Resebeskrivning – Nepal – en rundresa utan vandring

Print Friendly, PDF & Email

Detaljerad resplan

Dag 1: Flyg till Kathmandu (Måltider ombord på planet)

 

Dag 2: Ankomst till Kathmandu
Vi landar i Kathmandu vid lunchtid och på flygplatsen välkomnas vi av vår färdledare Jenny. Vår egen buss kör oss till Pashupatinath, det heligaste hindutemplet i Nepal. Templet är vackert beläget vid Bagmati-flodens strand och hit vallfärdar 10 000-tals pilgrimer varje år. På trappstegen ”ghats” ned mot floden kremeras de döda. Eldarna brinner dygnet runt alla dagar i veckan och området är fyllt med heliga män, besökare, blommor, rökelse och apor. Den starka atmosfären berör! Vi fortsätter till det tibetanska buddhistcentret Boudha, där vi ser stupan. Vi äter lunch och fortsätter sedan in till centrala Kathmandu och vårt hotell som är beläget i den livliga stadsdelen Thamel. Dagen avslutas med en gemensam välkomstmiddag. (Måltider ombord på planet, L, M)

 

Dag 3: Kathmandu
Efter frukost promenerar vi genom stadens stora livliga marknadsområde, där lokalbefolkningen köper sin mat och andra förnödenheter. Här doftar det av spännande kryddor! Någon kanske vill sy upp en egen nepalesisk dress? På tyggatan finns vackra tyger i alla färger och mönster och Jenny känner en bra skräddare. I Kathmandu är religionen ständigt närvarande. Vi passerar trånga gränder som leder till stora torg med tempel och offerplatser. Vår färdledare känner till de spännande berättelserna om alla lokala gudomligheter och demoner som hör hemma här. Tillsammans med Jenny fortsätter vi att utforska huvudstaden. Vi promenerar till Kathmandus värdsarvslistade palatstorg, Durbartorget, med tempel och palats från 1500-1700-talet. På eftermiddagen besöker vi ett välskött barnhem, för flickor från 9 år och uppåt, som drivs av Föreningen för Gatubarn i Nepal. Kvällen går i musikens tecken! Vi får möta en av Jennys vänner som är duktig på att spela sarod, ett av Nepals nationalinstrument. Den som vill får gärna försöka sig på att spela! Ikväll äter vi middag på en traditionell thakali restaurang. (F, L, M)

 

Dag 4: Patan
Idag åker vi till systerstaden Patan. Här är det lugnare tempo och mindre trafik än i Kathmandu. Patan är fyllt av olika små tempel, krokiga bakgator, trånga gränder och vackra hus med snidade detaljer. Med lite tur får vi möjlighet att se den levande gudinnan Kumari. Det är en ung flicka som i 4-8 årsåldern utses till gudinna. Hon innehar den gudomliga tronen tills gudomligheten avtar, vilket visar sig genom att hon blöder, t.ex. menstruation eller olyckshändelse.
Efter lunch åker vi tillbaka till Thamel och spenderar eftermiddagen på egen hand. De som vill kan gå och fika eller se någon av de andra sevärdheterna i staden. Dagen avslutas med en god middag a’ la maharaja med tillhörande underhållning bestående av sång och dans. (F, L, M)

 

Dag 5: Kathmandu-Bandipur
Efter frukost checkar vi ut från hotellet i Kathmandu och vi styr kosan mot den vackra newaristaden Bandipur. Bussen snirklar sig uppför bergen som omger Kathmandudalen och resan bjuder på fina vyer. Vi färdas i lugn takt och stannar för foto-, te- och lunchpauser. Nepal är ett vackert land att resa i och det är spännande att titta ut genom bussfönstret! Vi färdas längs floden Trishuli, passerar byar där vi ser hur byborna lever sitt vardagsliv ute på gården snarare än inne i sina hus. Här lagas mat, man sköter sin hygien och tvätt och man umgås med sina grannar.
Tidig eftermiddag kommer vi fram till Bandipur belägen uppe på en bergskam. Staden var från början en viktig handelsstad belägen vid en handelsled, men då en ny väg byggdes förbigicks Bandipur och lämnades att förfalla. I början på 2000-talet startades en omfattande renovering av staden och numera är det Nepals svar på Schweiz: ett torg med uteserveringar och prunkade blomsterlådor i fönstren. All trafik är avstängd i staden och det är en lugn och fridfull stad att strosa runt i. Här kan man i lugn och ro titta på omgivningarna och stanna till för att prata med de nyfikna invånarna, som ofta sysslar med olika hantverk utomhus. (F, L, M)

 

Dag 6: Bandipur-Pokhara
Idag fortsätter vi vår resa till staden Pokhara, en bussresa på knappt 4 timmar. Efter incheckning och lunch är resterande del av dagen fri för egna aktiviteter. Pokhara är vackert beläget vid Phewasjön och vid klart väder har man en fin utsikt över de höga snöklädda bergstopparna. Ett ställe att bara ta det lugnt på! Man kan sätta sig på en trevlig uteservering och ta något gott att dricka, ta en båttur på sjön eller strosa omkring i de mängder av butiker som finns i staden. Under våra dagar i Pokhara finns det också möjlighet att mot tillägg prova på yoga eller följa med på en soluppgångstur uppe i bergen.
(F, L, M)

 

Dag 7: I Pokhara med matlagning och besök på den tibetanska bosättningen
På förmiddagen ska vi få lära oss att laga nepalesisk mat! Matlagningen sker hos en familj i Pokhara och kvinnorna visar oss hur vi tillagar nepalesiska dumplings, momo, nationalrätten dal baht med linser och ris samt en efterrätt. Avslutningsvis äter vi en gemensam lunch och förhoppningsvis har våra ansträngningar i köket gett resultat.
Efter lunch besöker vi den tibetanska bosättningen Tashi-Ling som startade som ett flyktingläger för de tibetaner som flydde från Tibet på 1960-talet. Idag är bosättningen permanent hem för ungefär 700 tibetaner. Tibetanerna lever bland annat av att väva och sälja traditionella ullmattor och vi besöker deras fabrik. Vi ser också det buddhistiska klostret som finns i bosättningen. SOS Barnbyar har verksamhet för tibetanska kvinnor och barn, vi hälsar på hos dem för att se deras arbete på plats. (F, L, M)

 

Dag 8: I Pokhara och utflykt till byn Begnas
Efter frukost gör vi ett besök hos 3 Sisters. Ett företag som inte bara driver hotell och arrangerar vandringsresor utan också arbetar med att ge unga kvinnor möjlighet till utbildning och därmed en chans till att försörja sig. Vi besöker skolan och får en introduktion till bakgrunden varför de tre systrarna engagerat sig i turism och att stärka nepalesiska kvinnors status. Sedan åker vi till byn Begnas, ca en timmes bussresa från Pokhara. Byn ligger vid Begnassjön och här har man en fantastisk utsikt över Himalayas höga toppar. Vi äter lunch på Begnas Lake Resort och sedan promenerar vi till en ekologisk kaffeodling, där vi också har möjlighet att ta en fika och provsmaka den färdiga produkten. Åter i Pokhara serveras middag. (F,L,M)

 

Dag 9: Livet på landet – Srijana farm
Vi checkar ut från vårt hotell i Pokhara och reser söderut på en av de vackraste vägarna i Nepal. Vägen slingrar sig som en orm genom det gröna och kuperade landskapet. Vi gör flera pauser under resan och på eftermiddagen kommer vi fram till Srijana farm, naturskönt belägen med fin utsikt över Himalayas snöklädda toppar. Tillsammans med farmarfamiljen tar vi en promenad runt ägorna för att se hur jorden brukas och för att hälsa på de välmående djuren. Bondgården är känd för sin goda mat och dagen avslutas med en gemensam middag på farmen. (F, L, M)

 

Dag 10: Tansen
Efter frukost lämnar vi bondgården och reser vidare in till staden Tansen. Vi checkar in på vårt hotell som är beläget alldeles intill stadens marknad, där man kan handla allt från tyger till matvaror. Tansen är känt för sina duktiga hantverkare. Här väver kvinnorna vackra dhakatyger och männen svarvar karaffer av mässing. Vi kommer att besöka en av vävstugorna i staden. Här får vi se hur kvinnorna väver de mest fantastiska mönster och förhoppningsvis har de tid att ta en kopp te tillsammans med oss, så vi får möjlighet att lära känna dem lite närmre. Efter lunch gör vi ett besök Tansens sjukhus, ett missionssjukhus som drivs med hjälp av donationer från utländska organisationer. Sjukhuset har många olika avdelningar och vi kommer att koncentrera oss på den avdelning som arbetar med att utbilda nepalesiska barnmorskor inom förlossningsvård.  (F,L,M)

 

Dag 11: Buddhas födelseplats Lumbini.
Idag reser vi vidare till Buddhas födelseplats Lumbini, som är belägen på låglandet, nära indiska gränsen. Vi färdas på ”Siddharta highway” och ser hur landskapet ändrar sig från berg och böljande kullar till ett platt landskap där människorna och stadsmiljön påminner mer om Indien än om norra Nepal. Efter lunch promenerar vi till Maya Devi-templet, som är platsen där Buddha föddes för ca 2500 år sedan. Vi ska också se Lumbini Garden, där buddhistiska organisationer från hela världen byggt vackra tempel och kloster för att hedra Buddha. År 1997 togs Lumbini upp på UNESCOs världsarvslista. Passande nog tillbringar vi natten i ett litet buddhistiskt kloster, där tre nunnor blir våra värdar. Vi äter middag tillsammans och får chansen att få en inblick i deras liv. (F,L,M)

 

Dag 12-13: Chitwan National Park.
Efter frukost sätter vi oss i bussen och påbörjar resan till den världsarvslistade nationalparken Chitwan. Den skyddar salträdsskog, elefantgrässlätter och flodbäddar och är känd som en av Asiens bästa nationalparker för att se vilda djur. Stor chans har man att få syn på enhornade indiska pansarnoshörningar, hjortar, apor, vildsvin, gavialer, krokodiler, fåglar, fjärilar och med lite tur har man också möjlighet att se tiger. Under dagarna i Chitwan kommer vi att göra safariturer med båt, till fots och på elefantryggen. Tharufolket tillhör Chitwans ursprungsbefolkning och de lever ett traditionellt liv i enighet med naturen. En av kvällarna bjuds vi på en dansuppvisning av ungdomarna i den intilliggande byn och nästa dag åker vi oxkärra till tharubyn för att delta i traditionell husmålning tillsammans med kvinnorna. Ett bra tillfälle att få veta mer om tharukvinnornas liv. (F,L,M)

 

Dag 14: Buss tillbaka till Kathmandu.
Vi lämnar Chitwan och åker tillbaka mot Kathmandu, en resa som tar i stort sett hela dagen, men det finns mycket att se från bussfönstret och vi gör flera stopp efter vägen. Vi ska bland annat besöka ett av Nepals mest populära tempel, Manakamana. Det är nästan bara nepaleser som besöker templet och det är stor och minnesvärd dag för dem. Templet är naturskönt beläget på ett berg och linbanan tar oss upp smidigt medan vi njuter av utsikten. Åter i Kathmandu möter vi upp med vandringsgruppen och checkar in på vårt hotell i Thamel. Innan middagen har vi möte med en konstnär som är mästare i att måla buddhistiska målningar. Han visar oss tekniken och berättar om det religiösa motiven. (F,L,M)

 

Dag 15: Besök på HRDC sjukhuset, världsarvet Bhaktapur och middag hos nepalesisk familj
Idag ska vi besöka ett projekt som stöds av Gränslösa Resor ortopedsjukhuset HRDC. I samband med vårens vandringsresa i Nepal bekostade vi till hundra procent en medicinsk ortopedmottagning i en bergsby. Sjukhuset har mobila mottagningar över hela Nepal, för att barn på landsbygden och i avlägsna bergsbyar ska få möjlighet till vård. I Nepal är ett fysiskt handikapp ett hinder på många sätt, många barn förlorar sin rätt till utbildning och ett normalt liv på grund av handikapp som skulle kunna gå att bota. HRDC hjälper de barn som inte har möjlighet att på egen hand bekosta vård och dyra operationer. Sjukhuset har kapacitet att ta emot ca 300 patienter per månad och här erbjuds olika behandlingar, operationer, sjukgymnastik och proteser (vilka tillverkas på sjukhuset). Familjerna får stöttning och det finns även en skola på sjukhuset.
På eftermiddagen utforskar vi Bhaktapur, ett av Kathmandudalens många världsarv. Det är den tredje av Kathmandudalens forna kungliga huvudstäder. Många av templen blev hårt åtgångna av jordbävningen, men är under uppbyggnad och här är den medeltida prägeln om möjligt ännu starkare än i Patan. Det är lugnt och skönt och betydligt mindre trafik och man kan njuta av atmosfären och folklivet. Vi strövar runt på stadens stenbelagda gränder, kikar in på bakgårdar och får se träsnideri, krukmakeri med mera.
Vår sista kväll i Nepal är vi hembjudna till vår färdledares nepalesiska vänner på middag. Vi får njuta av god nepalesisk mat och trevligt umgänge. En kväll att minnas! (F, L, M)

 

Dag 16: Flyg hem
Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplatsen. Vårt flyg avgår vid lunchtid från Kathmandu och vi ankommer Istanbul tidig kväll. Övernattning i Istanbul. (F, måltider ombord på flyget)

 

Dag 17: Hemkomst
Avresa från Istanbul på morgonen och ankomst till Skandinavien under förmiddagen (måltid ombord på flyget)

 

 

Måltider som ingår: F (Frukost), L (Lunch), M (Middag)

 

Vi reserverar oss för ändringar och att programmet kan komma att kastas om. Vi är inbjudna till Jennys vänner, men naturligtvis kan saker inträffa som gör det omöjligt att träffa dem så som planerat. Om något möte eller programpunkt inte skulle gå att genomföra försöker vi alltid hitta ett likvärdigt alternativ. I Nepal har man alltid en plan B och C! < Tillbaka

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se: Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone