Nepal med Kurirerna – Resebeskrivning

Print Friendly, PDF & Email

Preliminärt program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning av programpunkterna.

 

Dag 1, torsdag 28 februari: Avresa från Sverige

Avresa med buss från Katrineholm, Eskilstuna och Strängnäs med buss till Arlanda. Flyg med Turkish Airlines via Istanbul till Kathmandu. (Måltider på flyget ingår)

 

Dag 2, fredag 1 mars: Ankomst till Nepal – vi utforskar världsarv i Bhaktapur
Vi landar i Kathmandu strax före lunch, där färdledare Jenny Adhikari välkomnar oss på flygplatsen. Vidare med buss till Bhaktapur, den forna kungliga huvudstaden, som är berömd för sina tempel och hantverkare. Vårt hotell är beläget nära centrum av gamla staden och efter incheckning gör vi en stadsrundtur till fots för att se de världsarvslistade templen och njuta av folklivet. Här råder en lugn atmosfär och vi strövar runt på stenbelagda gator, genom trånga gränder och kikar in på bakgårdar. Folkgruppen newari är den dominerande befolkningen i Bhaktapur. De är kända för sina duktiga keramiker och träsnidare och vi kommer med all säkerhet att få se prov på mycket fint hantverk. Dagen avslutas med en välkomstmiddag och vi bjuds på traditionell newari måltid.
(Måltid på flyget och middag ingår)

 

Dag 3, lördag 2 mars: Hindutempel och solnedgång över Himalaya

Den som är morgonpigg kanske vill göra en promenad i soluppgången för att se hur staden vaknar till liv. I Nepal är religionen ständigt närvarande och man ser hur barn och vuxna stannar till vid tempel för att be och lämna en offergåva på väg till skolan eller arbetet. På marknadsplatsen förbereder torghandlarna sig för dagens arbete och stånden fylls på med frukt, grönsaker och kryddor.

Efter frukost sätter vi oss i bussen och åker upp på tempelkullen till det vackra världsarvslistade templet Changu Narayan, naturskönt beläget i en park. Templet anses vara ett av Nepals äldsta och tillägnat den hinduiska guden Vishnu. Vi utforskar tempelområdet och Jenny berättar om templet och dess spännande legender.

På slingrande bergsvägar färdas vi med buss för att nå bergsstationen Nagarkot, belägen på 2 170 meters höjd över havet. Här ifrån har man vid klart väder en strålande utsikt över Himalaya och det mäktiga Everestmassivet, med snöklädda toppar som sträcker sig över 8 000 meter över havet. Högst av dem alla är Mount Everest, som med sina 8 848 meter över havet är världens högsta berg. Vi checkar in på vårt hotell och vid vackert väder kan vi njuta av att se solen gå ner bakom de dramatiska bergen. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 4, söndag 3 mars: Bergsvyer, rhododendronpromenad och munkar

Soluppgång över Himalaya är en mäktig upplevelse, de snöklädda topparna skimrar i guld när solen sakta stiger upp på himlen. Det förutsätter förstås att vädrets makter är på vår sida. Vi åker buss till Nagarkots utsiktsplats där vi har de bästa förutsättningarna för att få en fin vy över skådespelet. Nu väntar ett intressant besök i det vackra buddhistklostret Nala gumba. Här finns totalt 135 munkar och en stor del av dem är barn. Klostret har rikliga dekorationer och är känt för sina vackra, detaljerade målningar. Du kan välja mellan att åka buss till klostret eller också gör du en lättare vandring. Den som vandrar får fina vyer över Kathmandudalen och eftersom det är vår finns det goda möjligheter att se rhododendron i blom. Efter lunch sätter vi oss i bussen och åker till Namobuddha, ett av Nepals viktigaste buddhistiska pilgrimsmål. Det vackra, färgglada tibetanska klostret, Thrangu Tashi Yangtse, har ett eget gästhus med bekväma rum, där vi kommer att tillbringa två nätter. Dagens middag intas tillsammans med munkarna i den stora matsalen, en annorlunda upplevelse!
(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 5, måndag 4 mars: Livet i ett tibetanskt buddhistkloster
Det tibetanska nyåret står för dörren och den viktiga Mahakala högtiden pågår under tiden vi är i klostret. Dagarna innan de nya årets stjärnor tänds, åberopar buddhisterna det andliga för att övervinna hinder i livet. Vi tillbringar dagen i och runt klostret. En ung präst (lama) visar oss runt på området och berättar om livet i klostret. Att guida utvalda grupper är ett led i lamornas engelskundervisning. Idag äter vi alla våra måltider tillsammans med munkarna i klostret.
(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 6, tisdag 5 mars: Apelsinlundar, hantverk och besök på barnsjukhus

Vi tar adjö av munkarna i klostret och nya upplevelser väntar! Idag kan du välja om du vill göra en vacker vandring genom byar, fält och apelsinlundar till staden Panauti eller också åker du med bussen dit. Panauti är känt för sina duktiga hantverkare och här finns en yrkeshantverksskola, där ungdomar lär sig traditionellt trä- och metallhantverk. Vi gör också en vandring igenom stadens historiska centrum, för att se det vackra tempelområdet som är beläget mitt emellan två floder som rinner igenom staden. I utkanten av Panauti slår vi oss ner och tar vi en picknicklunch. Sedan sätter vi oss i bussen och styr kosan mot barnortopedsjukhuset HRDC, där vi ska göra ett intressant studiebesök. Sjukhuset har mobila mottagningar över hela Nepal, för att barn på landsbygden och i avlägsna bergsbyar ska kunna få vård. I Nepal är ett fysiskt handikapp ett hinder på många sätt. Många barn förlorar sin möjlighet till utbildning och ett normalt liv på grund av handikapp som skulle kunna gå att bota. HRDC hjälper de barn som inte på egen hand kan bekosta vård och dyra operationer. Sjukhuset har kapacitet att ta emot ca 300 patienter per månad och här erbjuds olika behandlingar, operationer, sjukgymnastik och proteser. Familjerna får stöttning och det finns även en skola på sjukhuset. Sedan fortsätter vi till Kathmandu där vi checkar in på vårt hotell beläget i det tibetanska buddhistcentret Boudha. Här finns Nepals största stupa som är ett av Kathmandudalens sju världsarv. Dagen avslutas med en gemensam middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 7, onsdag 6 mars: Kathmandus världsarv
Idag ska vi utforska huvudstaden och vi börjar med en stadspromenad genom de gamla delarna i Kathmandu. Det är spännande att studera folklivet och på de smala gatorna trängs fotgängare med vespor och rikshas. Vi går igenom den färgstarka lokala marknaden där lokalbefolkningen gör sina dagliga inköp, här finns allt från tyger och smycken till matvaror av olika slag. I Kathmandu är religionen ständigt närvarande. Vi passerar trånga gränder som leder till stora torg med tempel och offerplatser. Vår färdledare känner till de spännande berättelserna om alla lokala gudomligheter och demoner som hör hemma här. Vår promenad slutar vid det värdsarvslistade palatstorget, Durbartorget, med tempel och palats från 1500-1700-talet.

Pashupatinath är landets heligaste hindutempel och Nepals motsvarighet till Indiens heliga stad Varanasi. Templen med de vackra guldfärgade pagodtaken ligger vid Bagmatifloden, som är en biflod till Ganges. På trappstegen ned mot floden kremeras de döda. Eldarna brinner dygnet runt alla dagar i veckan och området är fyllt med heliga män, besökare, blommor, rökelse och apor. I motsats till de buddhistiska templen är själva templet stängt för icke-troende men utanför pågår ett färgsprakande skådespel. 10 000-tals pilgrimer vallfärdar hit varje år och vi kommer lagom till kvällsceremonin som hålls på trappan mitt emot huvudtemplet. Den starka atmosfären berör!
Dagen avslutas med en gemensam middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 8, torsdag 7 mars: Tibetanskt nyårsfirande – Losar

Idag reser vi in i framtiden! Den buddhistiska tideräkningen tar oss med till år 2146 och vi får fira in det nya året vid Boudha stupan i Kathmandu, Nepals största stupa och ett av Kathmandudalens sju världsarv. Nyårsdagen, Losar, är den allra största buddhistiska högtiden och vi tillbringar hela dagen i det tibetanska området runt Boudha tillsammans med tusentals nyårsfirare. Här får vi uppleva hur det nya året välkomnas med tempelbesök, olika maträtter och ceremoniella danser och sånger. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 9, fredag 8 mars: Ledig dag i Kathmandu för egna strövtåg och shopping

Dagen är fri för egna utflykter och shopping, men färdledare Jenny finns tillgänglig för den som vill ha tips på utflyktsmål. På morgonen finns möjlighet att följa med på en extra utflykt, en spektakulär flygtur längs bergskedjan Himalaya med möjlighet att se världens högsta berg, Mount Everest, på nära håll. Alla passagerare får fönsterplats och alla kommer att kunna njuta av utsikten antingen på ut- eller hemresan. Utflykten förutsätter att vädret är klart och inleds tidigt på morgonen. Utflykten kostar ca 190 USD och bokas och betalas på plats. Under kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag och sammanfattar alla intryck från resan. (Frukost och middag ingår)

 

Dag 10-11, lördag 9 mars – söndag 10 mars: Hemresa
Frukost och sedan är det dags att sätta sig i bussen för att åka till flygplatsen. Flyg via Istanbul till Stockholm, där vi landar strax efter midnatt och sedan vidare med anslutningsbuss till Strängnäs, Eskilstuna och Katrineholm. (Frukost och måltider på flyget ingår)

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara