Yogaretreat och nyårsfirande i Senegal
Yogaretreat och nyårsfirande i Senegal

Yogaretreat och nyårsfirande i Senegal

Print Friendly, PDF & Email

Följ med på en alldeles särskild resa, där du får landa i dig själv och uppleva den västafrikanska kulturen med dess danser, rytmer och färger på nära håll. Vi yogar, dansar och njuter av hav, strand, musik och måltider tillsammans. Vårt hem under vistelsen är fiskebyn Abéné vid atlantkusten i södra Senegal. Vi befinner oss i Casamance-regionen med dess levande kultur, naturskönhet och stora gästfrihet. Atmosfären i Abéné är fjärran från massturism. Här får du verkligen möjlighet att ta del av den lokala kulturen och möta människorna på plats.

 

Det här är en resa som ger dig möjlighet att varva ned och glädjas i en vacker, välgörande omgivning. Du får uppleva både yoga och västafrikansk dans under ledning av professionella lärare. Yoga och dans är en fantastiskt välgörande kombination! Utöver yoga och dans erbjuds en mängd upplevelser och aktiviteter, såsom djembe-spel och vandringar. Du deltar förstås aktiviteterna i den utsträckning du har lust!

 

Naturen inbjuder till strövtåg längs milslånga, orörda stränder och genom byns tropiska grönska. Det finns också möjlighet till fågelskådning och fiske. Yoga i soluppgången, måltider med nyfångad fisk och lokala grödor, och samling runt elden på stranden under stjärnhimlen är oslagbara upplevelser! Samtidigt som vi är i Abéné pågår den årliga kulturfestivalen i byn. Festivalen samlar musiker och dansare från hela regionen och är ett eldorado för den som gillar djembe och västafrikansk dans. Nyåret firar vi i gemenskap med yoga, meditation, dans och musik. På nyårsafton dukar vi upp långbord på stranden, äter en god middag och skålar in det nya året till levande musik och havets dyningar. Bättre start på ett nytt år kan vi inte få!

 

Vårt svenska team består av färdledarna Kajsa Thelander Sadio och Fara Sadio samt yogalärare Lena Johansson de Château. Tillsammans med våra handplockade lokala guider gör de allt för att du ska få en fantastisk upplevelse i Senegal. Varmt välkommen med på resan!

 

Se vår film om resan till Senegal 

 

BOKA
Datum: 26 december 2017 – 3 januari 2018
Pris: 21 980 kr
RESANS FYSISKA GRADERING (1=ENKEL, 5=SVÅR)
 Det är inte en fysiskt krävande resa, var och en deltar i aktiviteterna efter egen förmåga. Yogan har inga nivåer och kan utföras av alla. Ingen yogaerfarenhet behövs. Kom som du är! 

 

 

Resans godbitar

 • Dagliga yogaklasser
 • Dansklasser i västafrikansk dans
 • Abéné kulturfestival
 • Nyårsfirande på stranden
 • Medryckande västafrikansk live-musik
 • Milslånga oexploaterade sandstränder
 • Vandringar i tropisk natur
 • Vardagslivet i fiskebyn Abéné

 

Sammanfattad resplan

Dag 1, ti 26 dec: Flyg till Banjul i Gambia och vidare med buss till Abéné i Senegal (Flygmåltid och M)
Dag 2, on 27 dec: Abéné, Senegal (F,L,M)
Dag 3, to 28 dec: Abéné, Senegal (F,L,M)
Dag 4, fr 29 dec: Abéné, Senegal (F,L,M)
Dag 5, lö 30 dec: Abéné, Senegal (F,L,M)
Dag 6, sö 31 dec: Nyårsfirande i Abéné (F,L,M)
Dag 7, må 1 jan: Abéné, Senegal (F,L,M)
Dag 8, ti 2 jan: Buss från Abéné till Banjul. Avresa med flyg från Banjul (F,L och flygmåltid)
Dag 9, on 3 jan: Ankomst till Stockholm

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

 

Dagligt program

På nyårsafton har vi ett avvikande program.

Två yogapass, ca 1-1,5 timme långa vardera, erbjuds dagligen. På morgonen, före frukost, väcker vi kroppen med mjuka sköna rörelser, hälsar dagen med mantra och grundar oss med en meditation. På förmiddagarna samlas vi för att låta den västafrikanska musiken och glädjen strömma in i våra kroppar. Under ca en timme dansar vi till live-trummor som spelas av våra professionella musiker. Danspassen leds av våra duktiga, inhemska danslärare. Dagens andra yogapass, sen eftermiddag, är ett längre pass som innehåller andning (pranayam), kroppsövningar (asanas), meditation och mantra chanting. Alla lärare är erfarna pedagoger och har mångårig erfarenhet av att undervisa i grupp och individuellt på alla nivåer. Yogaundervisningen sker på svenska, vid behov även på engelska eller franska. Dansundervisningen är på engelska eller något av de lokala språken, tolkad till svenska. Mellan våra fasta programpunkter finns det tid till vila vandring, besök i byn eller, om du önskar, fördjupning i både yoga och dans. Alla aktiviteter som ingår i resans pris är naturligtvis frivilliga och var och en deltar efter eget tycke och smak.

 

Extra utflykter och aktiviteter

Förutom yogan finns en mängd andra upplevelser och aktiviteter för den som vill. I tillägg till två ledda yogaklasser per dag, erbjuder vi personlig guidning i yoga, efter dina önskemål och behov. Vi befinner oss i Västafrika, där dansen har en central plats. På resan har du möjlighet att delta i dansklasser i västafrikansk dans till livetrummor som spelas av våra professionella musiker. Du kan även ta lektioner i djembe-spel med våra musiker som också är erfarna pedagoger och med glädje delar med sig av sin kulturskatt. Trumlektioner kan bokas på plats. I resan ingår dansklasser, och vill du dansa mer utöver det kan det bokas på plats. Senegal är också en av världens absolut bästa platser för fågelskådning, och vi kan arrangera spännande utflykter för såväl erfarna fågelskådare som nybörjare.

 

Om Abéné

Abéne ligger i södra Senegal, i regionen Casamance. Abéné är en traditionell fiskeby vid Atlanten. Invånarna livnär sig på fiske, handel och jordbruk. De typiska fiskebåtarna, s k ”pirogues”, lägger ut varje dag ut för att fiska. Abéné är inte stort – här är tempot lugnt. En oasfalterad huvudgata löper genom byn och ner till stranden med underbara sol- och badmöjligheter. Bygatan kantas av låga hus, några ”campements” (bed and breakfast), enkla restauranger och butiker som säljer frukt och grönsaker, husgeråd, hantverk som till exempel batik och träföremål, tyger och smycken. De första turisterna i Abéné var ”backpackers”. Abéné har på senare år gjort sig känd för sin kulturfestival av internationell rang, med musiker och dansare från hela Västafrika. Festivalen lockar besökare från hela världen. Även om Abéné numera lockar turister genom kulturfestivalen, präglas byn av lugnt tempo, vänligt bemötande och gästfrihet. I och omkring byn odlas grönsaker och frukt, och regionen är känd för sina många mangoträd. Här växer också bland mycket annat eucalyptus, palmer och enorma fromagerträd. Det är överhuvudtaget en mycket frodig grönska med ett fantastiskt fågelliv.

 

Logi

I Abéné bor vi på den lilla resorten Les Baobabs, alldeles intill Atlanten ett stenkast från en helt oexploaterad strand. Våra bungalows enkelt, ändamålsenligt inredda, med dubbelsäng (grand-lit) samt privat toalett och dusch. Ljudet av vågor vaggar oss till sömns under myggnätet. Kanske tar vi ett morgondopp i det magiska morgonljuset. På Les Baobabs bor vi bekvämt, äter gott i den lilla mysiga restaurangen, tar en aperitif i baren, yogar, dansar, spelar trummor och njuter av mysig samvaro och levande musik. Det är något särskilt med den här platsen!

 

Karta

 

Yogainstruktör

Lena yoga3

Med oss på resan har vi vår professionella yogalärare Lena Johansson de Château, som guidar oss genom vår egen yogaresa. Yogan passar alla och har inga nivåer.

 

”Jag kom till yogan via dansen och har utövat yoga snart tjugo år. Min första yogaklass tog jag i Boston under en gästforskarvistelse. Yogan har sedan vuxit och utvecklats gradvis i mitt liv, utifrån lust, behov och förutsättningar. I yogan lockar möjligheten att gå på djupet, i egen takt, utan krav på prestation. Yogans inneboende effekter är så många och stora – inte alltid lätta att beskriva i ord. I yogan väcker och stärker vi vår inre kraft och glädje, för oss själva och för vår omgivning. För mig är yoga en stödjande livsform, ett sätt att samla mig, se klart och stå stadigt i en många gånger utmanande värld.

 

I min undervisning använder jag Kundaliniyogans rika verktygslåda – med andningsövningar (pranayam), kroppsövningar (asanas), mantran och meditation. Mina klasser brukar beskrivas som sköna, ibland tuffa, och seriösa. Effekterna är många – glädje, energi, lugn i sinnet, styrka och smidighet.

 

Jag är utbildad kundaliniyogalärare vid Golden Bridge Yoga, Santa Monica, Kalifornien, under ledning av Gurmukh, kundalini-yogans ”grand old lady”. Lärarutbildningen genomfördes i Rishikesh, Indien. Jag är också utbildad inom naad yoga – ljudets yoga. Till vardags varierar jag gärna olika yogaformer och tar regelbundet klasser i hatha, vinyasa, yin och restorative yoga.

 

Jag bor i Stockholm, är förälder till tre tonåringar och har en yrkesbakgrund som forskare och expert inom högre utbildning och forskning. Under mer än tjugo års tid har jag arbetat med forskningssamarbete mellan Sverige och afrikanska länder, bland annat för Sida. Min första erfarenhet av Senegal var inom ramen för ett regionalt samarbete inom högre utbildning, forskning och innovation i Västafrika. Jag föll pladask för den senegaliska mentaliteten och är innerligt glad att idag kunna erbjuda yoga i Casamance, Senegals pärla! Välkommen dit!!”

 

Färdledare och lokalguider

Kajsa och Fara

Kajsa Thelander Sadio är ständigt på upptäcktsfärd och älskar att ta människor till fantastiska platser och upplevelser. Åtta år som guide och senare reseproducent på reseföretaget Ski Unlimited, vars specialitet är att ge sina gäster service utöver det vanliga med genuin omtanke och kunskap om extraordinära upplevelser, har givit bra träning i att förstå vad service är. Äventyrslusten, djembetrumman och ett starkt musikintresse förde henne till Västafrika, och på den vägen är det. Kajsa älskar yoga, spelar djembe och dansar också mycket gärna. Delar hus i Ziguinchor, livet och passionen för västafrikansk musik med Fara Sadio. Hemma i Stockholm arbetar hon med kommunikation och service på Tuff ledarskapsträning AB.

 

Fara Sadio är dansare och djembesolist, uppvuxen i Ziguinchor i Senegal. Han har alla värdefulla kontakter som behövs för en lyckad resa. ”Pas des problèmes” (inga problem) är hans paroll, och han är vårt trygga ankare under våra resor. Han talar svenska, franska, engelska, wollof och mandinka flytande. Fara har handplockat våra guider och musiker, som inte bara är kunniga slag-verkare, utan också genuint trevliga och pålitliga personer och därför även våra guider och vänner.

 

Lokalguider

Vi har handplockade och duktiga lokalguider som assisterar oss med allt, och de är våra trygga färdledare på resan. De hjälper oss med allt ifrån att handla på marknaden till att hitta det någon tappat bort. De låter oss slippa turistfällorna och gör så att vi kan koppla av och koncentrera oss på att njuta och må bra. De delar frikostigt med sig av sitt varma sätt, sin kultur och sin närvaro. Dessutom är de våra högt aktade och kunniga musiker, och kommer att ge allt på våra dansklasser.

 

Bildgalleri

Klicka på bilderna för bildspel
Fotograf: Cecilia Pettersson

 

Resfakta

Datum: 26 december 2017 – 3 januari 2018

Pris per person från Stockholm: 21 980 kr

Enkelrumstillägg: (begränsat antal enkelrum) 2250 kr

Barnrabatt: Ett barn (0-12 år) som sover i extrabädd och delar rum med två vuxna erhåller 680 kr
i barnrabatt.

Antal deltagare: 10 – 25 personer

Sista bokningsdag: Vi har ett begränsat antal platser till resan. I mån av plats kan du boka dig fram till den 23 augusti 2017. Därefter kan det finnas möjlighet att boka plats på förfrågan, men risken finns att priset går upp då flygbiljetterna blir dyrare ju närmare avresan vi kommer.

 

I priset ingår

 • Flygresa Stockholm-Banjul t/r med Thomas Cook Airlines inkl skatter
 • Måltider på flyget
 • Transfer från och till flygplatsen i Banjul (Gambia)
 • 7 nätter i delat dubbelrum (bungalow) på Les Baobabs
 • 7 frukostar, 7 luncher och 7 middagar
 • Dagliga yogaklasser enligt program
 • Dansklasser
 • Svensk yogainstruktör
 • Svensk färdledare
 • Lokalguider

 

I priset ingår ej

 • Måltidsdryck
 • Dricks
 • Extra utflykter och aktiviteter (t ex fågelskådning, privat yogaguidning, trumlektion eller extra dansklass)

 

Resevillkor

Anmälningsavgift: 2 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen: görs senast 50 dagar före avresa.

Avbokningsvillkor: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor.

 

Gränslösa Resors avbokningsvillkor:
Vid avbokning mer än 50 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning senare än 50 dagar före avresa har arrangören rätt att innehålla hela resans pris. I övrigt gäller Gränslösa Resors resevillkor. Dessa återfinns här eller översändes på begäran.

 

Preliminära flygtider

Flyg med Thomas Cook Airlines. Alla tider angivna i lokal tid
26/12
07.45 Avresa från Stockholm Arlanda
12.45 Ankomst till Gran Canaria
13.55 Avresa från Gran Canaria
16.30 Ankomst till Banjul

 

2/1
17.50 Avresa från Banjul
20.15 Ankomst till Gran Canaria
21.25 Avresa från Gran Canaria

 

3/1
04.10 Ankomst till Stockholm, Arlanda

 

Bra att veta

Utförlig praktisk information skickas ut i god tid innan avresa

 

Kort om Senegal
Senegal är det västligaste landet i Afrika och har sin kust mot Atlanten. Huvudstaden heter Dakar. I landet bor drygt 12 miljoner människor, och demokratin räknas till de mest stabila i Afrika. Vår resa går till regionen Casamance, som skiljer sig en hel del från övriga Senegal både gällande natur och kultur. Här är det inte alls lika torrt som i många andra delar av landet, utan här omges vi av grönska och frodig växtlighet. I landet talas en rad språk såsom wolof, mandinka och diola. Kan du franska kommer du långt, då landet tidigare var en fransk koloni. Senegal blev självständighet 1960.

 

Klimat
I december och januari kan man räkna med behagliga temperaturer och risken för regn är minimal.
Dagstemperaturer på ca 24-28 C och nattemperatur runt 20 C. Vattentemperaturen ligger runt 21-24 C. Räkna med sol, värme och svalkande vind från havet.

 

Pass – inresa
Giltigt pass erfordras för resan. Svenska medborgare behöver inte visum till Gambia och Senegal. Kontrollera att passet är giltigt minst 6 månader efter hemkomst, samt att det är i gott skick (helt) och att du har minst två sidor fria från stämplar.

 

Vaccinationer
Inga obligatoriska vaccinationer (särskilda regler gäller om du kommer från ett land där Gula Febern förekommer). I området finns malaria,men vi reser under en period som är relativt myggfri. Rådfråga en vaccinationscentral vilka vaccinationer du eventuellt behöver.

 

Måltider
Maten består av traditionell senegalesisk mat, som mestadels består av ris och smakrikt kryddad färsk fisk, lokalodlade grönsaker och frukt. Maten är mustig men inte stark. Till frukost serveras förutom färskt bröd, omelett, frukt, nötter och två sorters lokal gröt. Oftast kan vi tillgodose önskemål om vegetariskt, veganskt, glutenfritt mm, men vi behöver få information om dina önskemål i samband med inbokningen av resan.

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se, Hemsida: www.granslosaresor.se

 

 

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Leave a reply