Dominica – resebeskrivning

Print Friendly, PDF & Email

Program

Programmet kan komma att justeras och programpunkterna kan kastas om beroende på väder och vind.

 

Dag 1 fr 8/2: Reguljärflyg från Skandinavien via Paris till Guadeloupe
Avresa med reguljärflyg från Stockholm till Paris på morgonen. Vårt direktflyg till Guadeloupe avgår från Paris på eftermiddagen och vi landar samma kväll i Point-a-Pitre. Vi tar in på hotell och stannar över natten (flygplansmåltid ingår).

 

Dag 2 lö 9/2: Båt till Dominica
På morgonen tar vi båten från Guadeloupe till Dominica, en båtresa på ca 2 timmar. Framme på Dominica blir vi hämtade i hamnen av vår egen buss för vidare färd till Hibiscus Valley Inn. På vägen till hotellet stannar vi till vid vattenfallet Jaco falls för ett uppfriskande bad, se till att ha badkläder i handbagaget! Hibiscus Valley Inn blir vår bas under vistelsen. Vi bor i bungalows, väl inbäddade i naturen med egen veranda från vilken du kan ligga i hängmattan och njuta av stillheten eller skåda kolibrier som hummar i hibiskusblommorna. I trädgården växer avokados, kokosnötter och en mångfald blommor. Nedanför lockar Paguafloden till ett kvällsdopp under stjärnklar himmel. Middag äter vi på Hibiscus Valley Inn. (F,L,M)

 

Dag 3 sö 10/2: Kyrkobesök. Bad, båttur, papegojspaning
Idag är det söndag och vi passar på att gå i kyrkan, vilket är veckans höjdpunkt för många människor i Dominica. Här blir det sång och predikan på sant dominikanskt vis vilket har sin egen charm. Strax utanför Porthmouth ligger Indian River. I roddbåtar glider vi uppför floden genom mangroveträsk. Där på Dynamite Punsch Bar intar vi vår picknick. Detta är en av många platser på ön där ”Pirates of the Caribbean” 2 och 3 blivit inspelade. Under båtfärden spanar vi också efter de utrotningshotade arterna av papegoja, Sissirou och Jaco. Sisseroupapegojan är världens största amazonpapegoja och lever bara på Dominica. Vi stannar vid Purpul Turtel stranden vid Karibiska havet och njuter. (F, L, M)

 

Dag 4 må 11/2: Marigot och flodfärd på Paguafloden
Efter frukost åker vi ner till det lilla samhället Marigot, 5 minuters bilfärd från Hibiscus. Vi kör en ”byrundtur” för att få en första introduktion och kanske träffa några av byborna. Efter lunch ska vi glida ner för den vackra Paguafloden, så kallad River Tubing. Vi startar färden vid hotellet och i drygt en timmes tid flyter vi genom orörd och exotisk natur. Detta är helt fantastiskt! (F, L, M)

 

Dag 5 ti 12/2: Skolbesök och Karibindianer
Idag ska vi besöka på en förskola som delvis drivs med hjälp av bidrag från Svensk-dominikanska föreningen. I samma hus finns också en skola för handikappade barn och vi hälsar på hos dem också. I dag kommer vi att få inblick i indiankulturen på ön, både som det såg ut förr och hur det ser ut idag. Dominica är den enda ön i Västindien där karibindianerna fortfarande finns kvar. Vi kommer att få se prov på karibindianernas flätade hantverk och det finns också möjlighet att handla. Avslutningsvis besöker vi en karibindianfamilj. Den som vill kan sedan vandra över indianernas territorium på de stigar som karibindianerna själva använder för att komma till sina odlingar uppe i bergen och vi får njuta av den vackra utsikten över Hibiscusdalen och Atlanten. Den som inte kan/vill gå åker med bussen till hotellet. (F, L, M)

 

Dag 6 on 13/2: Ledig dag och vandrande pinnar
Det finns många sevärdheter på Dominica och inte ens den mest aktive resenären hinner se allting på två veckor. Exempel på närliggande sevärdheter Lovers Pool (ca 20 minuters promenad från Hibiscus Valley), picknick vid en strand, Sand Bay, Woodford Hill. Det finns även möjlighet att hyra jeep för att t ex dyka eller besöka det kända vattenfallet Emerald Pools (som vi valt bort i programmet för att det finns lika fina vattenfall som vi får ha helt för oss själva). Eller varför inte lifta på ett lastbilsflak till huvudstaden Roseau? Att åka taxi och lastbilsflak är en upplevelse i sig! Eller ha en skön dag i hängmattan på Hibiscus med härligt bad i den vackra floden. Djuphavsfiske kostar ca 150 USD, max antal 4-6 stycken på en lyxigare båt vid Roseau. Ett annat alternativ är att åka ut med de lokala fiskarna i Marigot där man åker i mindre träbåtar, pris ca 150 USD. För fågelskådare kan vi arrangera en tur med en mycket duktig guide. Lunch och middag ingår ej i priset.
Vid 22-tiden utrustar vi oss med pannlampor och går upp i bergen. I guavaträden letar vi efter vandrande pinnar, som är mest aktiva när det är mörkt. Vandrande pinnar kan lättast ses på kvällen 100 m. ö. h. i guavaträden som den också äter av. (F)

 

Dag 7 to 14/2: Concord Junior School och vattenfall
Idag hälsar vi på i grundskolan Concord Junior school, i den näraliggande byn Concord, där vi träffar barnen och lärarna. Efter lunch åker vi med vår buss cirka 20 minuter för att vandra genom regnskogen till vattenfallen Twin Falls. Dessa når vi efter cirka 20 minuters promenad. Det första vattenfallet är 25 meter högt med en liten grotta i direkt anknytning. De som vill kan bada i fallet här medan de mer äventyrslystna bestiger en sluttning för att komma till ett 20 meter högt, vitt sulfat-vattenfall som har färgats av öns vulkaniska aktivitet. (F, L, M)

 

Dag 8 fr 15/2: Huvudstaden Roseau och regnskogs-spa
Förmiddagen tillbringar vi på Mero beach vid Karibiska havet. Vi äter pick-nick lunch på stranden och fortsätter sedan in till huvudstaden Roseau. Här får vi chans att se stadsliv och vi hoppas kunna möta någon av Noruns bekanta, för att få veta mer om livet i staden. Det finns också tid till egna strövtåg och middag på egen hand. Avslutningsvis besöker vi ett spa i regnskogen, där vi njuter av bad i olika tempererade sulfatpooler. Det gör gott för både kropp och själ! (F, L)

 

Dag 9 lö 16/2: Stranddag
Vi tillbringar dagen på någon av de vackra stränderna som finns på Dominica för att njuta av sol och bad. Lunchen äter vi tillsammans på stranden. (F, L, M)

 

Dag 10 sö 17/2: Ledig dag
Idag finns många möjligheter till egna utflykter (se dag 6), men framför allt att åka på valsafari och tillbringar halva dagen och en bit in på kvällen till sjöss (ingår ej i resans pris). (F)
Dominica är utnämnt till ”The Whalewatching Capital of the Caribbean” och har en mycket bra valskådning med 85-95% chans att se val. Här kan du se kaskelotter med sina kalvar. Det finns också gott om grindvalar, spinnar-delfiner och fläckig delfin. Den exklusiva lilla pygmékaskelotten och falsk späckhuggare är andra valar som vi har möjlighet att se. Ca pris för valskådningsutflykt 160-170 USD.
Valar och delfiner i Dominica: Grindval – Long Finned Pilot Whale Spinnardelfin – Spinner Dolphin Fläckig delfin – Pantropical Spotted Dolphin Pygmeekaskelott – Pygmy Sperm Whale Falsk späckhuggare – False Killer Whale

 

Dag 11 må 18/2: Vandring till vattenfall och tvätt i floden
Efter frukost tar de som vill sin tvätt och samlas vid floden. Nu får vi lära oss att tvätta enligt dominikansk tradition med hjälp av flodens vatten och olika örter. För att bära upp tvätten finns bara ett sätt – på huvudet! Sedan gör vi en vandring som kan anpassas efter var och ens förutsättningar. Vill man göra hela vandringen tar det ca 4-5 timmar att gå genom den frodiga regnskogen. Den kortare turen bjuder också på fina naturupplevelser, då man vandrar i ca en timme och åker pick-up resten av vägen fram till samlingsplatsen. Målet för dagen är en naturlig pool med kristallklart vatten där vi kan svalka oss efter vandringen. Därefter hjälps vi åt att tillaga vår lunch, en lokal gryta som kallas cook-up. Vi ska också besöka en nystartad kakaofarm, där vi får se hur kakaobönorna skördas och hur de bearbetas innan de blir till choklad. Naturligtvis får vi provsmaka! (F, L, M)

 

Dag 12 ti 19/2: Sjukvård och läkeväxter
Vi besöker apoteket i Marigot och fortsätter till fots ner till hälsocentret och får en inblick i hur vården bedrivs, men även i kvinnohälsa och ungdomsgraviditeter. Här kan du ställa många frågor och få svar! Efter lunch beger vi oss ut på en speciell tur som leds av våra lokala guider. De kommer att dela med sig av sina djupa kunskaper om regnskogens olika växtarter och medicinalörter. Vi tar ett dopp i en flodpool omgivna av tät grönska. (F, L, M)

 

Dag 13 on 20/2: Ledig dag med möjlighet att vandra till Boiling Lake
Dagen är fri för egna utfärder. Den som vill vandra till Boiling Lake startar tidigt (ingår ej i resans pris). Sjön är känd som världens näst största kokande vulkansjö. Vandringen tar ca 3 timmar en väg. Stigen tar oss högt upp bland bergen, genom djup regnskog och genom the Valley of Desolation till sjön där du faktiskt kan koka ett ägg. Ett måste på denna vandring, är att bada i de varma vulkanvattenfallen som ligger utmed stigen. Detta är en tuff och krävande vandring, men en helt fantastisk upplevelse! Som avslutning på vandringen har du möjlighet att simma in i Titou Gorge som är en spricka i berget där det finns olika grottor. I slutet av grottan ser man två vattenfall, vilket gör det hela till en mycket spektakulär upplevelse! De som inte kan/vill genomföra den tuffa vandringen till Boiling Lake har möjlighet att istället åka till de fina vattenfallen Trafalgar Falls och bada i varma källor där. Ca pris för utflykterna 80-90 USD Utflykterna, lunch och middag ingår inte i resans pris. (F)

 

Dag 14 to 21/2: Stranddag
Vi är ju trots allt i Västindien så vi kan inte missa chansen att njuta på någon av de ostörda stränderna! Ofta är de kantade av kokosnötspalmer och stranden består av fin vulkansand. Vi har med oss picknick lunch (F,L,M)

 

Dag 15 fr 22/2: Hemresa
Frukost på Hibiscus innan bussen kör oss till flygplatsen, för vidare färd med flyg till Guadeloupe. Direktflyg från Guadeloupe till Paris på kvällen. (F)

 

Dag 16 lö 23/2: Hemkomst
Vi landar i Paris på morgonen och efter flygplatsbyte reser vi vidare till Stockholm, där vi landar på kvällen. (Flygplansmåltid)

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara