Resebeskrivning Strasbourg till Amsterdam kryssning med Tidningen Vi

Print Friendly, PDF & Email

Preliminärt program

Dag 1 onsdag den 8 maj Flyg till Basel i Schweiz. Buss till Strasbourg och vårt fartyg M/S Leonora

Vi flyger via Amsterdam till Basel i Schweiz och vidare med egen buss till Strasbourg i Frankrike, där fartyget M/S Leonora väntar vid kaj. Vi hälsas välkomna ombord och installerar oss i ljusa, rymliga hytter som blir våra hem under hela veckan. Före middagen samlas vi i salongen, där båtens kryssningschef går igenom säkerheten ombord och informerar om praktiska frågor. Dagen avslutas med en välkomstmiddag i den fina matsalen. (Middag ingår)

 

Dag 2 torsdag den 9 maj Strasbourg i Frankrike (heldag i Strasbourg)
Under hela dagen ligger vi vid kaj i Strasbourg och har gott om tid att utforska staden. Herman Lindqvist tar oss med på en stadspromenad i de historiskt intressanta delarna av staden. Vi befinner oss i norra Alsace, ett område som genom åren skiftat mellan franskt och tyskt styre, idag en symbol för försoningen mellan Frankrike och Tyskland och därmed för freden i Europa. Platsen där Strasbourg ligger förekommer redan år 12 f Kr, men då under namnet Argentoratum. Först på 800-talet fick orten namnet Stratisburgum, vilket är föregångaren till Strassburg och Strasbourg. 1988 firade staden 2 000-årsjubileum. Staden har behållit sin gamla charm med timrade hus, smala gränder och kanaler, samtidigt som det vuxit fram en modern stadskärna med exklusiva butiker och flotta gator. I det vackra La Petite France, det historiska kvarteret på ön Grande Ile och en del av Unescos världsarv, kan man slå sig ner på något av de trevliga utecaféerna för att beundra de små korsvirkeshusen i typisk alsacestil från 1400- och 1500-talen. Mitt i staden ligger den imponerande domkyrkan, katedralen Notre-Dame som stod klar 1439. Det var då den byggdes världens högsta byggnad, ett rekord som tidigare innehades av Cheops-pyramiderna. Värda ett besök är också kyrkorna Saint-Nicolas och Sainte-Madeleine där den fransk-schweiziske reformatorn Jean Calvin en gång predikade. Strasbourg är också en av EU:s två huvudstäder, här ligger Europakvarteren med Europaparlamentet, Europarådet och Domstolen för de mänskliga rättigheterna. Hela regionen Alsace är känd för sina fina viner och sitt kök. På våren kommer sparrisen som lockar besökare från när och fjärran. Europarådets parlamentariska vårsession brukar kallas Sparrissessionen. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 3 fredag den 10 maj Kryssar till Mannheim i Tyskland (avgång kl 05.00, ankomst kl 13.00)
Utflykt till Heidelberg
Tidig morgon lägger M/S Leonora ut från kaj och stävar nedför floden till Mannheim. Vi färdas genom ett landskap där korsvirkeshus och vingårdar kantar floden. Vår ciceron, Herman Lindqvist, håller en historisk föreläsning i aktersalongen och kaffe eller te finns fritt att tillgå.

Strax efter lunch har vi nått Mannheim, en modern universitets- och industristad. Dagens utflykt går till staden Heidelberg, vars universitet, Ruprecht-Karls-Universität, grundades redan i slutet av 1300-talet och därmed är Tysklands äldsta. Heidelberg är en av de få städer som inte bombades under andra världskriget, vilket gör den gamla stadskärnan Altstadt extra sevärd. Ovanför floden Neckar, på en 70 meter hög bergssluttning tronar Heidelbergs slott omgiven av en vacker park. Härifrån har man en magnifik utsikt över Neckardalen. Området kring Heidelberg har varit befolkat sedan yngre stenåldern. Här har man funnit en underkäke från en människa som beräknas vara 500 000 år gammal, Homo Heidelbergensis. Under utflykten guidas vi av Herman Lindqvist, men det blir också tid att på egen hand ströva i gamla stan eller ta en kopp kaffe på någon av de många utecaféerna. Vi återvänder till Mannheim och M/S Leonora för middag. Sedan finns tid till samvaro, avkoppling eller att på egen hand upptäcka Mannheim. (frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 4 lördag den 11 maj Kryssar till Koblenz (avgång kl 05.00, ankomst kl 13.00)
Tidigt på morgonen kastar vi loss och fortsätter ner för floden mot Koblenz. Vi har hela förmiddagen ombord och tid att återigen låta oss inspireras av ett föredrag med Herman Lindqvist. När vi närmar oss Koblenz är det dags att gå ut på däck! Den världsarvslistade floddalen Mittel Rhein, är som tagen ur sagornas värld. Här blandas bergiga landskap med vinterrasser på sluttningarna och mysiga små städer. Området har med rätta blivit känt som den romantiska delen av Rhen, efter att Goethe beskrivit sin resa på floden på 1770-talet. Vi passerar Loreleiklippan, den absolut mest sägenomspunna platsen utmed Rhen. En lodrät klippa av skiffer reser sig 132 meter upp i luften. Enligt sägnen, satt älvan Lorelei på klippan och förtrollade sjöfararna med sin sång. Hänförda av den vackra stämman glömde sjömännen de starka strömvirvlarna och skeppen förliste vid klippan. Loreleiklippan är Rhens smalaste passage vilket förmodligen är ursprunget till legenden.

