Resebeskrivning cykla på Kuba

Print Friendly, PDF & Email

 

Dag 1: Flyg från Stockholm via Amsterdam/Paris till Havanna
Reguljärflyg med KLM eller Air France via Amsterdam/Paris till Havanna, där vi landar på kvällen lokal tid. Transfer till vårt hotell i Havanna. (Måltider ombord på flyget och lätt middag)

 

Dag 2: Cykeltur i Havanna 37 km
Havanna ger oss minnen för livet! Det mesta av den gamla staden byggdes under de nästan 400 år som spanjorerna härskade på Kuba. De äldsta och mest berömda byggnaderna är restaurerade och hem för tusentals kubaner. Musik strömmar ut från öppna fönster och gatorna vimlar av fotgängare, cyklister och naturligtvis de omsorgsfullt vårdade och glänsande amerikanska bilarna från 50-talet. Vi bekantar oss med cyklarna och gör sedan en cykeltur genom den världsarvslistade staden. Under vår cykeltur ser vi stadsdelarna Miramar och Vedado, sedan trampar vi vidare till Revolutionstorget, Hotel Nacional och Kapitolium. I Gamla Havanna ser vi bland annat Hotel Ambos Mundos, där Hemingway ständigt hade rum nr 511 reserverat. Hit drog han sig tillbaka för att skriva litterära storverk, som boken ”Den gamle och havet”. Cykelturen avslutas med en gemensam lunch. Sedan kan du välja om du vill cykla tillbaka till hotellet längs den vackra strand-promenaden, Malecon, eller om du vill vila benen och åka tillbaka med bussen. På kvällen samlas vi åter, för nu ska vi lära oss dansa salsa! Vår egen salsalärare väntar och det är omöjligt att inte ryckas med av den härliga musiken. (F, L, lätt middag)

 

 

Dag 3: Havanna – Las Terrazas 50 km

Idag lämnar vi Havanna och cyklar västerut till Pinar del Rio Province. Utanför staden påbörjar vi cyklingen till biosfärreservatet, Las Terrazas. Vi cyklar på små landsvägar med betande kor, byar och vackra utsikter. Lunch i Las Terazzas. Möjlighet att bada i floden Rio San Juan. Vårt hotell är naturskönt beläget i det lilla samhället Las Terrazas. (F, L, M)

 

Dag 4: Las Terrazas – Viñales 35 km

Dagen börjar med en kort bussresa till den lilla orkidéträdgården i Soroa för ett intressant besök bland prunkande träd och blommor. Därefter kör vi in till provinshuvudstaden Pinar del Rio. Medan cyklarna lastas ur besöker vi stadens statligt ägda tobaksfabrik där det rullas äkta havannacigarrer. Vi cyklar sedan västerut längs landsväg och därefter tar vi oss via småvägar (bitvis grus) till vår vackert belägna lunchrestaurang på La Guabina, en ranch vid sjön med samma namn.

 

Vi fortsätter med buss till Viñales, Kubas naturskönaste by, där vi bor i bykärnan. På Kuba får man som privatperson numera lov att hyra ut sina hus till turister. Vi kommer att bo bekvämt i rum med egen dusch med varmt vatten hemma hos familjer, lite som Bed & Breakfast. Standarden är bra och måltiderna vällagade. De som hyr ut rum “casa particulares” talar oftast lite engelska. Hemma hos familjen serveras så väl frukost som middag. En spännande och annorlunda upplevelse! (F, L, M)

 

Dag 5: Utflykt till paradisstranden Cayo Levisa
Vilodag på Cayo Levisa. Vi åker buss och båt ut till en korallö. Där kan man sola, promenera längs med stranden, få lektion i salsa, snorkla mm. På eftermiddagen återvänder vi hem till våra familjer i Viñales för middag och övernattning. (F, L, M)

 

Dag 6: Cykling runt Viñales via Havanna till Santa Clara 30 km
Idag utforskar vi den fantastiska naturen runt Viñales. Vi kommer bland annat att besöka grottan, Cueva del Indio, med sin undervattensflod. Därefter cyklar vi upp till en utsiktspunkt, där vi kan beundra landskapet från ovan. Förmiddagsprogrammet avslutas med lunch vid den märkliga målningen Mural de la Prehistoria. Resterande del av dagen ägnas åt att via Havanna åka österut till staden Santa Clara, där revolutionens sista slag ägde rum. Vi checkar in på vårt hotell i staden och sedan väntar middag. (F ,L, M)

 

Dag 7: Santa Clara och Trinidad 25 km
Dagens program inleds med besök på två spännande historiska platser. Myterna kring Che Guevaras och Castros revolution är fortfarande mycket starka på Kuba, och här finns förutom Che Guevaras masouleum, grävmaskinen och soldattåget, vars urspårning gjorde att revolutionärerna segrade. Därefter åker vi via Sancti Spiritus till sockerhaciendan Iznaga. Medan cyklarna lastas ut finns möjlighet att gå upp i det 45 meter höga tornet som användes för övervaka slavarna på sockerplantagen. Från tornet kan man se hela den väldiga egendomen. Vi grenslar cyklarna och trampar vidare till Trinidad. Näst efter Havanna är Trinidad Kubas mest välbesökta turistmål. Stadens centrum har sin givna plats på UNESCOs världsarvslista och man kan säga att klockan stannade här på 1850-talet, då de första blodiga upproren mot de spanska slavägarna startade. På gatorna kantar skära, gula och rosenfärgade husfasader kullerstensgator vars stenar matchar alla husens röda tegeltak. Även här kommer vi att bo hemma hos familjer på ”Casa particulares”. (F, L, M)

 

Dag 8: Dagsutflykt till naturområdet El Cubano och Karibiska havet 35 km
Efter frukost cyklar vi igenom Trinidads centrum och vidare till El Cubano. Vi besöker den lilla fiskodlingen och sedan vandrar vi ca 2,5 km på en stig längs floden, för att komma fram till ett vackert vattenfall. Här kan man bada i kristallklart vatten och simma in i en liten grotta full av fladdermöss. Efter lunch rullar vi ner till Karibiska havet och Kubas finaste strand på sydkusten för att njuta av de salta vågorna. Vägen tillbaka till Trinidad är omgiven av våtmarker. (F, L, M)

 

Dag 9: Trinidad – Havanna 25 km
På morgonen kör vi den vackra vägen längs kusten mot världsarvsstaden Cienfuegos. På en höjd utanför staden lastar vi ur cyklarna och cyklar ner mot den stora, naturliga bukten söder om staden. Vi stannar vid en lagun där det vanligtvis är fullt av rosafärgade flamingos och fortsätter sedan in i Cienfuegos och ut på halvön, Punta Gorda, där vi följer stadens attraktiva strandpromenad, Malecon. Efter en härlig lunch på Club Nautico besöker vi Cienfuegos stadskärna, ett världsarv som skyddas av UNESCO. Dagen avslutas med buss tillbaka till Havanna. 

 

Vi anländer till Havanna på kvällen. Den som vill har möjlighet att gå ut på någon av de många salsabarerna eller det populära La Taberna, där några av Kubas bästa musiker och sångare spelar varje kväll. (F, L, M)

 

Dag 10: Avresa från Havanna
Förmiddagen på egen hand och på eftermiddagen åker vi till flygplatsen för att flyga hem. (F och flygplansmåltider)

 

Dag 11: Hemkomst till Stockholm
Mellanlandning och flygplansbyte i Amsterdam innan vi landar i Stockholm vid lunch. (måltider på flyget)

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se: Hemsida. www.granslosaresor.se

 

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

2 svar på Resebeskrivning cykla på Kuba

 1. Jörgen Wide skriver:

  Hej, Verkligen en fin resa å ömsint skrivet om Kuba. Vi har varit där fyra ggr nu, varav två med cyklar.(skrev för något år sen en artikel ”Cykla på Kuba” i tidskriften Syre). Ofta hör folk av sej till mej för råd inför Kubaresa, ska bli en glädje för mej att nämna Gränslösa resor!
  Jag kan även försöka få Svensk-Kubanska att ta upp er på hemsidan. Men då skulle jag nog först behöva prata med nån som rest med er!
  jörgen
  PS Ålder å yrsel gör att jag tyvärr inte cyklar längre!

  • Lotta skriver:

   Hej Jörgen!

   Kuba är verkligen härligt och spännande att besöka och att få uppleva landet från cykel är min favorit. Om du ringer eller mejlar mig kan jag ge dig namn och telefon/mejl till några som varit där. Tråkigt att du inte längre kan cykla, men jag gissar att du gjort många fina resor. Vi hörs!

Svara