Resebeskrivning Nepals ursprungsfolk – en vandring som gör skillnad!

Print Friendly, PDF & Email

Program

 

Dag 1 Flyg till Kathmandu
Sent eftermiddagsflyg till Kathmandu. (måltider ombord på flyget)

 

Dag 2 Ankomst Kathmandu
Vi landar vid lunch. Transfer till ett trevligt hotell i stadsdelen Thamel i centrala Kathmandu. På kvällen åker vi till världsarvet Swayambhunath, en buddistisk stupa som ligger vackert på en kulle med utsikt över staden. Här får vi en fin solnedgång. Middag äter vi tillsammans på en tibetansk restaurang nära vårt hotell. (måltider på flyget och middag)

 

Dag 3 Sightseeing Kathmandu
Vi promenerar från vårt hotell på de små bakgatorna och genom lokala marknader ned till Durbar Square i Kathmandus gamla stad. Här finns många av Nepals vackraste tempel och det är också en medelpunkt för den nepalesiska historien. Jenny har mycket att berätta och vi får höra både fakta och gamla sägner och historier. På eftermiddagen åker vi till ett akutboende som drivs av färdledaren. Hit kommer jordbävnings-drabbade barn och barn som räddats av nepalesiska staten från diverse missförhållanden. Ni får en förklaring på den sociala situationen i landet. Härifrån åker vi till en restaurang i närheten och smälter dagens intryck. (F, L, M)

 

Dag 4 Landvägen till byn Charikot och besök på sjukhuset HRDC
Idag är en resdag, men vi gör flera stopp längs vägen och bland annat besöker vi sjukhuset som vi gör resan tillsammans med, The Hospital and Rehabilitation Centre for the Disabled Children (HRDC). Sjukhuset är helt unikt i Nepal och har omfattande medicinsk kvalitetsvård och rehabilitering för barn med fysiska funktionshinder och fokuserar särskilt på underprivilegierade barn från fattiga förhållanden. Huvudsyftet för HRDC är att bota, förebygga och rehabilitera barn som drabbats av muskuloskeletala besvär, det vill säga problem med rörelseapparaten. Främst handlar det om ortopediska besvär.
I byn Charikot, där vår vandring börjar, kommer HRDC att sätta upp en mottagning och vi kan utifrån kompetens och vilja vara delaktiga. Vid vårt besök på sjukhuset får vi träffa personalen som kommer att vara med och vi får en förståelse för hur sjukhuset arbetar genom en intressant rundtur.
Från sjukhuset fortsätter vi till Charikot (1554 möh). En stor del av resan går längs den stora floden Sunkoshi och vi kan beundra det vackra, dramatiska landskapet och se det dagliga livet för människor på gatorna. Vi korsar många små städer och marknader eftersom Arniko highway, som vägen heter, är den vanligaste vägen för att nå tibetanska gränsen. Efter ett tag vänder vi österut och kör snart in i distriktet Dolakha. Vi tar lunchrast längs vägen och i Charikot vilar vi och äter middag på hotellet. (F, L, M)

 

Dag 5 Medicinsk mottagning i Charikot
Idag kommer barn komma från hela regionen med sina föräldrar för att få specialisthjälp. HRDC har genom radio och vårdcentraler spritt informationen att de kommer hit idag och att alla som har behov har möjlighet att bli undersökta av specialister utan kostnad. Vi förväntar oss cirka 100 barn. Av dessa kommer omkring 10-20% att vara i behov av en eller flera operationer. De barnen kommer få en tid på HRDC för operation utan kostnad. Det är du som genom att välja denna vandring gör det möjligt!
Mottagningen kommer att hållas på det lokala sjukhuset i byn Charikot och du är välkomna att delta på det vis du kan och vill. Det kan vara att bara prata med patienterna. Har du medicinsk utbildning kommer du säkert uppskatta möjligheten att observera hur läkarna arbetar och kanske också hjälpa till. Det finns också möjlighet att se sig om i staden och de som är intresserade kan besöka en skola. (F, L, M)

 

Dag 6 Dagsutflykt till utsiktspunkten och templet Kalinchowk (ca 1,5 timmar vandring)
Idag stiger vi upp tidigt för att åka med jeep den skumpiga vägen till den lilla byn Kuri. Vi vandrar ca 1,5 timme upp till templet Kalinchowk Bhagawati (3 790 möh). Det är förmodligen den bästa utsiktspunkten i hela Dolakha! Härifrån kan vi se stora delar av Himalaya och bergstoppar på över 7 000 meter – Dorje Lakhpa, Jugal Himal, Ama Dablam, Ganesh Himal, Langtang, Gaurishankar och flera andra berg. Templet Kalinchowk Bhagawati är tillägnat den hinduiska gudinnan Kali och besöks av många pilgrimer varje dag, men få utlänningar hittar hit. Vi återvänder till fots till byn Kuri där våra jeepar väntar på oss och tar oss tillbaka till Charikot. Middag på vårt hotell.
(F, L, M)

 

Dag 7 Charikot – Dhunge – Thulo Sailung – Khola Kharka (ca 3,5 timmar vandring)
Idag startar vandringen. På morgonen åker vi cirka fyra timmar till byn Dhunge, ca 2500 möh, där vi möter våra guider och bärare. De är kvinnor och män från området vi ska vandra i, Dolakha, och var och en av oss får sin egen bärare. På så sätt ger vi många ortsbor arbete, möjlighet att träna lite engelska och lära sig mer om turism. Vi å vår sida får möjlighet att lära känna fler nepaleser.
Från byn Dhunge går vår stig upp till utkikspunkten Thulo Sailung, 3 300 möh. Vi går i lugnt tempo och efter cirka 3 timmar har vi nått topppen av Sailung-kullen. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över stora delar av Himalaya. I klart väder har vi möjlighet att se från Annapurna, Langtang, Ganesh Himal och Rowaling till Mt Everest och Kanchenjunga. Söderut ser vi floden Sun Kosi och låglandet som sträcker sig in i Indien. Thulo Sailung betraktas av tamangfolket som hemvist för deras viktigaste gudom, Sailung Phoi Sibda Karpo, och är därför en mycket lyckosam plats att bo på. Det sägs dessutom att det växer så många som 130 olika medicinalväxter i området. 
Efter en halvtimmes nedförsbacke kommer vi till byn Khola Kharka (2 950 möh). Hit har elektriciteten ännu inte nått. Här bor både tamangfolk och sherpa och man försörjer sig på bland annat jakuppfödning. På kvällen kommer en schaman till oss och visar och förklarar vad hon arbetar med och visar hur hon gör för att hela.  Vi bor på ett gästhus som drivs av ortsborna. (F, L, M)

 

Dag 8 Khola Kharka – Rajveer Monastery – Surkhe (ca 5,5 timmars vandring)
Vi vandrar cirka en timme ned till buddhistklostret Rajveer (2 640 möh) som drivs av tre nunnor. Här blir vi välsignade av en lama. Vi vandrar genom ett buddhistiskt område och kommer till tempel, passerar heliga manistenar och böneflaggor som fladdrar i vinden. Kanske möter vi munkar längs stigen som går genom en artrikskog där vi har chans att se både fåglar och apor. Stigen är bitvis brant, men vi har alltid våra assisterande guider/bärare, som kan ge en stödjande hand om det behövs. Leden fortsätter förbi ett vackert 12 meter högt vattenfall och vidare mot den vackra, terrasserade byn Surkhe. Här bor främst folkgruppen newarer. Vi delar upp oss och bor några stycken tillsammans hemma hos olika familjer. Några av thamifolket har lovat att spela sin musik för oss på kvällen. (F, L, M)

 

Dag 9 Surkhe – Tinghare – Doramba (Vandring ca 5 timmar)
På morgonen blir vi hämtade av thamifolk som vill visa oss hur de lever i sin by som ligger cirka 25 minuters promenad bort. Folkgruppen thami är på väg att försvinna. De följer den animistiska religionen bön, talar ett eget tibeto-burmesiskt språk och är känd för att väva vackert. Hemma hos dem tar vi del av deras kultur och då vi efter ca 2 timmar går därifrån har vi blivit lite rikare då vi fått inblick i ett annat sätt att leva. Vår stig går uppför och vi får många vackra vyer över kullar och dalar . Vårt mål är Doramba bazaar (2054 möh), en av Nepals största tamangbosättningar. Vi vandrar genom rhododendronskogsbeklädda sluttningar och följer dalens konturer. Kvällen spenderas med en fantastiskt färggrann kulturell show uppförd av lokalbefolkningen.  Även i natt bor vi hemma hos familjer som hyr ut rum. (F, L, M)