Strax efter lunch når vi staden Koblenz, belägen precis där floderna Rhen och Mosel möter varandra vid det berömda tyska hörnet, udden Deutsches Eck. Vår hamnplats är centralt belägen, bara några 100 meter från Deutsches Eck, vilket innebär att vi har gångavstånd till stadens sevärdheter. Tack vare sitt strategiska läge är Koblenz ett handelscentrum och en viktig transportknut. På en höjd, på den högra stranden av Rhen och mittemot Mosels mynning, tronar den stora fästningen Ehrenbreitstein. Staden grundades för mer än 2 000 år sedan och med dess fästningsmurar, slott och borgar är det enkelt att se att Koblenz är en stad med lång historia. Många arkeologiska fynd från 700-talet f Kr har hittats här och under romartiden var staden en militär utpost. Under andra världskriget skadades Koblenz svårt och det mesta av stadens byggnader är från efterkrigstiden. Fyra bergsområden, vinodlingar och skogar utgör den unika kulissen runt Koblenz. Unesco har uppmärksammat landskapets överväldigande skönhet och utsett det till världsarv. Till detta arv hör även udden Deutsches Eck. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 5 söndag den 12 maj Kryssar till Köln (avgång kl 07.00, ankomst kl 13.00)
Återigen låter vi oss inspireras av Herman Lindqvists föredrag på förmiddagen och vi har gott om tid att njuta av de vackra vyerna vi passerar innan vi når dagens mål, Köln. Tysklands fjärde största stad och en av landets äldsta städer. Under romartiden, år 50 e Kr, fick staden romerska stadsprivilegier och döptes till Colonia Agrippina. Köln jämnades i stort sett med marken under andra världskriget. Det var i princip bara domkyrkan, Kölnerdomen, som stod kvar. De historiska byggnader vi ser är därför ofta återuppbyggda. Vi ser den mäktiga Kölnerdomen (vi kan inte garantera att det går att gå in i kyrkan, då den stängs för turister under gudstjänster och andra arrangemang), som tog 632 år att färdigställa. Det är den största gotiska kyrkan i Nordeuropa och ett av Unescos världsarv. I Kölns gamla stadskärna, Altstadt, promenerar vi bland smala gränder, utecaféer och ölstugor där man kan prova det lokala ölet, Kölsch. Efter middagen har man möjlighet att själv gå ut på stan och delta i nattlivet eller bara ta en kvällspromenad. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 6 måndag den 13 maj kryssar till Arnhem i Nederländerna (avgång kl 04.00, ankomst kl 13.00)
Fartyget kastar loss från Köln medan vi fortfarande sover. Vi har ännu en härlig och intressant förmiddag att se fram emot ombord, innan vi passerar den nederländska gränsen och lägger till i Arnhem. En stad, för alltid förknippad med ett av de mest kända slagen under andra världskriget, slaget vid Arnhem 17–18 september 1944. General Montgomerys plan var att tiotusentals fallskärmssoldater skulle landa bakom fiendelinjen vid Oosterbeek väster om Arnhem, den fick kodnamn Operation Market Garden. Fallskärmssoldaterna skulle rycka fram mot Arnhem och inta bron över Nederrijn och hålla den tills amerikanska och polska trupper kom söderifrån, men operationen gick helt fel på grund av tät dimma. Efter nio dagars kamp, var staden ödelagd och tusentals soldater dog eller sårades. Vi gör en utflykt till The Airborne Museum i Ossterbeek som inrymts i det som en gång var Hotel Hartenstein och fungerade som huvudkvarter för The British 1st Airborne Division. Här kan vi få en djup kunskap om det kända slaget. Stadskärnan i Arnhem har en lång gågata och där man har möjlighet att köpa några souvenirer eller bara ta en öl på någon av de många ölstugorna. På kvällen är det dags för Captains dinner. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 7 tisdag den 14 maj Kryssar mot Amsterdam (avgång kl 05.00, ankomst kl 13.00)
Idag är sista gången vi får lyssna till Herman Lindqvists spännande föredrag ombord på vårt fina fartyg M/S Leonora. Efter lunch når vi Nederländernas huvudstad Amsterdam. Vi gör en sightseeingtur med kanalbåt för att insupa stadens atmosfär, se de karaktäristiska, vackra gavelhusen, husbåtarna och de smala kanalerna. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 8 onsdag den 15 maj hemresa
Efter frukost checkar vi ut och åker med buss till flygplatsen. Flyg hem (frukost)

 

Vi reserverar oss för programförändringar utanför vår kontroll, ex vis kan kyrkor vara stängda under mässor och andra förrättningar. Vi reserverar oss för ändrade seglingstider och/eller rutt. Fartygets kapten har alltid beslutsrätt gällande seglingsrutten.

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara