Resebeskrivning Persiens kulturskatter

Print Friendly, PDF & Email

UNESCO:s världsarv som besöks under resan:
– Golestanpalatset, Teheran
– Finträdgården, Kashan
– Fin Badhus, Kashan
– Naqsh-e Jahantorget, Isfahan
– Fredagsmoskén, Isfahan
– Eramträdgården, Shiraz
– Persepolis
– Pasargade
– Yazd historiska centrum (nytt världsarv 9/7-17)

 

Program

Dag 1: Lördag 14 oktober Avresa och ankomst till Teheran
Avresa med Qatar Airways från Stockholm och Köpenhamn under förmiddagen. Flygplansbyte i Doha och härifrån reser hela gruppen med samma flyg. Ankomst till Irans huvudstad Teheran sen kväll, här väntar vår privata buss för vidare transport till hotellet. (Måltider ombord på flyget ingår)

 

Dag 2: Söndag 15 oktober I Tehran
Teheran är vackert belägen på 1200 meters höjd vid foten av den snöklädda bergskedjan Alborz. En myllrande mångmiljonstad, som blev Irans huvudstad så sent som 1796. Vi börjar med en stor sightseeingtur för att få en uppfattning om staden. Trafiken är tät och hur mycket vi hinner se beror helt enkelt på trafiksituationen. I södra delen av Teheran finns den ursprungliga stadskärnan och det är här man hittar flest museer och kulturella byggnader. Den norra delen av staden är modern med flotta butiker och rik befolkning. Under vår rundtur passerar vi bland annat landmärkena Azadi-monumentet och Miladtornet. Vi besöker Nationalmuseet, där man kan beundra arkeologiska samlingar med föremål från bland annat Persepolis och Susa. På Kronjuvelmuseet kan vi beskåda en av världens största diamanter Darya-ye-Nur (Ljusets hav) och den juvelbeströdda Påfågelstronen. Niavaranpalatset byggdes i mitten av 1900-talet och var Shahen av Irans andra residens och här kan vi se den kungliga familjens ägodelar som besparades revolutionens plundringar. Det praktfulla Golestanpalatset finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista och är ett stort komplex av byggnader, runt en öppen trädgård med damm. Palatset påminner oss om landets tidiga moderna historia och här levde shaherna från slutet av 1700-talet. (F, L, M)

 

Day 3: Måndag 16 oktober Tehran-Kashan
Vi lämnar huvudstaden och reser med buss till Kashan som i århundraden varit ett centrum för tillverkning av mattor och rosenvatten. Kashan utvecklades till ett handelscentrum under den qajariska perioden [1800-talet] och vi beskådar utsökta, välbevarade hus som välbärgade köpmän lät uppföra i staden. Agha Bozorgmoskén är ett fint exempel på persisk arkitektur och räknas som en av de viktigaste byggnaderna i Kashan. Helgedomen uppfördes på 1700-talet och är berömd för sin kala kupol och nersänkta innergård.
Strax utanför Kashan besöker vi en av Irans äldsta trädgårdar, Finträdgården, som grundlades på 1500-talet. Trädgården anses återspegla Paradiset, omsluten av en mur, med rektangulära dammar, ett internt nätverk av kanaler, trädgårdspaviljonger och grönskande planteringar. De persiska trädgårdarnas utformning har påverkat av trädgårdar över hela världen. Två välkända exempel är Alhambra i Andalusien och Taj Mahal i Agra.
En av Irans äldsta byar, Abyaneh, är vackert belägen på en sluttning av Karkasberget 2200 m ö h. Vi vandrar omkring på de vindlande gatorna och beundrar de ockrafärgade husen, med sina vackert snidade fönsterkarmar och dörrar. Byn har bara omkring 350 invånare, vilka alltjämt bär sina traditionella bygdedräkter. Abyaneh brukar beskrivas som ett levande museum. Vi återvänder till Kashan och sammanfattar dagens alla intryck. (F, L, M)

 

Day 4: Tisdag 17 oktober Kashan-Isfahan
Efter frukost lämnar vi Kashan och fortsätter vår resa söderut till staden Isfahan, Irans tredje största stad och en av landets äldsta. ”Isfahan är halva världen”, lyder ett gammalt talesätt, med det menar man att stadens skönhet och kulturskatter kan mäta sig med allt som finns i världen. Stoltheten är lätt att förstå, här möter vi en aktningsvärd fulländning av persisk arkitektur och konst.
Under några få decennier lät Shah Abbas den store uppföra Isfahan, som han år 1598 gjorde till huvudstad. Stadens hjärta är det väldiga torget Naqsh-e Jahan (”Världens avtryck”), som är dubbelt så stort som Röda Torget i Moskva. Torget kantas av vackra arkader, med Höga Porten på ena sidan och den guldskimrande Sheikh Lotfollahmoskén mittemot. Huvudgatan Chahar Bagh är fem kilometer lång, 42 meter bred och kantad av en lövträdsallé som ger skugga och svalka. Över hela härligheten tronar Kungamoskén (Masjed-e Shah) med sin höga kupol, helt klädd i blå mosaik. Trots allt det storslagna känns staden intim, då stadskärnan är koncentrerad och de flesta sevärdheter ligger inom gångavstånd. Vi besöker även den till torget angränsande Kungabasaren där hantverkarna ännu arbetar på traditionellt vis. (F, L)

 

Day 5: Onsdag 18 oktober I Isfahan
I dag fortsätter vi att utforska Isfahan och vi börjar med att studera den världsarvslistade Fredagsmoskén på närmare håll. Moskén uppfördes redan på 700-talet, men har under århundraden förändrats och vi kan se hur olika epokers stilarter har satt sin karaktäristiska prägel. Interiören är befriande ren, med nakna stengolv och avsaknad av utsmyckningar, förutom de fantastiska mosaikerna. Persiska moskémosaiker består av några få grundmönster som gång på gång upprepas, vilket skapar harmoni, men ibland också monotoni. Mönstret är aldrig helt regelbundet, överallt sker små avvikelser och förskjutningar. Regelbundenheten rör på sig, lever, man ser det inte, men ögat känner det omedelbart.
Vi ska också besöka De fyrtio pelarnas palats (Chehel Sotun) som uppfördes av Shah Abbas den store på 1600-talet och är belägen i Näktergalsträdgården. Palatsets 20 pelare speglar sig i den långsträckta dammen framför palatset och därmed fördubblas antalet. I trädgården finns ett traditionellt tehus och vi njuter av en kopp te innan vi beundrar de välbevarade väggmålningarna inuti palatset. Nu fortsätter vi till Si-o-se-polbron. Den nästan 300 meter långa bron är byggd över floden Zayandeh och leder över till Jolfa, det armeniska kvarteret. Den armeniska befolkningen kom till Isfahan redan på 1500-talet och de erbjöds en fristad, eftersom man efterfrågade deras färdigheter som hantverkare och köpmän. Här kan vi beundra Vank-katedralen som har en anspråkslös exteriör medan interiören är rikt dekorerad och bjuder på en blandning av stilarter, där persiska utsmyckningar samsas med klassiska kristna motiv. Efter en innehållsrik dag återvänder vi till vårt hotell för att smälta alla intryck. (F, L)

 

Day 6: Torsdag 19 oktober Isfahan-Meybod-Yazd
Vi checkar ut från hotellet och sätter oss i bussen för att resa till staden Yazd. På vägen dit stannar vi till i Nain för att besöka en berömd tillverkare av persiska mattor. Vi färdas längs en sträcka av den gamla Sidenvägen och precis som köpmännen rastar vi vid den gamla karavanserajen. Därefter åker vi till ökenstaden Meybod, en mycket gammal stad med anor från sasanidisk, förislamisk tid och som var huvudstad under den mozaffaridiska eran på 1300-talet. Ovanför staden uppe på en kulle tronar slottet Narin, ett av de äldsta i Iran och uppfört under sasanidiska epoken. Meybod är också känt för sina så kallade ishus som hjälpte människor att hålla maten fräsch före kylskåpens intåg.
På eftermiddagen kommer vi fram till staden Yazd, vackert belägen i bergen mellan två öknar. Vi installerar oss på vårt hotell och därefter beger vi oss ut för att utforska staden. Till skillnad från många andra städer i Iran skonades Yazd vid den mongoliska erövringen [1200-talets mitt] och därför finns många sevärdheter av historiskt intresse. I gamla staden vandrar vi omkring i trånga gränder, bland låga lerhus och myllrande marknader. Vi ser de karaktäristiska vindtornen som reser sig över hustaken, ett väl fungerande luftkonditioneringssystem som använts i tusentals år.
Yazd är också ett centrum för zoroastrismen, en av världens äldsta monoteistiska religioner, som var den dominerande i Persien ända fram till den arabisk-muslimska erövringen på 650-talet. Vi besöker ”eldtemplet”, zoroastrismens heligaste plats, där den eviga lågan aldrig slocknar. I utkanten av staden får vi se ”tystnadens torn”, den gamla begravningsplatsen. Inom zoroastrismen anses eld, vatten och jord vara heliga. För att inte vanhelga jorden placerades de avlidna i höga torn, där asätande fåglar tog hand om kroppen, ett bruk som förekommer än i dag bland Indiens parser. (F, L, M)

 

Day 7: Fredag 20 oktober Yazd-Persepolis-Shiraz
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och fortsätter vår resa med buss söderut. Dagens första stopp blir i staden Abarkuh, där vi bland annat får se en enorm cypress, som lär vara över 4500 år gammal och som är helig inom zoroastrismen. Vi fortsätter till Irans mest berömda arkeologiska minnesmärke, Persepolis, som uppfördes under den akemenidiska eran av Dareios den store med början år 521 f.Kr. Palatsstaden växte fram under två århundraden ända tills riket erövrades och staden delvis förstördes av Alexander den store år 331 f.Kr. Här kan vi se ruinerna av överdådiga palats, smäckra pelare, utsirade inskriptioner, magnifika skulpturer och gravmonumenten för storkungarna Dareios och Xerxes. Vi gör också ett besök vid ruinerna av det akemenidiska palatset Pasargade som uppfördes under dynastins grundare Kyros den store. Av själva palatset återstår inte mycket men storkungens eget gravmonument finns bevarat.
Under eftermiddagen når vi kulturstaden Shiraz, som är belägen på 1600 meters höjd över havet vid foten av de mäktiga Zagrosbergens höga bergstoppar. Shiraz har varit hjärtat i persisk kultur under mer en två tusen fem hundra år. Staden har blivit synonymt med vin, poesi och kärlek och är känd för sin fantastiska medeltida muslimska arkitektur. Efter incheckning gör vi en rundtur för att få ett första intryck av den vackra staden. (F, L)

 

Day 8 : Lördag 21 oktober I Shiraz
Provinshuvudstaden Shiraz spelade en viktig roll under den persiska kulturrenässansen under medeltiden då upplysta lokala ledare främjade lärdom, konst, vetenskap och poesi. Staden var också känd för sina skickliga konsthantverkare. Två av den persiska litteraturens främsta poeter, Hafez och Sa’di, verkade under den här perioden. Vi gör ett besök vid Hafez mausoleum som omges av en förtjusande trädgård med dammar. Moskén Nasir-ol-Molk, från 1800-talet hör till stadens stora sevärdheter, liksom den traditionella Guvernörsbasaren och Koranporten.
Shiraz bjuder på otaliga utsökta persiska trädgårdar, såsom Eramträdgården och orangeriet Naranjestan. I Eramträdgården flanerar vi bland doftande rosor, under apelsinträd och cypresser. Här finns naturligtvis också en vacker damm samt ett praktfullt qajariskt palats, vars utsmyckningar har hämtat intryck från viktorianska palats. Citrusträd och palmer omger glittrande dammar och ett överdådigt dekorerat palats i orangeriet Naranjestan. En fin avslutning på vår jubileumsresa. (F, M)

 

Day 9: Söndag 22 oktober Hemresa
Tidig väckning och avresa med buss till flygplatsen i Shiraz. Reguljärflyg med Qatar Airways via Doha och vi landar i Köpenhamn respektive Stockholm redan vid lunchtid samma dag.

Måltider som ingår i resans pris: F=Frukost, L=Lunch, M=Middag

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara