Resebeskrivning New Orleans och roadtrip till Memphis

Print Friendly, PDF & Email

Dag 1, onsdag 11 oktober Ankomst till New Orleans
Avresa med flyg från Stockholm på förmiddagen via London till New Orleans, där vi landar samma kväll. Transfer från flygplatsen till våra trevliga, familjära Bed & Breakfasts, belägna i hjärtat av New Orleans. Efter incheckning kan vi koppla av på verandan eller ta en första titt på staden. Vi bor i området Marigny , granne med de franska kvarteren, (lite lugnare och lummigare). I de franska kvarteren nöjesutbudet stort! På de smala gatorna, som är kantade av vackra hus, trängs barer, restauranger och musikklubbar. Under vår vistelse här kommer vi att upptäcka att staden lever upp till sitt motto, ”Laissez les bons temps rouler,” Let the good times roll”! (Måltider ombord på flyget).

 

Dag 2, torsdag 12 oktober Cykel sightseeing i New Orleans
Efter frukost gör vi en cykeltur för att se mer av Söderns kulturella metropol. Staden är platt så vi har en lätt cykeltur framför oss. New Orleans är belägen intill Mississippifloden som rinner ut i mexikanska golfen strax söder om staden. Delvis är New Orleans belägen under havsytans nivå och stora vallar och kraftiga pumpar skyddar staden från de omgivande vattendragen. Orkanen Katrina blev dock övermäktig när den svepte igenom staden i augusti 2005, men de franska kvarteren översvämmades aldrig.

New Orleans grundades av franska kolonisatörer år 1718 som Nouvelle Orléans. 1763 övergick staden till spanskt styre fram till 1803, då det såldes till amerikanerna. Kulturen här är en blandning av kreolsk kultur som har sina rötter i Frankrike och influenser från Spanien, Italien, Västindien och Afrika. Allt blandat i en etnisk mix som gör stadens atmosfär väldigt speciell. Ett exempel på detta är voodoo kulturen, som utvecklats ur blandningen av afrikansk stamreligion och katolicism. Under vår cykeltur beundrar vi de vackra, charmiga husen i de franska kvarteren, med sina utsirade järnsmidesbalkonger och slingerväxter. New Orleans är också känt för sina vackra kyrkogårdar. Här finns stora imponerande gravar som är byggda ovanför mark. Vi cyklar genom områden som få turister hittar till, dessutom till City Park med vacker konst bland ekar som dignar av spansk mossa. Tidig kväll samlas vi för en gemensam välkomstmiddag på en av Bodils favoritrestauranger. New Orleans är vida berömt för sin goda mat och sitt spännande kök. (F, M)

 

Dag 3, fredag 13 oktober Swamp tour och spökvandring för den som törs!
Idag lämnar vi stadslivet för några timmar och beger oss ut i träskmarkerna som omger New Orleans. Vi gör en båttur för att studera träskmarkens fascinerande flora och fauna. Höga cypresser ger oss skugga när vi glider fram genom träsket och vi kan räkna med att få se alligatorer, sköld-paddor och mängder av olika fåglar. Alligatorerna är inte så stora men har väldigt vassa tänder!

Åter i New Orleans finns tid för egna utflykter och strövtåg. Bodil ger gärna tips! Det mesta går att upptäcka till fots och vi bor bara 5 minuters promenad från stadens musikgata, Frenchmen. En hel del musikklubbar bjuder på gratis entré.

Har du inte fått nog av spänning denna dag så föreslår vi en spökvandring. När mörkret sänker sig över New Orleans kryper de mest fasansfulla guider upp på gatorna där de gamla gaslyktorna ger ett mystiskt sken … (F)

 

Dag 4, lördag 14 oktober Dag till eget förfogande i New Orleans
Egen dag – Bodil kommer ha förslag på vad man kan hitta på. Allt efter tycke och smak. Vad sägs om en stilla morgonpromenad längs Mississippi, eller en resa med de knirrande spårvagnarna genom Garden District, där man kan titta länge på de stora husen byggda mellan 1832 och 1900. Området är ett av de bäst bevarade i den amerikanska södern. Lördagar är annars en av de bästa dagarna att bara glida omkring i de franska kvarteren. Gatorna fylls med musik, vid den här tiden på året är det dessutom oftast behagligt varmt. (F)

 

Dag 5, söndag 15 oktober Roadtrip till Indianola
Dags för roadtrip! US 61 mellan New Orleans och Memphis går längs Mississippifloden och kallas i folkmun för the Blues Highway. Det var här artister som Robert Johnson, Ike Turner, Muddy Waters, Howlin’ Wolf och John Lee Hooker reste fram och tillbaka mellan spelningar i delta-områdets alla ”juke joints”. Detta var också vägen som senare tog söderns musiker till Chicago, där blues så småningom elektrifierades. Vi reser i två stora bilar, ca 43 mil på bra vägar, och når Indianola sen eftermiddag. Det vore inte rättvist att skriva något annat än att detta är en håla. Men vilken håla! Vi bor på ett enkelt men bra motell (Quality Inn). På kvällen gemensam middag på Los Molcajetes Mexican Restaurant. (F, M)

 

Dag 6, måndag 16 oktober Roadtrip till Memphis
Efter frukost har vi utrymme för lite egen tid. Dagens höjdpunkt är BB King Museum & Delta, som öppnar klockan 12. Eftersom vi är en liten grupp kan vi själva välja vad vi gör, promenera, köra, kanske sovmorgon? Vi planerar för en tidig lunch på ”Bettys”. En genuin liten familjeägd krog med fantastisk BBQ. Enkelt men väldigt gott! Ett besök här är lite som att vara med i en film. BB King Museum & Delta ligger bara några minuters promenad därifrån. På museet berättas historien om en av tidernas största bluesmusiker, som en gång upptäcktes när han stod och spelade i ett gathörn, i Indianola. Museet är också en berättelse om den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Att ta del av den här, mitt i Mississippi, är något alldeles speciellt.
BB King är begravd strax utanför museet. Efter besöket reser vi vidare via Clarksdale mot Memphis (21 mil), och inkvarterar oss på ännu ett motell (Vista Inn & Suites) Vi avrundar dagen med middag på BB Kings Blues Club, på Beale Street som är en av USA:s mest berömda musikgator. (F, L, M)

 

Dag 7, tisdag 17 oktober Elvisdag i Memphis
Oavsett vad man tycker om Elvis så var han en av de största milstolparna inom popmusiken på 1950-talet. Vi besöker Graceland, där han bodde 1957-1977. Vi får bland annat se rummet där han skapade mycket av sin musik, Jungle Room, familjens matsal och såklart gravplatsen utanför. I resans pris ingår en bra upplagd 2-timmars tur med guidning i hörlurar. Om någon även vill besöka hans bilsamling och flygplan får man stå för detta själv, men vi kan ordna så att hämtning sker efter besöket.

För den som vill kan man som grädde på moset även denna dag besöka Sun Studio, där Elvis gick in med 4 dollar i hand för att få bli inspelad. ”I don’t sound like nobody” svarade han när han fick frågan vad som utmärkte honom. På den guidade turen får man höra de första inspelningarna, men också stå på det studiogolv där Elvis och hans musiker senare spelade in jättehiten ”That’s alright”, som mer eller mindre lektes fram. Sun Studio ligger cirka 20 minuters promenad från vårt motell. På Sun Studio spelades också många andra stora artister in, exempelvis Johnny Cash, Roy Orbison och Jerry Lee Lewis. (F)

 

Dag 8, onsdag 18 oktober I Memphis
På med dansskorna! Idag styr våra bilar mot Stax Museum och temat för dagen blir soul. Skivbolaget Stax var samtida med Motown, men lite råare i sitt sound. Här lyste stjärnor som Otis Redding, Sam & Dave och The Staples Singers. Var beredd på att det kommer rycka i dansknäna, men också glänsa av mycket blin-bling. I shopen finns rolig kuriosa att köpa, och inte minst musiken, inte sällan specialutgåvor som inte går att få tag på någon annanstans.

På egen hand kan man sedan förlänga sin souldag på Rock’n Soul Museum. Vi visar såklart vägen dit, därifrån kan man sedan gå hem till vårt motell. Man kan också passa på att besöka Gibson-fabriken som ligger tvärs över gatan från Rock´n Soul.

Vill man ha annat än bara musik denna eftermiddag rekommenderas National Civil Rights Museum. Den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia berättas i ett fantastiskt och berörande museum som är uppbyggt runt det motellrum där Martin Luther King mördades, den 4 april 1968. (F)

 

Dag 9, torsdag 19 oktober Roadtrip Memphis-New Orleans
Roadtrip igen, och vi kör raka vägen mot New Orleans, genom tre delstater (Tennessee, Mississippi och Louisiana). Resan är 63 mil men på mycket bra vägar. Självklart stannar vi för lunch, men räkna med fast food. Förhoppningsvis har flera av oss köpt musik som vi kan lyssna på i bilen. Vi räknar med att anlända till New Orleans i god tid för att den som vill ska kunna gå ut och äta middag. Massor av bra restauranger finns alldeles i närheten där vi bor. (F)

 

Dag 10, fredag 20 oktober Ledig dag i New Orleans
Egen dag, men inte vilken dag som helst. Redan nu är mycket av Halloween-festligheterna igång. Många av husen både i de franska kvarteren och i Marigny är dekorerade med kusliga spöken, häxor och skelett. En hel del utklädda människor lär synas på gatan. Bland annat i ena änden av Bourbon Street runt baren Lafitte’s Balcksmith Shop, som är New Orleans äldsta byggnad, (1772). Annan plats för att se mycket folk och höra gatans musik är runt vackra Jackson Square. Har du inte redan tagit en tur med mulåsna och vagn härifrån, är det dags att göra det nu. Guiderna är charmiga, ofta skådespelare. Ekipagen är också högt upp i hierarkin när de gäller trafiken. Hamnar man bakom en mulåsna med vagn så väntar man. Även om guiden/kusken har gått in på en bar för att hämta något att dricka. (F)

 

Dag 11, lördag 21 oktober Ledig dag i New Orleans
Egen dag och hög tid för shopping. French Market (också nära där vi bor) är stadens mitt denna veckodag. Förutom gott att äta och dricka finns här Mardi Gras beads (de färgglada halsbanden), masker, kläder, hattar, kryddor och starka såser. I affärer runt omkring finns även gott om det senare, på flera ställen kan man provsmaka sig runt bland hundratals spännande smaker. Längre bort mot de modernare stadsdelarna finns shoppinggallerior, biografer och kasino. Såklart finns också flera skivaffärer, en av de bästa är Louisiana Music Factory som också har en egen livescen. I hyllorna finns både vinyl, cd och dvd (och t-tröjor) du förmodligen inte hittar någon annanstans. Och du gör som man gjorde förr i skivaffärer, lyssnar innan du köper! Om det skulle regna finns det gott om besök att göra inomhus, jazzmuseer, utställningar om voodoo, modern konst och jättelika National WWII Museum där man kan uppehålla sig en hel dag. För den som hellre vill titta in i en undervattensvärld har New Orleans en vacker sådan på Audubon Aquarium of the Americas, som ligger alldeles där de stora hjulångarna lägger till. (F)

 

Dag 12, söndag 22 oktober Sunday Jazz Brunch Cruise
Dags för en gungig dag! Vi går ombord på hjulångaren Natches för att gunga med på Sunday Jazz Brunch Cruise. På menyn står bland annat File´ Gumbo, Creole Shrimp Pasta och nyfrästa beignets (ungefär som donuts). Bandet spelar Dixieland jazz. På taket av båten finns en calliope (ångdriven orgel), inför varje avresa hörs de charmiga, men ganska falska tonerna över stan. Dags att se vår favoritstad från vattnet och glida ut mot trakter vi ännu inte sett. Vi anländer samma plats där vi steg på, mitt i New Orleans, nu tar vi in det sista från stan. Njut (F, L)

 

Dag 13, måndag 23 oktober Avresa från New Orleans
Ännu en dag att njuta av New Orleans! Vårt flyg avgår först ikväll, så vi har gott om tid att göra de sista inköpen eller bara strosa omkring i staden. (F och måltid ombord på flyget)

 

Dag 14, tisdag 24 oktober Hemkomst
Flyg via London till Stockholm, där vi landar tidig kväll. (Måltid på flyget)

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara