Resebeskrivning-Drömkryssning i Seychellerna med Peter Hanneberg

Print Friendly, PDF & Email

Detaljerat program

 

Dag 1, 28 mars: Avresa
Flyg från Arlanda till Mahé på Seychellerna via Addis Abeba. Måltider ombord på flyget ingår.

 

Dag 2, 29 mars: Ankomst till Seychellerna och världens minsta huvudstad Victoria
Vi landar på eftermiddagen i huvudstaden Victoria på ön Mahé, världens kanske minsta huvudstad med bara 26 000 invånare. Något man är stolt över! Vi blir mötta på flygplatsen och får skjuts till vårt hotell Coral Strand vid havet. Här stannar vi två nätter och får vi en mjukstart då vi utforska öns fina natur och njuter av sol och bad vid havet eller poolen. (Måltider ombord på flyget och middag på hotellet)

 

Dag 3, 30 mars: Heldagsutflykt då vi utforskar huvudön Mahés natur
Efter frukosten gör vi en rundtur med buss för att uppleva Seychellernas huvudö Mahé. Vi besöker huvudstaden Victoria och den Botaniska trädgården. Ön Mahé är knappt tre mil lång, en halvmil bred och domineras av berg som når upp till 905 meters höjd. Vägen följer kusten runt hela Mahé och fem olika vägar slingrar sig över bergen mellan väst- och östkusten. Framför allt är detta de vackra vyernas rundtur, med många obefolkade stränder som dyker fram mellan de väldiga granitblocken och omringas av kokospalmer. Vi stannar ofta för att fotografera. De badsugna bör ha med sig baddräkt. Uppe längs bergsvägarna stannar vi också till för att titta på växtlivet och utsikterna. Vi stannar vid en mysig restaurang och äter lunch. (Frukost, lunch och middag)

 

Dag 4, 31 mars: Egen tid vid havet och kryssning till marin nationalpark vid ön St Anne
Vi har hela förmiddagen för egna utflykter, långa strandpromenader eller bara ta det lugnt vid poolen. På eftermiddagen hämtar vår buss oss och kör oss till hamnen där vi embarkerar M/Y Pegasus, en bekväm katamaran som blir vårt hem den närmaste veckan. Efter en obligatorisk genomgång av säkerheten ombord seglar vi till en närbelägna marin nationalpark. Vi ankrar upp vid den vackra ön St Anne. Den som vill kan ta ett dopp från badbryggan i aktern på båten. I kväll bjuds vi på en härlig välkomstmiddag! (Frukost, middag)

 

Dag 5, 1 april: Kryssning till jättesköldpaddornas ö Curieuse
På morgonen lättar vi ankar och går till den obebodda ön Curieuse. En gång i tiden var ön en koloni för spetälska, men idag är det jättesköldpaddan som har sin hemvist på ön. De planterades in från atollen Aldabra för trettio år sedan, eftersom Curieuse ingår i det skyddade området för en marin nationalpark. Ön är också den enda naturliga växtplatsen för coco-de-mer-palmen vid sidan om grannön Praslin. Tillsammans med vår färdledare Peter Hanneberg och en obligatorisk ranger gör vi en exkursion till fots längs mangroven. Förutom naturen besöker vi också ruinerna av husen där de leprasjuka levde. Vi återvänder till stranden för en barbeque i skuggan under takamakaträden vid havet. På eftermiddagen lever vi härligt strandliv. (Frukost, lunch, middag)

 

Dag 6, 2 april: Havssköldpaddor och 100-tusentals fåglar på Cousin Island.
Vidare till den klassiska stranden, Anse Lazio, för bad, snorkling och dykning för den som vill
Vi kryssar vidare mellan Seychellernas paradisöar till Cousin Island. Här kan du följa med Peter Hanneberg på en otroligt intressant guidad vandring genom skogen, som är full av häckande noddytärnor, fétärnor och vitstjärtade tropikfåglar. Chansen är nästan garanterad att vi får se åtminstone en av arterna seychell-shamatrast och seychellbusksångare, bägge starkt hotade med små populationer, helt unika för endast två öar. Hela Cousin med omkringliggande havsområde är ett strikt natur- och fågelreservat som sköts av Bird Life International. En kvarts million fåglar häckar på Cousin och här finns också flera stränder där havs-sköldpaddor kommer upp och lägger ägg. Från en granitknalle har vi utsikt över havslandskapet där tropik-fåglar svingar sig genom skyn och helvita sagotärnor blandar sig med helsvarta noddytärnor på väg med småfisk till sina ungar. På eftermiddagen stävar vi vidare till ön Praslin och Anse Lazio, en av världens vackraste stränder. Här har du möjlighet att snorkla och den som har dykcertifikat kan göra fina dyk på revet (ska bokas i god tid och ingår ej i resan. Pris på förfrågan). (Frukost, lunch, middag)

 

Dag 7, 3 april: Fler sköldpaddor, fregattfåglar, tropikfåglar, liror och endemiska växter på ön Aride.
Lunch vid korallreven vid ön St Pierre och sedan vidare till Baie St Anne på ön Praslin
På morgonen lättar vi ankar och stävar mot ön Aride. Den som vill har möjlighet att följa med upp över öns granitrygg, från vars andra sida vi har en storslagen utsikt över obruten havsvidd. Här är perfekt att sitta i skuggan och spana med kikare och teleobjektiv in i de mäktiga flockarna av cirklande fregattfåglar, sot-tärnor och med litet tur rödstjärtade tropikfåglar. Ön är hemvist för den endemiska Wright’s gardenia, som inte finns någon annanstans i världen. Det finns tyvärr inte många träd kvar av denna väldoftande art. Här har vi också chans att se Audubon’s lira, som häckar i jordhålor i skogen. Aride är naturreservat och stränderna är en populär häckningsplats för karettsköldpaddor och gröna sköldpaddor ”soppsköldpaddor”. Endemiska ödlearter ser vi många av, eftersom de älskar fågelöar som levererar mycket mat till dem. Vid lunch seglar vi till St Pierre Island, en liten klippö som omges av koraller. Här har vi flera timmar att bada från båten, snorkla och utforska korallrevet. I solnedgången lämnar vi St Pierre och seglar in till Baie St Anne på ön Praslin. I natt ligger vi vid kaj där vi avnjuter en middag på temat kreolkväll. (Frukost, lunch, middag)

 

Dag 8, 4 april: Världsarvet Vallée de Mai med dubbelkokosnöt på ön Praslin – lunch och snorkling på ön Felicite innan vi stävar vidare till ön La Digue
På ön Praslin ligger världsarvet Vallee de Mai, reservatet med de berömda dubbelnötterna Coco-de-Mer som upptäcktes på medeltiden när den flöt i land i Indien och på Maldiverna. Den har fått sitt namn av att man inte visste dess ursprung förrän senare på 1700-talet, och därför trodde fram till dess att den växte på stora träd på havets botten. Dubbelnötspalmen ger skogen en speciell karaktär som saknar allt motstycke i världen. I regel hör man visslandet från den sällsynta svarta papegojan, som bara finns här i hela världen, och det är ganska vanligt att man också får se den äta i klasarna av små palmfrukter i skogen. Vi träffar också på landkrabbor, sniglar, palmspindlar, seychellskinködlan, samtliga endemiska. Utflykten till Vallée de Mai ingår inte, utan är en av de två utflykter du kan välja till. På eftermiddagen seglar vi vidare till den obebodda ön Felicite för att bada, snorkla och den som har dykcertifikat har möjlighet att dyka (ska bokas i god tid och ingår ej i resans pris). På kvällen går vi till ön La Digue. (Frukost, lunch, middag)

 

Dag 9, 5 april: Paradisflugsnappare och ikoniskt strandlandskap vi d Anse Source d’Argent på ön La Digue. Sen eftermiddag till Moyenne Island
Vi gör en halvdagsutflykt på ön La Digue. Det är den andra av de två utflykter som inte ingår i resans pris, utan kan läggas till. La Digue är ön där tiden stått stilla och man fortfarande använder oxdragna kärror som ett transportmedel. Byn La Passe är kanske den mest pittoreska och fotograferade i Seychellerna. Vår utflykt tar oss till La Veuve naturreservat. La Veuve är det lokala namnet på Seychellernas svarta paradis-flugsnappare, vars enda häckningsplats i världen är denna skog. Vid Union Plantation finns en av världens mest estetiskt tilltalande stränder, Anse Source d’Argent. Stora skulpturala granitklippor tillsammans med den vita sanden, det blå havet och de frodiga palmerna, skapar detta fotografernas mest ikoniska strand-landskap. Vi får en guidad visning vid L’Union Estate hur man utvinner kopra, det vill säga torkad frövita från kokosnöten och framställer kokosolja. Efter rundturen njuter vi av sol och bad bland Anse Source d’Argents imponerande klippformationer. Vi njuter av en svalkande drink medan Peter finns till hands med goda råd om hur du bäst fångar den fascinerande stranden på bild. Innan vi går ombord igen utforskar vi byn La Passe som ger möjlighet att köpa med sig lokala souvenirer hem. Sent på eftermiddagen går färden vidare till Moyenne Island mitt emot huvudön Mahe. Moyenne har en mystisk historia som säger att piraterna grävde ner en stor guldskatt någonstans på ön. (Frukost, lunch, middag)

 

Dag 10, 6 april: Kryssning Moyenne Island – Mahe, Inter Island Quay
Vi gör en kort guidad tur runt ön som är en nationalpark och vattnet utanför är marint reservat. Här lever många jättesköldpaddor. Idag avrundar vi vår Seychellernaupplevelse med att snorkla och bada över korallreven i den marina parken. Vår kock lagar till en god BBQ-lunch på stranden. På eftermiddagen lämnar vi Moyenne Island och går in till Mahe’s Victoria Port. Sent på eftermiddagen når vi vår hemmahamn, Inter Island Quay, och cirkeln är sluten. Captain’s dinner och sista natten ombord. (Frukost, lunch, middag)

 

Dag 11, 7 april: Egen tid i Victoria med omnejd och flyg hem
Vi mönstrar av M/Y Pegasus efter frukost. Sedan har vi några timmar för egna strövtåg och kanske lite shopping. På eftermiddagen åker vi med buss till flygplatsen för att påbörja flygresan hem. (Frukost och måltider ombord på flyget)

 

Dag 12, 8 april: Hemkomst
Vi beräknas land på Arlanda 06.40. (Måltider på flyget)

 

Vi reserverar oss för ändringar i programmet på grund av väder, vind eller andra orsaker vi inte rår över. Det kan också vara öppettider, ceremonier eller annat som gör att innehållet i programmet kastas om.

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se: Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara