Resebeskrivning Cykla på Kuba – februari 2017

Print Friendly, PDF & Email

Dag 1: Flyg från Stockholm och Köpenhamn via Toronto till Havanna
Reguljärflyg till Havanna, där vi landar på kvällen lokal tid. Transfer till vårt hotell i Havanna. Vi bor i stadsdelen Miramar. (Måltider ombord på flyget)

 

Dag 2: Cykeltur i Havanna 37 km
Havanna ger oss minnen för livet! Det mesta av den gamla staden byggdes under de nästan 400 år som spanjorerna härskade på Kuba. De äldsta och mest berömda byggnaderna är restaurerade och hem för tusentals kubaner. Musik strömmar ut från öppna fönster och gatorna vimlar av fotgängare, cyklister och naturligtvis de omsorgsfullt vårdade och glänsande amerikanska bilarna från 50-talet. Vi bekantar oss med cyklarna och gör sedan en cykeltur genom den världsarvslistade staden. Under vår cykeltur ser vi stadsdelarna Miramar och Vedado, sedan trampar vi vidare till Revolutionstorget, Hotel Nacional och Kapitolium. I Gamla Havanna ser vi bland annat Hotel Ambos Mundos, där Hemingway ständigt hade rum nr 511 reserverat. Hit drog han sig tillbaka för att skriva litterära storverk, som boken ”Den gamle och havet”. Cykelturen avslutas med en gemensam lunch. Sedan kan du välja om du vill cykla tillbaka till hotellet längs den vackra strand-promenaden, Malecon, eller om du vill vila benen och åka tillbaka med bussen. På kvällen samlas vi åter, för nu ska vi lära oss dansa salsa! Vår egen salsalärare väntar och det är omöjligt att inte ryckas med av den härliga musiken. (F, L, lätt middag)

 

Dag 3: Havanna – Las Terrazas 50 km
Idag lämnar vi Havanna och cyklar västerut till Pinar del Rio Province. Utanför staden påbörjar vi cyklingen till Biosfärreservatet, Las Terrazas. Vi cyklar på små landsvägar med betande kor, byar och vackra utsikter. Lunch i Las Terazzas. Möjlighet att bada i floden Rio San Juan. Vårt hotell är naturskönt beläget i det lilla samhället Las Terrazas. (F, L, M)

 

Dag 4: Las Terrazas – San Diego de los Banos 55 km
Dagen börjar med en kort bussresa till den lilla orkidéträdgården i Soroa. Efter att cyklarna lastas börjar vi med att cyklar nerförsbacke. Hela förmiddagen cyklar vi sedan i en dalgång bebodd av jordbrukande familjer. Vi cyklar till San Diego de los Banos, en gång känd för sitt hälsofrämjande vatten. Idag en sömning by med koloniala gator och hus. (F, L, M)

 

Dag 5: San Diego de los Banos – Vinales 45 km
Vi besöker en världsberömd cigarrtillverkare och får lära oss om produktionen hos Alejandro Robaina, den enda cigarrtillverkaren som har sitt namn på cigarrerna. Därefter cykling till La Guabina, en ranch vid sjön med samma namn och här serveras lunch.
Vi fortsätter sedan med buss till Vinales, Kubas naturskönaste by där vi bor i bykärnan. På Kuba får man som privatperson numera lov att hyra ut sina hus till turister. Vi kommer att bo bekvämt i rum egen dusch med varmt vatten och varje familj hyr ut högst två dubbelrum. Standarden är bra och måltiderna vällagade. De som hyr ut rum “casa particulares” talar oftast lite engelska. Hemma hos familjen serveras så väl frukost som middag. En spännande och annorlunda upplevelse! (F, L, M)

 

Dag 6: Utflykt till paradisstranden Cayo Levisa
Vilodag på Cayo Levisa. Vi åker buss och båt ut till en korallö. Där kan man sola, promenera längs med stranden, få lektion i salsa, snorkla mm. På eftermiddagen återvänder vi hem till våra familjer i Viñales för middag och övernattning. (F, L, M)

 

Dag 7: Cykling runt Viñales och buss via Havanna till Santa Clara 30 km
Idag utforskar vi den fantastiska naturen runt Viñales. Vi kommer bland annat att besöka grottan, Cueva del Indio, med sin undervattensflod. Därefter cyklar vi upp till en utsiktspunkt, där vi kan beundra landskapet från ovan. Förmiddagsprogrammet avslutas med lunch vid den märkliga målningen Mural de la Prehistoria. Resterande del av dagen ägnas åt att via Havanna åka österut till staden Santa Clara, där revolutionens sista slag ägde rum. Vi checkar in på vårt hotell i staden och sedan väntar middag. (F, L, M)

 

Dag 8: Santa Clara och Trinidad 25 km
Dagens program inleds med besök på två spännande historiska platser. Myterna kring Che Guevaras och Castros revolution är fortfarande mycket starka på Kuba, och här finns förutom Che Guevaras mausoleum, grävmaskinen och soldattåget, vars urspårning gjorde att revolutionärerna segrade. Därefter åker vi via Sancti Spiritus till sockerhaciendan Iznaga. Medan cyklarna lastas ut finns möjlighet att gå upp i det 45 meter höga tornet som användes för övervaka slavarna på sockerplantagen. Från tornet kan man se hela den väldiga egendomen. Vi grenslar cyklarna och trampar vidare till Trinidad. Näst efter Havanna är Trinidad Kubas mest välbesökta turistmål. Stadens centrum har sin givna plats på UNESCOs världsarvslista och man kan säga att klockan stannade här på 1850-talet, då de första blodiga upproren mot de spanska slavägarna startade. Gula och rosenfärgade husfasader kantar kullerstensgatorna, vars stenar matchar husens röda tegeltak. Även här kommer vi att bo hemma hos familjer på ”Casa particulares”. (F, L, M)

 

Dag 9: Dagsutflykt till naturområdet El Cubano och Karibiska havet 35 km
Efter frukost cyklar vi igenom Trinidads centrum och vidare till El Cubano. Vi besöker den lilla fiskodlingen och sedan vandrar vi ca 2,5 km på en stig längs floden, för att komma fram till ett vackert vattenfall. Här kan man bada i kristallklart vatten och simma in i en liten grotta full av fladdermöss. Efter lunch rullar vi ner till Karibiska havet och Kubas finaste strand på sydkusten. Vägen tillbaka till Trinidad går längs en asfalterad väg omgiven av våtmarker. (F, L, M)

 

 

Dag 10: Trinidad–Cienfuegos–Havanna
På morgonen kör vi den vackra vägen längs kusten mot världsarvsstaden Cienfuegos. På en höjd utanför staden lastar vi ur cyklarna och cyklar ner mot den stora, naturliga bukten söder om staden. Vi stannar vid en lagun som vanligtvis är full av rosafärgade flamingos. Sedan cyklar vi in i Cienfuegos och ut på halvön, Punta Gorda, där vi följer stadens attraktiva strandpromenad, Malecon. Lunchen intar vi på Club Nautico. Innan vi går ombord på vår buss och återvänder till Havanna besöker vi Cienfuegos stadskärna, ett världsarv som skyddas av UNESCO. (F, L, M)

 

 

Dag 11: Avresa från Havanna
Avresa på förmiddagen till flygplatsen för hemresa. (F och måltider på flyget)

 

Dag 12: Hemkomst till Stockholm
Mellanlandning och flygplansbyte i Toronto innan vi landar i Köpenhamn och sedan Stockholm vid lunchtid. (måltider på flyget)

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se: Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara