2019

Svenska globetrotters sätter kurs mot världens ensligaste ö - Tristan da Cunha

Tre av Atlantens mest otillgängliga ögrupper och öar gästas nästa år av en grupp svenska globetrotters, då reseföreningen Scandinavian Geographic Society sätter kurs mot öarna Sydgeorgien, Tristan da Cunha och St Helena.

Medlemmarna i reseföreningen SGS, Scandinavian Geographic Society, lockas varken av paraplydrinkar eller shopping. Istället är det magnifika vildmarker och genuina möten och upplevelser som står i fokus på föreningens resor. Sedan SGS bildades 1988 har medlemmarna bland annat besökt Kalashfolket och Hunzadalen i Pakistan, regnskogens pygméer i Kongo och pyramiderna i Sudan, seglat till Pitcairn och utforskat Trobrianderna. 

Temat för 2020 års resa är ensliga öar. Första anhalten är ögruppen Sydgeorgien med enorma kolonier av sjöelefanter, sälar och kungspingviner. Expeditionen går sedan vidare till en av världens yttersta platser, Tristan da Cunha, världens mest ensligt belägna samhälle och den bebodda plats som ligger allra längst bort från fastlandet. Sist men inte minst besöks St Helena, känd som ön där Napoleon tillbringade sina sista levnadsår i exil och för sköldpaddan Jonathan som enligt Guinness rekordbok är världens äldsta landlevande djur.

Sjökapten Torbjörn Svensson leder expeditionen. Han har redan tidigare haft förmånen att besöka alla tre ögrupperna.

   – Min pappa, konstnären Roland Svensson, bodde långa perioder på både Tristan och St Helena. Hans goda relationer med öborna har gått i arv och när vi kommer dit är det som goda vänner och inte vilka turister som helst.

Lotta Borgiel på Gränslösa Resor arrangerar resan, liksom många av SGS tidigare resor.

   – Expeditionen till Sydatlantens ensliga öar är vi ensamma om på den svenska marknaden, vilket föreningen SGS kräver. Det på riktigt genuina lockar allt fler och jag är stolt över att kunna erbjuda destinationer och reseprogram som verkligen sticker ut. Några av jordens mest svårtillgängliga platser med en ciceron som har personliga kontakter på öarna, gör den här resan helt unik.

Detaljerat program för resan

För mer information om SGS kontakta:
Anders Gezelius, ordförande på Scandinavian Geographic Society: mobil 076-310 64 36, e-post eagezelius@gmail.com

För mer information om resan kontakta:
Lotta Borgiel, Gränslösa Resor, tel 0151-209 00, mobil 070-686 88 55, e-post lotta@granslosaresor.se

Pressmeddelande som PDF

 

 

 

 

 

2019-02-25 Klimatkompensation för bättre levnadsvillkor i Nepal

2019-02-25 Klimatkompensation för bättre levnadsvillkor i Nepal

Klimatkompensation ger bybor bättre levnadsvillkor i Nepal

Gränslösa Resor klimatkompenserar nu sina resenärers och företagets flygresor genom att stötta ett projekt som bygger klimatsmarta vedspisar på landsbygden i Nepal.

– Utsläppen för våra flygresor minskar givetvis inte för att vi klimatkompenserar, men klimatkompensationen leder till klimatåtgärder som annars inte skulle ha ägt rum, säger Lotta Borgiel på Gränslösa Resor. Genom ett samarbete med Gold Standard stöttar vi ett klimatprojekt som minskar skogsavverkning, ger arbetstillfällen och bättre levnadsvillkor för människor på den nepalesiska landsbygden.

Nepal är ett av världens fattigaste länder. Många års skogsavverkning har lett till jordskred, obalans i vattentillgången och minskad biologisk mångfald. Människor får också allt längre att gå för att hämta ved till matlagning och har inte råd att köpa alternativa bränslen. I nästan alla hushåll på landsbygden i Nepal lagas mat över öppen eld med stora negativa hälsoeffekter och miljökonsekvenser som följd. De klimatsmarta spisarna ger ingen hälsovådlig rök inomhus och risken för brännskador minskar. Med en effektiv spis räcker det med mindre kvantiteter ved vilket också leder till att skogsavverkningen minskar.

– En gasolspis skulle vara ännu bättre ur klimatsynpunkt, säger Lotta Borgiel. Men i byarna där vi bygger spisarna är det långt till affärer och svårt att få tag i gasol. Dessutom är inkomsterna i det närmaste obefintliga. En gasolspis skulle sannolikt bli stående oanvänd.

Ett 100-tal personer, många kvinnor, har anställning som spisbyggare i projektet. Tegelstenarna lufttorkas och görs av material som finns i byarna, det vill säga lera, strån och dynga. Eftersom de tillverkas lokalt behöver de inte transporteras.

Gold Standard är en kvalitetsstämpel med strikta regler för projektens totala miljö- och samhällspåverkan med höga krav på socialt ansvarstagande. Greenpeace, Världsnaturfonden WWF och ytterligare en rad miljöorganisationer står bakom Gold Standard.

Länkar
Gold Standard
Die Ofenmacher e.V.
Kvinnovandring i Nepal
Rundresa i Nepal - kvinnoresa
Tibetanska festligheter i Rhododenronblomingens tid

Pressmeddelande som PDF

Bilder och kontakt
För mer information och högupplösta bilder kontakta:
Gränslösa Resor, Lotta Borgiel, tel 0151-209 00, mobil 0706-86 88 55,
e-post info@granslosaresor.se


En ny effektiv spis


Matlagning över öppen eld


Att samla ved är ett hårt och tidskrävande arbete


Många barn brännskadas på grund av de öppna eldarna


Spistillverkning ger nya arbetstillfällen framförallt för kvinnorna

 

2018-03-05 Vildare än Västern

2018-03-05 Vildare än Västern

VILDARE ÄN VÄSTERN

Samlar du på udda resmål? Då kanske en resa till Kozyrevsk, Kurilskojesjön, Tolbatjek, Esso, Avatjabukten och Uzon-vulkanen kan vara något.

I augusti i år tar tv-journalisten Lena Haglund med sig en liten grupp nyfikna resenärer till Kamtjatka, halvön mellan Ochotska havet och Berings hav i östra Ryssland. Om geografin förvirrar så tänk aktiva vulkaner, laxfiskande brunbjörnar och milsvida vyer. Lena talar flytande ryska och har gjort flera tv-dokumentärer, bland annat om Kamtjatka.

– Hösten 1991 lärde jag känna Natasja i byn Esso, berättar Lena. Jag såg henne hala den sovjetiska flaggan och hissa upp den ryska, när nya tider tog sin början i dåvarande Sovjetunionen. Vi har fortfarande kontakt, hon är en stor kulturpersonlighet som jag ser fram emot att återse. Jag har också vänner bland renskötande nomader som vi kommer att bo och leva tillsammans med under några dagar. Till dem tar vi oss med helikopter över väglöst land.

Kamtjatka är vildmark med en brunbjörn per 50 invånare. Kurilskojesjön sägs vara en av världens bästa platser att se vilda brunbjörnar på nära håll och utöver björnspaning står flera dagsutflykter till fots på programmet, liksom fler möten med nära vänner till Lena. Hit hör Matrjona som är barnbarn till det par som Sten Bergman levde hos på Kamtjatka under 1920-talet. För några år sedan gjorde Lena tv-dokumentären ”I Sten Bergmans fotspår” och hon har också tillsammans med två andra journalister skrivit en bok om forskningsresanden Sten Bergman.

Detaljerat program för resan

Pressmeddelandet som PDF

2017-12-07 Expedition till norra Sudan

2017-12-07 Expedition till norra Sudan

NY EXPEDITION TILL NORRA SUDAN OCH NUBIENS HEMLIGHETER

Ny expedition till norra Sudan och Nubiens hemligheter  – majestätiska pyramider, heliga berg och fort vittnar om de svarta faraonernas storslagna historia

I mars 2018 arrangerar Gränslösa Resor för andra gången en camping-expedition till norra Sudan för en grupp svenskar som förväntas klara elva nätter i tält. Resan ger en inblick både i historien och i hur nomader och stamfolk lever idag. Ledare är egyptologen Nils Billing, lärare vid Uppsala universitet, religionshistoriker och författare med unika kunskaper bland annat i att läsa hieroglyfer. Hans presentation av det forna Nubiens arkeologiska platser borgar för att gruppen får insikter i en historia som är okänd och ny för de flesta av oss.

– Vi gör en expedition djupt in i Nubiens öken där vi måste vara självförsörjande på mat, dryck och drivmedel, säger Lotta Borgiel, vd på Gränslösa Resor. Dit vi kommer lever nomader och stamfolk med sin boskap vid oaserna. Vi är glada att ha lyckats rekrytera den lärde akademikern Billing, uppskattad färdledare på oräkneliga resor och deltagare i flera arkeologiska utgrävningar i Egypten. Hans berättelser om hur faraonerna i Nubien, söder om det egyptiska riket, själva tog makten över sina forna härskare är fascinerande! Nubierna blev själva faraoner i Egypten under en period kring 700 f. Kr.

Farligt åka till Nubien?
Landet Sudan är hårt drabbat av krig och konflikter, men i området längs Nilen norr om huvudstaden Khartoum kan man resa. Det var tidigare en del av det nubiska riket och det är dit Gränslösa Resors expedition går. Utrikesdepartementet avråder från resor till resten av landet. Om Nubiens hemligheter blir fullbelagd kommer gruppen att utgöra nästan en procent av Sudans turism: bara omkring 2 500 turister besöker landet per år.

Unesco världsarv och besök i nubiska byar
Resan till Sudan, som huvudsakligen görs med fyrhjulsdrivna Landcruiser, innehåller både hotellnätter i Khartoum, övernattningar i traditionella nubiska hus och i tält. Gruppens chaufförer är skickliga mekaniker och alla medarbetare har utbildning i första hjälpen.

Gränslösa Resor pekar ut några godbitar ur programmet:

  • Två världsarv: Meroe (huvudstaden i det forntida nubiska riket med över 40 pyramider) och Jebel Barkal (ett heligt berg vid staden Karima med tempel som är 2 500 år gamla vid sin fot).
  • Camping med 1 000-stjärnig himmel
  • Nubiska byar och kultur

Den 8 mars 2018 ger sig gruppen av mot Khartoum via Istanbul och den 25 mars är man åter i Sverige.

Detaljerat program för resan

Pressmeddelandet som PDF

2017-08-16 Pionjärresa till Altaibergen

2017-08-16 Pionjärresa till Altaibergen

PIONJÄRRESA TILL ALTAIBERGEN

Svensk pionjärresa till centralasiatiska Altaibergen – korsväg mellan kulturer och historia

Hösten 2017 arrangerar Gränslösa Resor den första av minst två gruppresor genom Ryssland, Mongoliet, Kina och Kazakstan till de gyllene Altaibergen. Regionen är en av Världsnaturfondens (WWF) 200 ekoregioner med hög biologisk mångfald och innehåller dessutom ett Unesco-världsarv. Örnfestivalen nära Ölgii i västra Mongoliet blir resans höjdpunkt med tävling i kungsörnsjakt och ryttartävlingar.

– Resan är ett samarrangemang mellan Gränslösa, Mongolietkännaren Jan Wigsten och reseföreningen Scandinavian Geographical Society, säger Lotta Borgiel på Gränslösa Resor. Det är så spännande att få arrangera den första västerländska turen runt Altaibergen. Gränslösa Resor strävar efter att erbjuda unika resmål som Altai, Sudan och Alaskas vildmark och arbetar alltid för att stärka ekonomin i de länder vi besöker.

Altai ligger i Centralasien på gränsen mellan Ryssland, Mongoliet, Kina och Kazakstan med bergstoppar på över 4500 meter. Bergskedjan innehåller stora mineraltillgångar och en unik flora med bland andra vildformerna av vitlök och gräslök. 2003 upptogs de så kallade Gyllene Bergen i det ryska området på Unescos världsarvslista.

Under resan kommer gruppen, förutom att uppleva svindlande naturscenerier och historien genom museer och fynd, att möta en rad folkgrupper på nära håll. Ett par av dem är kazaker och tuviner i Kina och kazakiska nomader i Mongoliet. Flera nätter tillbringas hos nomadfamiljer i de karakteristiska jurtorna, ett slags förstärkta tält som går att bo i året runt.

Möten med nomader och kungsörnsjägare
– Den 30 september brakar örnfestivalen loss, berättar Lotta Borgiel. 400 örnjägare i fantastiska dräkter tävlar i olika grenar som; falkenering och att kyssa brud från galopperande häst. Falkenering är en mycket gammal jaktmetod med anor från fornhistorisk tid, ett kulturarv som anses vara så viktigt att det finns upptaget på Unescos lista över immateriella kulturarv.

18 september ger sig gruppen av mot första anhalten Sankt Petersburg och den 9 oktober är man åter i Sverige.

Detaljerat program för resan

Pressmeddelandet som PDF

2016-12-14 Turister i Nepal hjälper handikappade barn

2016-12-14 Turister i Nepal hjälper handikappade barn

TURISTER I NEPAL HJÄLPER HANDIKAPPADE BARN


Genom att bekosta en tillfällig läkarmottagning i fält hjälper svenska vandringsturister handikappade barn i Nepal. Många barn i Nepal kan inte ta sig till skolan på grund av fysiska handikapp och förlorar därmed sin utbildning och möjlighet till ett normalt liv. Handikappen kan ofta botas med sjukgymnastik, proteser eller medicin, men ibland krävs operation. Särskilt på landsbygden är fattigdom och brist på sjukvård vardag. Men det finns hopp: Barnsjukhuset HRDC (The Hospital and Rehabilitation Center for Disabled Children) är specialiserat på barn med fysiska funktionsvariationer och ger vård till människor som inte kan bekosta den själva. Främst handlar det om ortopediska besvär. På tillfälliga mottagningar i fält erbjuds både konsultation och uppföljning.

Genom ett unikt samarbete med sjukhuset HRDC erbjuder nu den svenska researrangören Gränslösa Resor sina resenärer att vara med då en sådan tillfällig fältmottagning sätts upp i en by sydväst om Mount Everest. Fältmottagningen bekostas till del av Gränslösa Resor och till del av resenärerna som förutom att göra en god gärning också vandrar tillsammans med lokala bärare i en oexploaterad trakt.

– Det här är turism som gör positiv skillnad, säger Lotta Borgiel på Gränslösa Resor. Tack vare att vi väljer att vandra just här och att vi bidrar ekonomiskt kommer en tillfällig fältmottagning för första gången någonsin att sättas upp i byn Charikot. Vi kommer att bjudas in på studiebesök och den som önskar har möjlighet att delta utifrån kompetens och vilja.

Vandringsleden i det oexploaterade Dolakha-distriktet öppnades redan 2009 och så sent som 2014 hade endast 700 personer gått den. Det är lite med tanke på att drygt 800 000 turister besökte Nepal bara år 2014.

Gränslösa Resors vandringsresa i östra Nepal äger rum i mars 2017 och leds av svenska Jenny Adhikari som är gift med en nepales och bor stora delar av året i Nepal. Jenny talar flytande nepali och har lett otaliga resor i Nepal.

2015-08-12 Turisterna bra för hotade sköldpaddor

2015-08-12 Turisterna bra för hotade sköldpaddor

TURISTERNAS INTRESSE BRA FÖR HOTADE SKÖLDPADDOR

Den största av alla sköldpaddor – havslädersköldpaddan – minskar drastiskt i antal. Som på många håll i världen visar det sig att när besökare intresserar sig för hotade arter så stiger djurens värde – och de blir betydligt mer värda levande än döda.

Längs Mexikos och Centralamerikas Stillahavskuster har antalet havslädersköldpaddor under de senaste 25 åren sjunkit från tiotusentals eller hundratusentals till några hundra. I Malaysia har beståndet minskat från tusentals till en handfull.
Organisationen Internationella naturvårdsunionen (IUCN) har havslädersköldpaddan, som kan bli över två meter lång, på sin lista över akut utrotningshotade djurarter. Sköldpaddorna drunknar efter att ha trasslat in sig i fiskenät, kvävs av plastpåsar, blir påseglade av fartyg och slaktas för sitt kött. Ibland är djuren dödsdömda redan innan de kläcks eftersom äggen grävs upp och säljs som mat eller afrodisiakum.

Den svenska researrangören Gränslösa Resor ordnar resor till Surinam i Sydamerika. Landet som ligger vid Atlantkusten är jämförelsevis okänt på den internationella turistkartan. 
I april varje år kommer havslädersköldpaddor upp på stränderna i Surinam för att lägga sina ägg och medan besökarna kan förundras över skådespelet gynnas samtidigt sköldpaddornas fortlevnad. 
– Det sägs vara över hälften av den totala atlantpopulationen av havslädersköldpaddor som kommer upp på stranden i Galibi i Surinam, berättar Lotta Borgiel på Gränslösa Resor. Våra chanser att få se dessa gigantiska urtidsdjur är stora. Det är ett bra exempel på hur ekoturism fungerar i praktiken. Byarna får inkomster från turisterna och bybor anlitas som lokala guider. Man har vänt trenden från hård tjuvjakt till att de flesta bybor faktiskt deltar i aktivt naturskydd.

Gränslösa Resors resa till Surinam, Franska Guyana och Guyana äger rum i april 2016 och leds av biologen Anders Haglund.

2015-03-05 Kvinnoresor skapar ett systerskap över gränser

2015-03-05 Kvinnoresor skapar ett systerskap över gränser

KVINNORESOR SKAPAR ETT SYSTERSKAP ÖVER GRÄNSERNA

Omtänksamt producerade resor av och för kvinnor, med fokus på genuina möten kvinnor emellan. Omtanke, passion, miljömedvetenhet och hjälp till självhjälp är ledord bakom resekonceptet kvinnoresor, skapat av Lotta Borgiel, VD och ägare av Gränslösa Resor.

Sedan starten 2003 har Gränslösa Resor erbjudit spännande kvinnoresor världen över. Med fokus på att ta del av den kvinnliga lokalbefolkningens vardag och bidra med att skapa jobbtillfällen. I Nepal har man valt en samarbetspartner som utbildar kvinnliga vandringsguider och bärare, vilket ger möjlighet för kvinnorna att få arbete utanför de traditionella kvinnoyrkena. Under resorna besöks också hantverkskooperativ och andra arbetsplatser där kvinnor traditionellt arbetar – allt för att stödja lokalbefolkningen.

De svensktalande kvinnliga färdledarna har en viktig roll under rundresorna. Redan vid produktionen av en ny resa är de delaktiga, då deras breda kontaktnät och kunskaper ligger till grund för vilka besök som görs under resan. Färdledarnas personliga kontakter i landet möjliggör de unika mötena med lokalbefolkningen och deltagarna får en genuin inblick i kulturen.

– De kvinnor som leder våra resor står med en fot i vår kultur och en i den vi besöker, säger Lotta Borgiel, VD och ägare av Gränslösa Resor. De är vår brygga in i kulturen och våra glasögon för att förstå det vi upplever. Vi kommer som deras vänner och kommer rakt in bakom kulisserna.

Deltagarantalet på kvinnoresorna är begränsat till små grupper för att möjliggöra de personliga mötena i byar, hos familjer och organisationer som arbetar för kvinnor. Förutom att deltagarna får lära känna lokalbefolkningen och tränga in landets kultur, så bjuder rundresorna på naturupplevelser, historia, världskulturarv och alla de stora sevärdheterna landet har att erbjuda.

Anna-Karin Staflin arbetar som reseproducent på Gränslösa Resor. Med över 25-års erfarenhet av resebranschen rekommenderar hon kvinnoresan till Nepal i november.

– Förutom de givande mötena med kvinnor och intressanta studiebesök på barnhem och skolor så bjuder den här rundresan i Himalaya på stor variation. Allt från storstadsliv med mäktiga världskulturarv till härliga naturupplevelser på landet!

Att resa med Gränslösa Resor ger nya perspektiv, inte minst upplevelsen av när möten och skratt skapar ett systerskap över gränserna. Det är ett meningsfullt sätt att resa på och blir ett minne för livet. För mer information om kvinnoresorna läs här

2014-12-18 Vi utforskar lyckan i Bhutan

2014-12-18 Vi utforskar lyckan i Bhutan

VI UTFORSKAR LYCKAN I BHUTAN

Gränslösa Resor utforskar lyckan i Bhutan.

Bhutan är i ropet – ett buddhistiskt kungadöme där man fokuserar på invånarnas BNL (Bruttonationallycka) i stället för BNP (Bruttonationalprodukt). Ett land som tar emot ett begränsat antal turister per år och som är svårtillgängligt för den enskilda resenären. Ett oexploaterat land som är destinationen för Gränslösa Resors kvinnoresa i mars.

Enligt SVT anses Bhutans invånare vara bland de lyckligaste människorna i hela världen. Vad är hemligheten? Gränslösa Resor åker dit i mitten på mars för att utforska och studera lyckan. Genom samtal och möten med lokalbefolkningen och representanter för staten, får resenärerna tillfälle att bilda sin egen uppfattning om vad som utgör nationens djupa glädje.

− Vi börjar resan i östra Bhutan, ett område som få västerlänningar besöker. Här rör vi oss mellan byar där tiden stått stilla i århundraden, säger Lotta Borgiel, VD och ägare av Gränslösa Resor.

− Det är ett fantastiskt land och med vår resa vill vi verkligen visa hur invånarna lever sina liv. Vi besöker skolor, organisationer, hälsostationer och är hembjudna till bhutanesiska familjer. Dessutom besöker vi heliga platser, tar del av den storslagna naturen, deltar i dansfestival och inspireras av det traditionella textilhantverket.

Jenny Adhikari är färdledare för kvinnoresan i mars månad. Hon ser fram emot att leda gruppen igenom Bhutan, från öst till väst.

− Det bästa med denna resa är att den går genom hela Bhutan och ger en känsla för landet som helhet i stället för att fokusera kring de mer välbesökta västra delarna, säger Jenny Adhikari.

− Dessutom ligger fokus på landets underbara, ärliga invånare och på den genuina och traditionella kulturen. Det skulle inte förvåna mig om bhutanesernas lugna tempo och lycka smittar av sig på oss. Det är ett äventyr i fjärran land som kommer att bli ett minne för livet.

2014-08-25 Filippinerna lockar igen

2014-08-25 Filippinerna lockar igen

FILIPPINERNA LOCKAR IGEN

Av Filippinernas noga räknat 7 107 öar drabbades sex av den förödande tyfonen Haiyan. Nu börjar resenärerna återvända.

Nyligen utnämndes Filippinerna av Lonely Planet till ett av världens mest spännande resmål. Nischreseföretaget Gränslösa Resor erbjuder nu en annorlunda kvinnoresa till Filippinerna.

– Vi är hembjudna till filippinska familjer, får se hur de lever och smaka mycket god hemlagad mat, berättar Lotta Borgiel på Gränslösa Resor som arrangerar resor där nära möten med människorna i värdlandet står i centrum.

– Vi reser på öar norr om tyfondrabbade Tacloban. Här märks ingenting av katastrofen som tyfonen orsakade. För kvinnorna vi möter blir vi ett välkommet utbyte med världen samtidigt som vi bidrar till familjernas inkomster.

Ett annorlunda inslag på resan är mötet med ursprungsbefolkningen mangyanerna. Kommersiella intressen har trängt undan och gjort livet svårt för dem men nu pågår sedan flera år ett svenskt projekt för att ge dem medborgarskap så att de får samma rättigheter och skyldigheter som alla andra filippiner. Resans lokala färdledare är projektkoordinator vilket borgar för intressanta inblickar i en annan kultur.

– Förhoppningsvis får alla deltagare nya perspektiv, säger Lotta Borgiel. Inte minst på sina egna liv här hemma!

  • Bisnode logo
  • SRF logo
  • SGS logo
  • Klimat logo
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet