Sydgrönland – Resebeskrivning

Print Friendly, PDF & Email

Program

Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna.

 

Dag 1: Torsdag 30 augusti Köpenhamn-Narsarsuaq-Itilleq-Igaliku (Gar∂ar)
Avresa med flyg från Köpenhamn på förmiddagen och tack vare fyra timmars tidsskillnad landar vi i Narsarsuaq på Grönland redan vid lunchtid. En enklare måltid serveras på flyget, men vid ankomsten till Narsarsuaq får vi matsäck som med fördel kan intas under båtresan till Itilleq. Vi korsar Tunulliarfikfjorden och båten lägger till i Itilleqs hamn. Kulturlandskapet runt Tunulliarfikfjorden blev upptaget på Unescos världsarvslista så sent som sommaren 2017. Hit anlände nordborna under 900-talet och de etablerade en arktisk jordbrukskultur på randen till inlandsisen. Kujataa är det officiella namnet på södra Grönlands världsarv och det omfattar bland annat Erik Rödes Brattali∂, Hvalsey och det gamla biskopssätet Gar∂ar.

 

Från Itilleq gör vi en lätt vandring, ca 4 km till den lilla byn Igaliku. Bagaget transporteras med bil och den som inte vill/kan vandra har möjlighet att åka med bagagebilen (meddela vid inbokningen om du inte vill vandra). Byn är mycket naturskönt belägen, alldeles intill fjorden och omgiven av berg. Under vikingatiden hette platsen Gar∂ar och var Grönlands maktcentrum med domkyrka och tingsplats. Idag är spåren efter nordborna nästan utraderade, men på flera ställen vittnar stenrösen om att Gar∂ar var beläget just här.
I Igaliku övernattnar vi i enkla stugor eller rum med gemensam WC och dusch. Middag serveras på hotellet. (Lätt måltid ombord på flyget, enkel lunch/matsäck, middag ingår)

 

Dag 2: Fredag 31 Augusti Igaliku-Hvalsey-Qaqortoq
Frukost på hotellet och sedan har vi förmiddagen på oss att utforska Igaliku. Vi strövar runt i området för att leta efter de fornminnen som vittnar om vikingarnas Gar∂ar och med lite fantasi kan vi kanske föreställa oss hur biskopssätet såg ut. Lunch på hotellet och sedan går vi ner till hamnen för vidare transport med båt till ön Hvalsey och den praktfulla kyrkoruinen från vikingatiden. Kyrkan förmodas ha uppförts i början av 1300-talet och anses vara den bäst bevarade ruinen från nordbotiden. Även om taket saknas och byggnaden nötts av tidens gång, så kan vi se att kyrkan var välbyggd med runda fönster. Arkitekturen påminner mycket om de norska kyrkor som uppfördes under samma tidsperiod.

 

Nu fortsätter vi med båt till Sydgrönlands huvudort, Qaqortoq. Kommunen Qaqortoq (Julianehåb på danska) grundades 1775 och med sina 3500 invånare är det den största kommunen på Sydgrönland. 3200 människor bor i själva huvudorten, resten bor på de ren- eller får-uppfödningsgårdarna som finns i omgivning. Orten är ändå liten och från hamnen till hotellet är det en kort promenad (vårt bagage fraktas med bil). Vi checkar in på hotellet och installerar oss på våra rum. Senare under kvällen serveras en gemensam middag och vi får chansen att sammanfatta dagens alla intryck. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 3: Lördag 1 September Qaqortoq-Narsaq
Idag ska vi utforska Qaqortoq där vi gör en rundvandring tillsammans med vår ciceron. Torget är omgivet av vackra hus från kolonialtiden och här finns Grönlands äldsta fontän. I närheten hittar vi också hamnen och ”brættet”, platsen där dagens fiske- och jaktbyten säljs. Tack vare konstprojektet ”Sten och människor”, där olika skandinaviska skulptörer har bidragit med sina konstverk, finner man många vackra stenskulpturer i Qaqortoq. Rundvandringen avslutas med ett intressant museibesök. Qaqortoq museum är inrymt i stadens äldsta hus, en kolonialbyggnad från 1804. Samlingarna omfattar nordbornas historia och två rekonstruerade rum där Knud Rasmussen och Charles Lindbergh övernattade under en polarexpedition.

 

Fri tid för egna strövtåg och lunch på egen hand. Under tidig eftermiddag samlas vi i hamnen för båttransport till nästa besöksmål, Narsaq. Under båtresan får vi återigen chansen att njuta av den fascinerande naturen från vattnet. Narsaq har bara 1700 invånare och är vackert belägen på en frodig slätt omgivet av höga fjäll och vi får ett första intryck under vår promenad från båten till hotellet. Efter incheckning väntar gemensam middag. (Frukost och middag ingår)

 

Dag 4: Söndag 2 September Narsaq och utflykt på isfjord
Ungefär 80 procent av Grönlands yta är täckt av is och idag kommer vi att få närkontakt med det tjocka istäcket. Vi gör en båttur ut på Ikerssuaq fjorden (Bredefjord) för att nå glaciären ”Twin Glacier”. En vacker resa där vi färdas bland stora och små isberg som brutits loss från glaciären och nu fyller fjorden med is. Vi går i land vid glaciären och det är en mäktig känsla att stå alldeles intill den stora massan av is. Under återresan passerar vi ett fågelberg och ett vackert vattenfall.
Vi återvänder till Narsaq och eftermiddagen spenderas efter eget tycke och smak. Under kvällen återsamlas vi för gemensam middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 5: Måndag 3 september Narsaq-Narsarsuaq
Under förmiddagen gör vi en stadspromenad genom Narsaq. Kommunen räknas som ett eldorado för geolog-entusiaster, här finns bland annat den vackra rosa-röda smyckesten tugtupit . Vi besöker Narsaq museum som är beläget i den gamla hamnen och är inrymt i ett av stadens äldsta hus. Den permanenta utställningen rymmer bland annat vikingahistoria. Lunch på egen hand och på efter-middagen är det dags att kliva ombord på båten som ska ta oss över fjorden till Narsarsuaq. Orten anlades som bas och flygplats av USA under andra världskriget under kodnamnet Blue West 1. Idag är Narsarsuaq en modern flygplatsby med cirka 160 invånare och med alla nödvändiga servicefunktioner. Vi checkar in på vårt hotell och senare under kvällen samlas vi för en avskedsmiddag. (Frukost och middag ingår)

 

Dag 6: Tisdag 4 september Utflykt till Brattali∂ och flyg till Köpenhamn
Efter frukost gör vi en kort båttur över fjorden till Qassiarsuk, Erik Rödes Brattali∂. Här finns väl-bevarade ruiner och rekonstruktioner av storgården, fähusen och Tjodhilds kyrka. Erik Röde övergav aldrig asatron men hans fru Tjodhild konverterade till kristendomen och kyrkan uppfördes i hennes namn. Vi återvänder till Narsarsuaq och efter lunch är det dags att checka in på flyget som ska ta oss till Köpenhamn, dit vi ankommer strax före midnatt. (Frukost, lunch och enkel måltid på flyget ingår)

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se, Hemsida: www.granslosaresor.se

 

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara