Dominica – resebeskrivning

Print Friendly, PDF & Email

Program

Programmet kan komma att justeras och programpunkterna kan kastas om beroende på väder och vind.

 

Dag 1 on 13/2: Reguljärflyg från Skandinavien via Paris till Guadeloupe
Avresa med reguljärflyg från Stockholm till Paris på morgonen. Vårt direktflyg till Guadeloupe avgår från Paris på eftermiddagen och vi landar samma kväll i Point-a-Pitre. Vi tar in på hotell och stannar över natten (flygplansmåltid ingår).

 

Dag 2 to 14/2: Båt till Dominica
En dag för avkoppling och vila. Sen eftermiddag tar vi båten från Guadeloupe till Dominica, en båtresa på ca 2 timmar. Framme på Dominica blir vi hämtade i hamnen av vår egen buss för vidare färd till Hibiscus Valley Inn, som blir vår bas under vistelsen. Vi bor i bungalows, väl inbäddade i naturen med egen veranda från vilken du kan ligga i hängmattan och njuta av stillheten eller skåda kolibrier som hummar i hibiskusblommorna. I den lummiga trädgården växer mango, kakaoträd och många vackra blommor. Nedanför lockar Paguafloden till ett kvällsdopp under stjärnklar himmel. Middagen äter vi på Hibiscus Valley Inn. (F,L,M)

 

Dag 3 fr 15/2: Marigot och flodfärd på Paguafloden
Efter frukost ska vi prova på ”River Tubing”. Med hjälp av gummiringar åker vi ner för floden som rinner förbi Hibiscus. Färden på floden tar ca 1 timme och är en fantastisk upplevelse. Detta är ett av de populäraste äventyren på Dominica som passar för alla åldrar! Vi färdas genom en härlig blandning av avslappnande flodbassänger och spännande områden där det är lite fart och fläkt. Floden rinner genom otroligt vacker natur både genom regnskogen och odlingar. Har du tur så finns stora chanser att se en mängd fåglar utmed flodkanten och i dalgången. Sedan åker vi ner till det lilla samhället Marigot, 5 minuters bilfärd från Hibiscus. Vi kör en ”byrundtur” för att få en första introduktion och kanske träffa några av byborna. (F, L, M)

 

Dag 4 lö 16/2: Ledig dag och vandrande pinnar
Det finns många sevärdheter på Dominica och inte ens den mest aktive resenären hinner se allting på två veckor. Exempel på närliggande sevärdheter Lovers Pool (ca 20 minuters promenad från Hibiscus Valley), picknick vid en strand, Sand Bay, Woodford Hill. Det finns även möjlighet att hyra jeep för att t ex dyka, besöka olika vattenfall eller åka till en strand. Eller varför inte lifta på ett lastbilsflak till huvudstaden Roseau? Att åka taxi och lastbilsflak är en upplevelse i sig! Eller ha en skön dag i hängmattan på Hibiscus med härligt bad i den vackra floden. Ett annat tips är att göra en vandring på en av Dominikas vandrings leder, segment 7 av “ Watukubuli trail” med guide ca 69 USD/person. För fågelskådare kan vi arrangera en tur med den duktig guiden Mr Birdie. Pris för en fågelskådartur är ca 165 USD och det krävs minst 4 deltagare. Anmäl intresse för turen i samband med att du bokar din resa. Lunch och middag ingår ej i priset, men för den som stannar på Hibiscus finns möjlighet att köpa lunch och middag.
Vid 22-tiden utrustar vi oss med pannlampor och går upp i bergen. I guavaträden letar vi efter vandrande pinnar, som är mest aktiva när det är mörkt. Vandrande pinnar kan lättast ses på kvällen 100 m. ö. h. i guavaträden som den också äter av. (F)

 

Dag 5 sö 17/2: Kyrkobesök. Bad, båttur, papegojspaning
Idag är det söndag och vi passar på att gå i kyrkan, vilket är veckans höjdpunkt för många människor i Dominica. Även kyrkan blev skadad av orkanen och därför har man satt upp ett tält som används under högmässan. Här blir det sång och predikan på sant dominikanskt vis vilket har sin egen charm. Efter kyrkobesöket åker vi vi till Porthmout för att bada i det karibiska havet och äta lunch på stranden. Därefter fortsätter vi till floden Indian River. I roddbåtar glider vi uppför floden genom mangroveträsk och stannar vid Dynamite rumpunch bar där finns möjlighet till att köpa förfriskningar Detta är en av många platser på ön där ”Pirates of the Caribbean” 2 och 3 blivit inspelade. Under båtfärden spanar vi också efter de utrotningshotade arterna av papegoja, Sissirou och Jaco. Sisseroupapegojan är världens största amazonpapegoja och lever bara på Dominica. På väg hem stannar vid Purpul Turtel stranden vid Karibiska havet för ett kvällsdopp och förhoppningsvis får vi njuta av en vacker solnedgång. (F, L, M)

 

Dag 6 må 18/2: Concord Junior School och vattenfall
Idag hälsar vi på i grundskolan Concord Junior school, i den närliggande byn Concord, där vi träffar barnen och lärarna. Efter lunch åker vi med vår buss cirka 20 minuter för att vandra genom regnskogen till vattenfallen Twin Falls. Dessa når vi efter cirka 20 minuters promenad. Det första vattenfallet är 25 meter högt med en liten grotta i direkt anknytning. De som vill kan bada i fallet här medan de mer äventyrslystna bestiger en sluttning för att komma till ett 20 meter högt, vitt sulfat-vattenfall som har färgats av öns vulkaniska aktivitet. (F, L, M)

 

Dag 7 ti 19/2: Huvudstaden Roseau och regnskogs-spa
Förmiddagen tillbringar vi på Mero beach vid Karibiska havet och vi äter en pick-nick lunch på stranden.
Sedan fortsätter vi in till huvudstaden Roseau. Här får vi chans att se stadsliv och vi hoppas kunna möta någon av Noruns bekanta, för att få veta mer om livet i staden. Det finns också tid till egna strövtåg i staden. Sedan fortsätter vi till ett spa i regnskogen, där vi njuter av bad i olika tempererade sulfatpooler. Det gör gott för både kropp och själ! Dagen avslutas i Roseau där det finns möjlighet till middag på egen hand. (F, L)

 

Dag 8 on 20/2: Sjukvård och läkeväxter
Vi besöker apoteket i Marigot och fortsätter till Wesley hälsocenter, där vi får en inblick i hur vården bedrivs, men även i kvinnohälsa och ungdomsgraviditeter. Efter lunch beger vi oss ut på en speciell tur som leds av våra lokala guider. De kommer att dela med sig av sina djupa kunskaper om regnskogens olika växtarter och medicinalörter. Vi tar ett dopp i en flodpool omgivna av tät grönska. (F, L, M)

 

Dag 9 to 21/2: Stranddag
Vi tillbringar dagen på någon av de vackra stränderna som finns på Dominica för att njuta av sol och bad. Lunchen äter vi tillsammans på stranden. (F, L, M)

 

Dag 10 fr 22/2: Skolbesök och Karibindianer
Vi börjar dagen med att besöka en förskola som delvis drivs med hjälp av bidrag från Svensk-dominikanska föreningen och vi hälsar också på i en skola för handikappade barn som finns i samma byggnad. Idag kommer vi att få en inblick i indiankulturen på ön, både som det såg ut förr och hur det ser ut idag. Dominica är den enda ön i Västindien där karibindianerna fortfarande finns kvar. I karib-indianernas territorium kommer vi att äta lunch och vi får se prov på karibindianernas flätade hantverk. Vi kommer att träffa indiankvinnor som kan berätta om sitt liv och sin familj. Den som vill kan sedan vandra över indianernas territorium på den så kallade bananvägen, som karibindianerna själva använder för att komma till sina odlingar uppe i bergen och vi får njuta av den vackra utsikten över Hibiscusdalen och Atlanten. Den som inte kan/vill gå åker med bussen till hotellet. (F, L, M)

 

Dag 11 lö 23/2: Tvätt i floden och rastavandring till vattenfall
Efter frukost tar de som vill sin tvätt och samlas vid floden. Nu får vi lära oss att tvätta enligt dominikansk tradition med hjälp av flodens vatten och olika örter. För att bära upp tvätten finns bara ett sätt – på huvudet! Sedan gör vi en lättare vandring på ca 1 timme. Vi tar oss in i den djupa regnskogen på lokalbefolkningens egna jaktstigar. Målet för dagen är en vacker flod med kristallklart vatten där vi kan svalka oss efter vandringen. Vi får träffa en rastaman eller rastakvinna, som berättar om rastakulturen på ön. Därefter hjälps vi åt att tillaga vår lunch, en lokal gryta som kallas cook-up och som tillreds över öppen eld. (F, L, M)

 

Dag 12 sö 24/2: Ledig dag
Idag finns många möjligheter till egna utflykter (se dag 6), men framför allt att tillbringa en dag till sjöss för att åka på valsafari och snorkla (ingår ej i resans pris). (F)
Dominica är utnämnt till ”The Whalewatching Capital of the Caribbean” och har en mycket bra valskådning med 85-95% chans att se val. Här kan du se kaskelotter med sina kalvar. Det finns också gott om grindvalar, spinnar-delfiner och fläckig delfin. Den exklusiva lilla pygmékaskelotten och falsk späckhuggare är andra valar som vi har möjlighet att se. Ön är känd för sin fina snorkling med fina koraller och färgglada fiskar. Ca pris för valskådningsutflykt och snorkling inklusive lunch 175 USD. Föranmäl ditt intresse för utflykten redan vid inbokningen av resan. Minst 4 deltagare krävs för att utflykten ska genomföras.

 

Dag 13 må 25/2: Ledig dag med möjlighet att vandra till Boiling Lake
Dagen är fri för egna utfärder. (F)
Den som vill vandra till Boiling Lake startar tidigt (ingår ej i resans pris). Sjön är känd som världens näst största kokande vulkansjö. Vandringen tar ca 3-4 timmar en väg. Stigen tar oss högt upp bland bergen, genom regnskog och genom the Valley of Desolation till sjön där du faktiskt kan koka ett ägg. Ett måste på denna vandring, är att bada i de varma vulkanvattenfallen som ligger utmed stigen. Detta är en tuff och krävande vandring, men en helt fantastisk upplevelse! Som avslutning på vandringen har du möjlighet att simma in i Titou Gorge som är en spricka i berget där det finns olika grottor. I slutet av grottan ser man två vattenfall, vilket gör det hela till en mycket spektakulär upplevelse!
De som inte kan/vill genomföra den tuffa vandringen till Boiling Lake kan istället göra Roseau Valley turen till de fina vattenfallen Trafalgar Falls med möjlighet till en lättare vandring runt Fresh water lake, samt besöka den botaniska trädgården med sina vackra träd. I slutet av dagen träffas alla vid Titou Gorge för att simma bland vattenfall och grottor.
Ca pris för vandring till Boiling lake 100 USD inkl lunch. Utflykt till Trafalgar Falls ca 75 USD inkl lunch

 

Dag 14 ti 26/2: Stranddag
Vi är ju trots allt i Västindien så vi kan inte missa chansen att njuta på någon av de ostörda stränderna! Ofta är de kantade av kokosnötspalmer och stranden består av fin vulkansand. Vi har med oss picknick lunch (F,L,M)

 

Dag 15 on 27/2: Dominica – Guadeloupe
Frukost på Hibiscus innan bussen kör oss till hamnen, för vidare färd med båt till Guadeloupe. Incheckning på vårt hotell och resterande del av dagen är fri för egna aktiviteter. (F)

 

Dag 16 to 28/2: Avresa från Guadeloupe
Vi har hela dagen till eget förfogande på Guadeloupe. Direktflyg från Guadeloupe till Paris på kvällen. (F, Flygplansmåltid)

 

Dag 17 fr 1/3: Hemkomst
Vi landar i Paris på morgonen och efter flygplatsbyte reser vi vidare till Stockholm, där vi landar på kvällen. (Flygplansmåltid)

 

 

RESEFAKTA

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Svara