Nyhet! Nepals ursprungsfolk – vandra bortom turiststråken
Nyhet! Nepals ursprungsfolk – vandra bortom turiststråken

Nyhet! Nepals ursprungsfolk – vandra bortom turiststråken

Print Friendly, PDF & Email

Hit till Dolakha, sydväst om M:t Everest, kommer inga turister. Ändå är det en av Nepals mest spännande vandringsleder. Vi möter det genuina livet och byborna delar med sig av sin kultur och tro. Hinduer, buddhister och naturreligioner. Shamaner, präster, nunnor och munkar. Jordbruk, fiske och boskapsskötsel. Det är en mångfacetterad resa med stora upplevelser för den som kan göra avkall på bekvämligheter.

 

BOKA RESA

DATUM: 27 februari – 13 mars 2018
PRIS FRÅN STOCKHOLM: 27 900 KR (PRIS FRÅN KÖPENHAMN OCH GÖTEBORG PÅ FÖRFRÅGAN)
RESANS FYSISKA GRADERING (1=ENKEL, 5=SVÅR)

 

 

Resans karaktär

Vi vandrar i ett område dit mycket få turister kommer. Vandringsleden öppnades 2009 men år 2014 hade bara 700 personer gått den. Jämför med 800 000 turister i Nepal bara år 2012! Vi bor hos familjer som har några rum att hyra ut. Det är mycket enkelt, vilket är ”priset” för de stora, genuina upplevelser vi får på denna vandring. Med på resan har vi vår kock som trollar fram hälsosamma måltider på lokala råvaror. 

Vi vandrar 1–6 timmer per dag under 7 dagar och rör oss från 3 790 möh (högsta punkten under vandringen) till cirka 2 000 möh. Dolakha är rikt på kultur tack vare de många olika folkgrupperna som lever här och vi kommer att få ta del av deras musik, dans, mat och hantverk. Ur ett etnografiskt perspektiv är resan mycket spännande!

Vi samarbetar med sjukhuset HRDC, vilket gör det möjligt för barn med rörelsehinder att få specialistundersökning och – om det behövs – även operation. Vi kommer vara med den dag mottagningen sätts upp i byn Charikot och vi har möjlighet att delta utifrån kompetens och vilja. Läs mer i faktarutan om HRDC.

 

Personalen under vandringen
Vi vill ge människor som bor i området arbete och utbildning. Därför är all personal från Dolakha och utöver att de självklart får lön är de också försäkrade då de arbetar för oss. Att arbeta med turism är traditionellt ett manligt yrke i Nepal, men vi vill bidra till att stärka kvinnors självkänsla och möjlighet till inkomst. Därför är ungefär hälften av dem som bär åt oss nepalesiska kvinnor. För de flesta av dem är det första gången de arbetar med turism. Männen som är med oss är erfarna och några talar engelska. För att göra det möjligt för flera att få denna erfarenhet och inkomst och för att inte förstöra deras ryggar, bär varje bärare bara bagaget för en av oss. Vi kommer med andra orda att vara ett stort, glatt gäng som vandrar mellan byarna och vi kommer att bli varmt välkomnade i alla byar!

 

Resans godbitar

 • En veckas vandring mellan genuina byar i ett oexploaterat område – vi får uppleva det ”verkliga Nepal”!
 • Möte med många olika folkgrupper och deras kultur. Buddhism, hinduism, shamanism. Nunnor, munkar, präster och shamaner. Jordbrukare, fiskare och boskapsskötare.
 • Magnifika vyer över några av världens högsta berg
 • Du bidrar till att människor i området får en inkomst och handikappade barn får specialistvård utan att de behöver betala. Det gör du genom att välja att resa med Gränslösa Resor.

 

Sammanfattad resplan

 • Dag 1 Flyg till Kathmandu (måltider ombord på flyget)
 • Dag 2 Ankomst Kathmandu (måltider ombord på flyget och middag)
 • Dag 3 Sightseeing Kathmandu (F, L, M)
 • Dag 4 Landvägen till byn Charikot och besök på sjukhuset HRDC (F, L, M)
 • Dag 5 Medicinsk mottagning i byn Charikot (F, L, M)
 • Dag 6 Dagsutflykt till utsiktspunkten och templet Kalinchowk, vandring ca 1,5 tim (F, L, M)
 • Dag 7 Bil till byn Dhunge och sedan vandring ca 3,5 tim till byn Khola Kharka (F, L, M)
 • Dag 8 Vandring ca 5,5 tim till byn Surkhe (F, L, M)
 • Dag 9 Vandring ca 5 tim till byn Doramba (F, L, M)
 • Dag 10 Vandring ca 6 tim till byn Dongme (F, L, M)
 • Dag 11 Vandring ca 6 tim till byn Lubughat (F, L, M)
 • Dag 12 Vandring ca 1 tim och sedan buss till Bhaktapur (F, L, M)
 • Dag 13 Bhaktapur sightseeing (F, M)
 • Dag 14 Hemresa (Frukost och måltider ombord på flyget)
 • Dag 15 Hemkomst

(F, L, M)=Frukost, Lunch, Middag ingår.

 

Fullständig resebeskrivning

Läs fullständig resebeskrivning här

 

Karta

nepalmap dolakha

 

Bildgalleri

Klicka på bilderna för bildspel

Resefakta och pris

Datum: 27 februari–13 mars 2018
Antal deltagare: 8–10 personer
Pris från Stockholm: 27 900 kr (Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)
Enkelrumstillägg: på förfrågan (ej under vandringen)

 

I priset ingår:

 • Flyg från Stockholm (Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)
 • Logi på bekväma hotell och gästhus med privat WC och dusch med del i dubbelrum, 4 nätter hos familjer som hyr ut rum samt en natt i tält 
 • Samtliga transfers och transporter
 • Inträden enligt programmet
 • Samtliga måltider enligt program
 • Svensk färdledare, Jenny Adhikari
 • Engelsktalande lokalguide och bergsguide
 • Bärare för bagaget under vandringen. Själv bär du bara vad du behöver under dagen.
 • Sovsäck och liggunderlag av bra kvalitet under vandringen
 • Vandringstillstånd och karta
 • Medicinsk mottagning i byn för rörelsehindrade barn i området

 

I priset ingår ej: 2 luncher (ca 100 kr), dricks till chaufför, guider och bärare (cirka 50 USD = ca 450 SEK per person rekommenderas). Visum till Nepal (fn USD 30)

Du klarar dig med cirka 1 500 kr i fickpengar då i princip allt ingår!

 

Färdledare

Jennyobarn

Färdledare Jenny Adhikari har läst statsvetenskap och socialantropologi. Hon är gift med en nepales och bor stora delar av året i Nepal. Jenny talar flytande nepali och har lett otaliga resor i Nepal. Hon älskar kultur, människor och hantverk och är en mycket uppskattad färdledare.
Att få leda och arrangera resor som ger glädje och nytta i alla led är turism när den är som bäst och det ultimata för Jenny.

 

Om sjukhuset HRDC

I Nepal är ett fysiskt handikapp ett hinder på många sätt, många barn förlorar sin rätt till utbildning och ett normalt liv på grund av handikapp som skulle kunna gå att bota. De kan helt enkelt inte ta sig till skolan.  The Hospital and Rehabilitation Center for Disabled Children, HRDC, startades av Dr Ashok Banskota år 1985 för att hjälpa handikappade barn i Nepal. De fokuserar sitt arbete speciellt till landsbygden där fattigdom och brist på sjukvård är vardag. HRDC är inte ett vinstdrivande sjukhus, men det största ortopediska barnsjukhuset och rehabiliteringscentret i Nepal. Målgruppen är underpriviligierade barn med fysiska handikapp och genom både medicinska och sociala rehabiliteringsprogram jobbar de holistiskt med barnens behov.
HRDC utför ca 1 500–2 000 operationer, nästan 20 000 konsultationer och har ca 120 dagar medical camps ute i fält per år, varav vår är en. Ca 60 % av alla konsultationer görs i fält medan 90% av operationerna utförs på sjukhuset. I dessa medical camps screenar man området för nya patienter och följer upp tidigare patienter som inte kan ta sig till sjukhuset i Banepa.
HRDC erbjuder olika behandlingar, stöttning och operationer för barnen och deras familjer och vidare även sjukgymnastik, proteser (vilka tillverkas på sjukhuset) och skola på sjukhuset och de har kapacitet att behandla 300 patienter i månaden på sjukhuset. De har även fem satellitkliniker på landsbygden runtom i landet. De utbildar också familjemedlemmar i enkla rehabiliteringsmetoder som kan utföras i hemmet och förklarar vilka förändringar man kan göra i dieten för att förhindra handikapp.
Läs mer på HRDC:s hemsida: hrdcnepal.org

 

Volontärarbeta

Om du har medicinsk utbildning eller kanske rent av är ortoped är du välkommen att förlänga resan och volontärarbeta på sjukhuset The Hospital and Rehabilitation Center for Disabled Children, HRDC. Kontakta Lotta på Gränslösa Resor om du är intresserad och vill veta mer!

 

För ytterligare information kontakta Gränslösa Resor

Tel: 0151-20900, E-post: info@granslosaresor.se: Hemsida. www.granslosaresor.se

DELA DEN HÄR SIDAN MED ANDRA
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Leave a reply