 

Dag 10 Doramba – Galba – Dongme (Vandring ca 6 timmar)
Idag vandrar vi från byn Doramba på morgonen genom en tallskog som är mycket artrik vad gäller både fåglar och andra djur till byn Dongme. Efter en timma kommer vi fram till en resort där vi dricker te och spanar efter tigern som ibland går mellan kullarna nedanför. Vi gör en kort avstickare från stigen till Augleshwori-toppen för att beundra de snöklädda topparna. Sedan fortsätter vi till byn Galba bazaar (1 987 möh), som är en större by med restauranger, hotell och till och med ett apotek. Vi äter lunch och kanske provianterar lite. Härifrån har vi ca 3 timmar till fots kvar till byn Dongme (1 982 möh). Här bor vi i Lamatole hos en lama och hans fru. Deras förfäder kom för länge sedan till Ramechhap från Helambu norr om Kathmandu för att vakta en speciell huvudskål av en stor lama. Än idag vaktar vår värd för natten huvudskålen, vilken förvaras i deras tempel. I Lamatole bor byns lamas (ca 50 hushåll) och vi sover brevid klostret över natten. Vid vår ankomst får vi se lamorna i byn dansa en maskdans som vanligtvis uppförs endast vid speciella ceremonier två gånger om året. Vi får också vara med och se på hur lamorna gör sig iordning och förbereder sig inför en maskdans. Övernattning hos familjer. (F, L, M)

 

Dag 11 Dongme – Lubughat (Vandring ca 6 timmar)
Vandringen lider mot sitt slut och vi vandrar till byn Lubughat. Efter cirka en timma når vi Sunapati och de som vill beger sig upp på Sunapati peak för att kika på utsikten. Vi andra tar en tépaus och njuter av utsikten och bylivet. Härifrån tar det cirka fem timmar till vårt mål, byn Lubughat, där vi med hjälp av hängbroar och små stigar tar oss sista biten in till byn förbi fälten. Lubughat är en stor bazaar (by) och några minuter utanför finns en lång sandstrand. Här slår vi läger och reser våra tält där vi ska sova en natt. Just bortom stranden bor folkgruppen majhi som traditionellt är fiskare samt de som sköter vattentransporter. Vi går med dem ut och fiskar, äter fångsten tillsammans och blir bjudna på deras hembrygda vin och sprit, vilka de är kända för. De visar också upp en del av sina danser och kultur som är något utöver det vanliga. Här spenderar vi vår sista kväll tillsammans med vår vandringspersonal vid lägerelden och lyssnar på floden. Övernattning i tält. (F, L, M)

 

Dag 12 Lubughat – Bhaktapur (Vandring ca 1 timma)
Idag går vi den sista sträckan på vår vandring till byn Nepalthok där vi blir hämtade av vår buss. Vi kör till Bhaktapur som är en systerstad till Kathmandu, ca 3,5 timmar, och tar in på ett bekvämt hotell. På kvällen äter vi en mer västerländsk middag än de måltider vi vant oss vid under vandringen. (F, L, M)

 

Dag 13 Bhaktapur sightseeing
Innan trafiken har kommit igång, tidigt på morgonen får vi en stadsvandring. Men vi är inte ensamma. Nepaleserna är redan uppe och gör sina morgonritualer i templen och på gatorna. Morgonen är den mest fotogeniska tiden i Bhaktapur och vi kommer tillbaka till hotellet lagom till frukost. Resten av dagen är ledig för egna utflykter, shopping eller vila. Avskedsmiddag. Övernattning på hotell. (F, M)

 

Dag 14 Hemresa
Morgonen fri. På förmidagen åker vi ut till flygplatsen för att flyga hem. Vi landar i Istanbul tidig kväll. Övernattning i Istanbul. (F och måltider ombord på planet)

 

Dag 15 Hemkomst
Flyg från Istanbul på morgonen och ankomst till Arlanda före lunch (F och måltider ombord på planet)

 

RESEFAKTA

 

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se: Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara