Kulturresa till Venetien med Etnografiska Museets vänner
Kulturresa till Venetien med Etnografiska Museets vänner

Kulturresa till Venetien med Etnografiska Museets vänner

Print Friendly, PDF & Email

Venetien är ett mycket vackert och charmerande landskap med underbar natur, god mat och goda viner. Många kända personer är födda i detta landskap – såsom arkitekten Andrea Palladio som levde på 1500-talet och som har lämnat magnifika byggnadsverk till eftervärlden i form av sina storslagna villor. Landskapets pärla och mest kända stad är förstås Venedig som har fascinerat besökare sedan flera hundra år tillbaks.
Under våra dagar bor vi i strategiskt belägna Castelfranco Veneto och kommer uppleva just Venedig samt lite av Andrea Palladio’s villor. Naturligtvis så kommer vi även att få med oss kulinariska upplevelser i bagaget. Med oss i Castelfranco Veneto kommer vi att ha svenska reseledaren Catharina “Ki” Gallone som är känd och mycket uppskattad av många svenska resenärer sedan ett antal år tillbaka. Efter fyra övernattningar tar vi tåg från Padua till Ancona och vidare med buss till Castelfidardo, där Giuliana möter. Hon har ordnat bed & breakfast åt oss i två nätter och kommer att visa oss runt i sin trakt. Sedan flyger vi hem från Ancona.

 

Datum: 17 – 24 mars 2018
Pris
Vid 16 deltagare: 15 700 kr
13-15 deltagare: 16 700 kr
10-12 deltagare: 17 700 kr
Tillkommer: ca 2 000 kr för logi och arrangemang i Castelfidardo
Enkelrumstillägg för 4 nätter i Venedig: 700 kr

I priset ingår

 • Flyg från Stockholm till Venedig och hem från Ancona med Lufthansa
 • Logi 4 nätter på Hotel Al Moretto (4-stjärnigt enligt italiensk standard)
 • Busstransporter enligt programmet
 • Tåg till Venedig
 • Båtar i Venedig: Vaporettodagsbiljett 18/3 och enkelbiljett 20/3
 • Inträden enligt programmet (Dogepalatset, San Markokurkan, Guggenheim, Villa Barbaro, Villa Godi, Villa Emo, Scuola San Rocco, Kyrkan Frari)
 • Måltider enligt program (17/3 middag på restaurang, 18/3 lunch i Venedig, 19/3 lunch Villa Godi, 20/3 lunch i Venedig)
 • Vin och vatten ingår vid samtliga måltider
 • Svensk reseledare, Catharina ”Ki” Gallone född Månsson
 • Lokala guider i Venedig den 18 och 20 mars samt på Guggenheim
 • Inträde Cappella degli Scrovegni i Padua
 • Lokalguide i Padua
 • Tåg från Padua till Ancona

 

I priset ingår ej: vissa måltider, dricks, förändrade skatter och avgifter (det diskuteras att ev införa en stadsskatt i Castelfranco Veneto), i Ancona ingår inte logi, måltider och utflykter.

 

Preliminära flygtider med Lufthansa

Lö 17/3 Stockholm Arlanda– München 12:20–14:30 (2 tim 10 min) LH2415
Väntetid i München 55 minuter.
Lö 17/3 München–Venedig 15:25–16:25 (1 tim) EN8204

Lö 24/3 Ancona– München 06:05–07:20 LH1961 (1 tim 15 min)
Väntetid i München 2 timmar
Lö 24/3 München–Stockholm Arlanda 09:20–11:35 LH2414 (2 tim 15 min)

Markuspalatset

Program

Lördag 17 Mars: Sverige – Venedig
Vid ankomsten till flygplatsen möter vår reseledare Ki och med privat buss gör vi en resa på ca 1 timma för att komma till Castelfranco Veneto där vi checkar in på det mycket trevliga 4* Hotel Al Moretto. Castelfranco är en trivsam stad omgiven av sina imponerande stadsmurar sedan 1200-talet. Såsom många andra städer i denna trakt så lydde även Castelfranco under Venedig under cirka tre sekel. Här föddes konstnären Giorgione i slutet av 1400-talet som är en av renässansens mest kända och uppskattade artister tillsammans med Bellini, Tiziano och Leonardo da Vinci. Vi gör en promenad i staden och på kvällen intager vi middag på en trevlig, närliggande restaurang. (Snacks på flyget och middag ingår)

 

Söndag 18 Mars: Venedig
I god tid efter frukost tar vi tåget till Venedig och från stationen åker vi med Vaporetto till Markusplatsen. Vi har kommit till en unik stad som från början var en by bebodd av fiskare, men med dess strategiska läge utvecklades den sedermera till en av de viktigaste handelsstäderna i Europa. Lagunen som är sammanbunden med kanaler har givit staden sitt utseende och här använder man sig av ”Vaporetto” – kanalbåt istället för buss. Venedigs gator i dess historiska centrum är sammanbundna av en mängd broar som människor har gått på sedan urminnes tider och man har känslan av att befinna sig i ett öppet museum. De vackert dekorerade palatsen som uppfördes av stadens adelsfamiljer från 1300-talet och framåt skvallrar om dess svunna storhetstid. Under medeltiden och renässansen levde man ett liv i lyx och flärd. Mottagningarna i palatsen avlöste varandra och många kända personer såsom artister och musiker tillbringade längre tider i Venedig. Vår sightsseeing börjar med ett besök i Dogepalatset samt Markuskyrkan – Basilica San Marco. I Dogepalatset med sina rika utsmyckningar härskade Dogen under den gloriösa tiden då staden var en av de fyra sjörepublikerna, Amali, Genova, Pisa och inte minst Venedig som blev den mest långlivade av de fyra. Markuskyrkan, denna magnifika byggnad, är uppförd på 1000-talet i gotisk och bysantinsk stil. Ögat faller utan tvekan på de praktfulla guldmosaikerna som smyckar dess fasad. Vi äter en gemensam lunch och därefter fortsätter vi vår resa i tiden genom att bege oss till Muséet Peggy Guggenheim Collection i stadsdelen Dorsoduro Peggy med verk av mera nutida konstnärer såsom Picasso och Miró. Därefter tillbringar vi tid på egen hand och vi vänder tillbaks till Castelfranco när det passar oss med något av de många tåg som trafikerar linjen. Biljetten till Dogepalatset innefattar även inträde till Museo Correr, inhyst i den så kallade Napoleonflygeln. Denna del av hela komplexet på Markusplatsen uppfördes då Napoleon var statsöverhuvud I Venedig. Under Habsburgarnas tid som statsöverhuvud i Venedig var denna flygel även deras residens. I dessa vackra salar kan man numera beundra permanenta utställningar från Kejsarinnan Sissi’s tid, målningar och statyer med mera från olika tidsepoker. Vi kan även med samma biljett besöka det arkeologiska muséet – Museo Archeologico Nazionale med samlingar av antika statyer. Kvällen till egen disposition. (frukost och lunch ingår)

 

Måndag 19 Mars: Andrea Palladio
Vi befinner oss i hjärtat av Venetien där Palladio lät uppföra sina underbara byggnadsverk. Palladio levde på 1500-talet och hans arkitektur är evig! Mängder av människor från hela världens hörn har låtit sig fascineras av hans magnifika konst. Vi beger oss mot Villa Barbaro i Masèr som anses vara en av hans absoluta mästerverk och som byggdes för patriarken i Aquileia, Daniele Barbaro, och hans bror Marcantonio. På denna plats fanns redan en lantgård men man ville bo lite mera elegant och därför fick Palladio i uppdrag att förvandla den till en bostad som passade bättre åt en patriark. Vi kommer att förstå att förvandlingen verkligen blev till herrarnas belåtenhet och den relativt enkla lantliga bostaden blev en dröm. Här kunde de med behag bedriva sina studier samtidigt som man kastade ett öga på arbetet på fälten. Den eleganta huvudbyggnaden är belägen mellan arkader som tjänade som lager – “barchesse”. Dekorationerna av villan stod Paolo Veronese för och vi får tillfälle att beundra de vackra freskerna med varierande motiv från landskapsbilder till vackra venetianska kvinnor. Vi fortsätter förbi Bassano del Grappa med sin berömda bro över floden Brenta som är ritad av Andrea Palladio men förstörd vid flera tillfällen genom översvämningar och krig. Marostica ligger sedan på vår resväg och är känd för sin levande schackturnering i september månad. Man ställer upp ett stort schackbräde på huvudtorget och istället för de vanliga pjäserna så representeras dessa av riddare på häst och till fots. Vi anländer till Lugo di Vicenza och Villa Godi Malinverni, ett av Palladios tidigare verk. Den nuvarande ägaren är Christian Malinverni som fick ärva den efter din farfar. Före lunch tar vi en aperitif i villans underbara trädgård ”All’Italiana” som är en av de berömda renässansträdgårdarna med symmetriskt klippta buskar samt ofta en tillhörande labyrint. Lunchen ska vi avnjuta i ett mycket speciellt utrymme som är det antika köket från 1500-talet. Efter en god och behövlig lunch ser vi villans interiör med de vackra salarna.
Dagen avslutas med Villa Emo – ett imponerande byggnadsverk som tronar i en stor park i orten Fanzolo di Vedelago. Villan byggdes på uppdrag av den venetianska familjen Emo i mitten av 1500-talet då Palladio hade nått sin absoluta mognad efter ett 20-tal år i aktivitet. Vi kommer att känna igen oss från Villa Barbaro med flyglarna i form av “barchesse” som elegant avslutar huvudkroppen av anläggningen. Fram till 2004 var villan fortfarande i familjen Emo’s ägo men sedan dess ägs den av en stiftelse som bevarar denna magnifika villa på ett omsorgsfullt sätt. Sedan 1996 ingår Villa Emo tillsammans med flera andra av Andrea Palladio’s villor I Unesco’s lista över världsarv. Efter denna djupdykning i Palladio’s värld vänder vi tillbaks till vårt hotell och resten av kvällen till egen disposition. (frukost och lunch ingår)

 

Tisdag 20 Mars: Venedigs broar – Scuola San Rocco
Vi vänder tillbaka till Venedig och idag ska vi uppleva en lite annorlunda dag jämfört med den första. I tidernas begynnelse fanns det inga broar överhuvudtaget, utan man tog sig från en sida till en annan av kanalerna med egna båtar. Man räknar med att de första broarna uppfördes från 1000-talet och en av dessa var föregångaren till Rialtobron som sedan uppfördes i sitt nuvarande skick i mitten av 1500-talet. Vid framkomsten till stationen Santa Lucia väntar vår lokalguide på oss och vi påbörjar vår promenad genom att gå tillbaks ett kort stycke för att komma fram till Venedigs nyaste bro, Il Ponte della Costituizione som restes år 2008. Visst blir det en liten chock för ögat men med åren så har man uppdagat att brons anläggande är praktisk, då man på kort tid kan förflytta sig från Piazzale Roma som är en knutpunkt för inkommande trafik, över Canal Grande till stadens historiska centrum. Vi vänder på klacken och gör en promenad längs gatan som följer kanalen till Ponte degli Scalzi som uppfördes i mitten av 1800-talet i samband med att järnvägen kom till. Vår vandring fortsätter i folkmyllret på en labyrintlikande promenad på smågator och över småbroar såsom Ponte delle Tette fram till Rialtobron, Ponte di Rialto, en av de mest kända i Venedig. Det var den första stenbron som byggdes över Canal Grande. Vid Rialtobron finns även en av stadens mest antika marknader där man säljer fisk, frukt och grönsaker och det är alltid ett nöje att blanda sig med detta brokiga folkliv med handlare och kunder. Vi äter lunch tillsammans och fortsätter vi till Scuola di San Rocco där konst, kultur och helighet möter varandra. La Scuola Grande di san Rocco är ett brödraskap grundat i slutet av 1400-talet och bestod av välbärgade personer med religiös inriktning som ägnade sig åt välgörenhet. Den djupa vördnaden av helgonet San Rocco vars reliker tillhörde brödraskapet gav dem frikostiga gåvor från medlemmarna och tillväxten blev mycket stark. Det kom att bli den rikaste skolan för mindre lyckligt lottade i hela staden. I och med deras stora rikedomar så beslöt man att uppföra ett nytt palats och man gav i uppdrag till Tintoretto att dekorera väggarna med episoder från det Gamla och Nya Testamentet. San Rocco är den enda av de antika skolorna som överlevde sjörepublikens fall. Förutom Tintoretto’s verk får vi se andra av både Tiziano, Giorgione och Tiepoli och inte minst beundra de vackra salarna. Tid till egen disposition och var och en vänder tillbaks till Castelfranco när det passar. Kvällen på egen hand. (frukost och lunch ingår)

 

Onsdag 21 Mars: Besök i Padua 

Från Castelfranco åker vi till Padua där vi ska se Giotto’s underbara freskomålningar i kapellet, Cappello degli Scrovegni. Kapellet är tillägnat Santa Maria della Carità och freskerna utfördes i början av 1300-talet av Giotto på uppdrar av Enrico degli Scrovegni och utgör ett av västvärldens mästerverk. Freskerna som täcker sidoväggarna illustrerar Jungfrun och Jesus medan kortväggen visar Den Yttersta Domen. Byggnaden där kapellet är inrymt var från början sammanbundet med familjen degli Scrovegni’s palats som var uppfört på resterna av en antik romersk arena. I slutet av 1800-talet övertogs kapellet av Padua stad och sedan dess har man vid flera tillfällen gjort omfattande restaureringar för att bevara målningarna på bästa sätt till eftervärlden. Lunch på egen hand och vidare med tåg till Ancona. Avresetid från Castelfranco kl 09.00 och ankomst Ancona mellan kl 16.30 och 17.00. Vår reseledare Ki följer med till Padua. (frukost ingår)

22 – 24 mars (ingår ej i resans pris utan tillkommer med ca 2 000 kr)
Återstående dagar tillbringar vi i Castelfidardo, där Giuliana möter. Hon har ordnat bed & breakfast åt oss i två nätter och kommer att visa oss runt i sin trakt. Flyg hem från Ancona 

Karta resplan 

Frågor och anmälan

Frågor och anmälan tas emot av Anne Murray – Etnografiska Museets vänner
Anne Murray, tfn 0703-22 62 06 eller e-post: anne.murray43@gmail.com

Du måste vara medlem eller bli medlem i Etnografiska Museets vänner för att kunna delta i resan.
Medlemskapet kostar 200 kr. Kontakta Anne Murray för mer information.

 

 

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Leave a reply