Resebeskrivning – Vandra i Albanien

Print Friendly, PDF & Email

Program

Dag 1: Skandinavien-Tirana-Shkodra
Flyg från Skandinavien via Wien till Tirana, där vi landar tidig eftermiddag. Här väntar vår svenska färdledare och egen buss för vidare färd till staden Shkodra i norra Albanien, belägen vid foten av de albanska alperna. Vi installerar oss på vårt hotell och beger oss sedan ut på upptäcktsfärd för att få en första känsla för staden och landet. Vi besöker borgen Rozafa, strategiskt och naturskönt beläget på en hög höjd mellan tre floder. Från borgen har vi en fantastisk utsikt över Komanisjön och de Fördömda bergen. Efter middagen flanerar vi tillsammans med skhodraborna på stadens promenadgata i centrum. (Snacks ombord på planet och middag)

 

Dag 2: Shkodra-Bogadalen-Theth nationalpark (ca 2 timmars vandring)
Tidig frukost och avresa med buss mot de Fördömda bergen till Bogadalen och upp till bergspasset Qafa e’Thorës (1 673 m ö h). Nedanför oss breder Theth nationalpark ut sig. Vi äter lunch i passet åker sedan på vindlande serpentinvägar ner i dalen. Där branterna tar slut och skogar och alpängar tar vid stannar vi bussen och vandrar ner till vårt gästhus där vi ska bo två nätter. Vi startar på cirka 1 200 meter över havet och går ner till byn Theth (ca 820 möh). Vi går i lugn takt, så vi hinner njuta av landskapet och vi går omväxlande på stigar och grusväg. Halvvägs ner ligger ett litet café med fin utsikt över dalen. Efter ca 2 timmars vandring når vi vårt mål. Den som vill gå mer har alla möjligheter att ta en promenad och utforska byn innan middagen.

 

Den engelska balkankännaren Edith Durham, besökte Theth i början av 1900-talet och när hon kom hem skrev hon ”Jag tror inte jag någonsin har besökt en plats bebodd av människor, som gett mig ett sådant intryck av total isolering från övriga världen”. Kanske är byn Theth inte lika isolerad idag, men fortfarande är det så att vägen är stängd halva året och de små albanska bergsbyarna lever sitt eget liv. Övernattning på ett lokalt gästhus, där vi serveras en traditionell albansk middag. (F, L, M)

 

Dag 3: Theth och Nderlyse (ca 4–5 timmars vandring, 6-7 timmar för den som vill gå mer)
Efter frukost gör vi en rundvandring i byn Theth. Vi besöker bykyrkan och ”blodfejdstornet”, där familjer som var involverade i den urålderliga seden blodsfejd kunde få skydd. Sedan gör vi en vandring till byn Nderlyse. Vi följer älven Shala med kristallklart, kallt smältvatten. Vi kommer till den arkeologiska platsen där gamla Theth låg. En bro tar oss över en ravin och sedan är det inte långt kvar till dagens mål, byn Nderlyse. Älven vi har följt har här grävt sig ner i berget och skapat vackra, snirkliga bergsformationer. Vi äter lunch i byn hos en familj. Efter lunch kan du välja om du vill fortsätta upp till Blå ögat, en vacker blå pool med ett litet vattenfall. Vandringen tar runt 2-3 timmar. Terrängen är bitvis lite brant, med stenar att klättra över och hoppa mellan. Sista biten ner till Blå ögat klättrar du på en stege. Vattnet är kristallklart och iskallt, men ett dopp svalkar gott! En av byborna som bor uppåt bergen har satt upp några bord och erbjuder kaffe och kalla drycker. Från byn Nderlyse har vi cirka 1,5 timmes lätt vandring på grusväg tillbaka till vårt gästhus. De flesta vill säkert gå, men det finns möjlighet att få skjuts (ingår ej). (F, L, M)

 

Dag 4: Idag kan du välja att åka land- och sjövägen till Valbona eller att vandra
Idag är det tidig start och en lång dag både för dig som väljer att åka den vackra vägen till lands och sjöss till Valbona och du som väljer den fina, men krävande vandringen över de Fördömda bergen. Oavsett hur du väljer att färdas är Valbona vårt nästa basläger där vi ska bo tre nätter. 

 

Alternativ 1: Reser den vackra vägen till lands och sjöss till Valbona (ca 8 timmar)
På snirkliga bergsvägar med vackra vyer reser vi med vår buss till Komanisjön. Här går vi ombord på en båt som tar oss med på en spektakulär tur till sjöss. Höga berg speglar sig i det smaragdgröna vattnet och många jämför en resa på Komanisjön med Hurtigrutens fjordar. I byn Fierza, vid änden av sjön, byter vi båt mot buss och åker den sista biten till Valbonadalen där vi bor de kommande tre nätterna. Valbonadalen vetter in mot Kosovo och är bredare och mer utvecklad än Thethdalen. (F, L, M)

 

Alternativ 2: Fin, men krävande vandring över de Fördömda bergen till Valbona (ca 7 timmar)
Tillsammans med en engelskspråkig bergsguide som kan stigarna i bergen väl beger vi oss ut på den vackra, men krävande vandringen uppför de Fördömda bergen mot Valbonapasset, 1 800 möh. Vi går upp genom byn cirka 45 minuter, så långt vägen sträcker sig. Den som vill kan åka bil tills vägen tar slut (ingår ej). Härifrån går stigen brant uppför den första timmen. Sedan planar det ut och vi vandrar över alpängar och genom bokskog. Stigen leder oss ständigt uppför, men fram till den sista stigningen upp till passet är det inte lika brant som tidigare. Vi passerar trädgränsen och så småningom når vi Valbonapasset, cirka 1 000 höjdmeter ovanför Theth. Vyerna är hisnande! Vi ser ut över nationalparkerna Theth och Valbona, över till Montenegro och in mot Kosovo. Vi vänder neråt. Stigen ner går i serpentiner och det är inte omöjligt att vi passerar något snöfält. När vi kommer ner till alpängarna slår vi oss ner i gröngräset och njuter av vår medhavda picknicklunch. Vi bär bara vad vi behöver under dagen och dricksvatten fyller vi på längs stigen. Vårt stora bagage åker med bussen. Vandringen är en av Albaniens vackraste. (F, L, M)

 

Dag 5: Längs Valbonaälven (cirka 3 timmars vandring, 6 timmar för den som vill gå mer)
Idag kan benen kännas stumma, så vi har valt en flack led. Vi vandrar längs med Valbonaälven genom kohagar och över fält. Det är lätt att gå och du kan koppla av och njuta av de vidunderliga vyerna. Efter cirka 3 timmar når vi byn Ismalaj där vi äter lunch. På eftermiddagen går vi tillbaka uppför älven och får vyerna från andra hållet. Den som känner sig nöjd tar en bil tillbaka till vårt hotell (ingår ej). (F, L, M)

 

Dag 6: Kukaj och vidare till Ram Avdylit (cirka 2 timmars vandring, 6 timmar för den som vill gå mer)

Idag tar vi stigen till den lilla byn Kukaj, som består av bara ett par hus och är beläget strax ovanför Valbona. Här kan vi dricka en kopp bergste med byborna och titta på deras hästar. Den som vill ta det lugnt, går tillbaka ner i dalen och har en vacker vandring på totalt cirka 2 timmar (300 höjdmeter). Resten av gänget fortsätter stigen upp mot bergen. Det är magiskt vackert, men bitvis brant. Målet är Ram Avdylit, ett par hus uppe i bergen. Härifrån fortsätter stigen ännu högre upp i bergen, men de flesta av oss är säkerligen nöjda och det är lagom att vända om efter att vi avnjutit vår medhavda picknicklunch. Vi har gått upp runt 750 höjdmeter, från cirka 900 möh till cirka 1 650 möh. Tillbaka nere i dalen väntar den lilla vackra sjön Xheme, där vi kan ta oss ett svalkande dopp. (F, L, M)

 

Dag 7: Valbona-Kosovo-Tirana
Idag lämnar vi vilda och vackra Valbona, men fler fina upplevelser väntar! Vi gör en spännande utflykt in i grannlandet Kosovo. Landet har ett stormigt förflutet och det senaste kosovokriget har satt sina spår. Här får vi dock se prov på hur internationellt samarbete har byggt upp och återskapat landet på ganska kort tid. Vi stannar till för kaffepaus i Gjakova och här kan vi besöka den nyligen upprustade basaren. Sedan fortsätter vi till UNESCO:s världsarv, staden Prizren, som kombinerar sitt bysantinska och ottomanskt arv med tre stora religioner. Kulturarvet är rikt och avspeglas i byggnader och religiösa monument. Vi återvänder till Albanien och färdas nu på den helt nybyggda motorvägen som skär rakt igenom de albanska alperna. Vi kommer fram till huvudstaden Tirana på kvällen. Efter incheckning på vårt hotell hinner vi med en första promenad innan vi serveras middag på en trevlig restaurang i centrum. (F, L, M)

 

Dag 8: Hemresa från Tirana
Tillhör du dem som tror att Tirana är en grå trist stad med gamla kommunistmonument? Glöm detta! Tirana är en färgsprakande och pulserande livlig stad med vackra parker och färgglada hus. Kvarteret Blloku, som var kommunistpamparnas privata område, där ingen vanlig alban hade tillträde, har förvandlats till Balkans hippaste stadsdel med restauranger, caféer och barer. Frukost på hotellet och sedan förmiddagen fritt att upptäcka Tirana. (F)

Vi reserverar oss för att programmet kan komma att ändras pga förutsättningar vi inte rår över.

 

Måltider som ingår: F= Frukost, L= Lunch, M=Middag

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se: Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

2 svar på Resebeskrivning – Vandra i Albanien

  1. Kerstin Dorfinger skriver:

    Den här resan låter spännande. När ska den bli av?

Svara