Historiska Albanien – resebeskrivning

Print Friendly, PDF & Email

Program

 

Dag 1: torsdag 20 september Stockholm-Kruja-Tirana
Samling på Arlanda på morgonen, där vår ciceron, Allan Klynne, möter oss. Flyg med Austrian Airlines reguljärflyg via Wien till Tirana, där vi landar redan tidig eftermiddag. Här väntar vår lokalguide och vi beger oss till Kruja, nationalhjälten Skanderbegs födelsestad. En lunchsmörgås serveras i bussen under bussresan till Kruja. Staden är beläget cirka 600 m över havet och omgivet av höga grönklädda berg. Stadens smeknamn är ”balkongen över Adriatiska havet” och vid klart väder kan man se ända ut till kusten. Vi besöker Skanderbegs museum och det etnografiska museet som är inrymt i ett vackert osmanskt hus. Besöket i Kruja avslutas med en gemensam välkomstmiddag och därefter reser vi vidare till Tirana och vårt centralt belägna hotell. (Lunchsmörgås och middag ingår)

 

Dag 2: fredag 21 september Tirana-Dürres-Vlora
Frukost på hotellet och sedan är vi redo att utforska Albaniens huvudstad. Vi gör en stadspromenad och besöker Nationalmuseet, landets största museum med fina arkeologiska samlingar. Sedan styr vi kosan ut mot hamnstaden Dürres. Efter lunch besöker vi den romerska amfiteatern och det fina arkeologiska museet. Vi fortsätter vår resa söderut längs kusten till staden Vlora, en viktig hamnstad genom hela historien och plats för avgörande händelser i Albaniens frihetskamp mot turkarna. Det var här Albaniens självständighetsförklaring utropades 1912. Vi checkar in på vårt hotell som blir vårt hem under två nätter. Gemensam middag på kvällen. (Frukost, lunch, middag ingår)

 

Dag 3: lördag 22 september Byllis och Apollonia
Efter frukost sätter vi oss i bussen och reser till antikens Byllis för att se den vackert belägna arkeologiska parken. Här finns bland annat ruiner från både romersk och bysantinsk tid samt en antik teater. Vi äter lunch i Byllis och fortsätter sedan till den hellenistiska staden Apollonia, där vi besöker den arkeologiska utgrävningen. Förhoppningsvis får vi möjlighet att prata med några av de arkeologer som just nu arbetar med utgrävningarna. Staden blev ett intellektuellt centrum under romartiden och det var här Caesars adoptivson Octavianus, som senare blev kejsaren Augustus, studerade när han nåddes av nyheten om mordet på Caesar. (Frukost, lunch, middag ingår)

 

Dag 4: söndag 23 september Vlora-Butrint-Gjirokastra
Frukost och därefter fortsätter vi vår resa längs kusten. Vi gör ett stopp vid Llogarapasset för att beundra utsikten över den albanska Rivieran. Vidare söderut till Butrint i gränsområdet mot Grekland och vi stannar till för lunch på lämplig plats. Butrint finns upptagen på Unescos världsarvslista och anses vara Albaniens främsta arkeologiska plats. Staden är strategiskt belägen på en kulle vid Vivarisundet och har varit bebodd i nästan 3000 år, och arkeologiska utgrävningar har pågått här sedan 1920-talet. Här besöker vi både utgrävningen och det fina lokala museet. Vi reser vidare till staden Gjirokastra som även den har sin givna plats på världsarvslistan. Staden är belägen på en bergssluttning och härifrån har man en fin utsikt över floden Drinos och dalgången. Incheckning på hotellet och gemensam middag. (Frukost, lunch, middag ingår)

 

Dag 5: måndag 24 september Gjirokastra och Antigonea
Frukost och sedan är vi redo att se mer av Gjirokastra. Vi besöker stadens fästning och vandrar i Gamla staden med sina karaktäristiska hus. Efter lunch sätter vi oss i minibussar som på slingrande vägar tar oss till den arkeologiska platsen Antigonea. Kung Pyrrhus byggde staden och gav den namn efter sin fru, prinsessan Antigone. Vi återvänder till Gjirokastra och resterande del av dagen och kvällen är fri för egna strövtåg. (Frukost och lunch ingår)

 

Dag 6: tisdag 25 september Gjirokastra – Berat
Efter frukost lämnar vi Gjirokastra och beger oss norrut till den världsarvslistade staden Berat. Vi gör en ordentlig stadspromenad på kullerstensgator i den kuperade staden. De gamla osmanska husen klättrar uppför bergssidorna tätt intill varandra och vi får en fin vy över floden som rinner genom staden. Vi besöker också citadellet som ligger högt ovanför staden och härifrån har man en fantastisk utsikt över omgivningarna. I citadellet finns också det sevärda Nationalmuseet Onufri, som har en stor samling av fantastiska ikoner. Gemensam avskedsmiddag (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 7: onsdag 26 september Berat-Tirana-Stockholm
Frukost på hotellet och utcheckning. Busstransfer från Berat till Tiranas flygplats. Lunch på egen hand på flygplatsen. Vårt flyg avgår på eftermiddagen och med mellanlandning i Wien når vi Stockholm sen kväll.
(Frukost ingår)

 

Vi reserverar oss för ändringar i programmet på grund av väder, vind eller andra orsaker vi inte rår över. Det kan också vara öppettider, ceremonier eller annat som gör att innehållet i programmet kastas om.

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara